Utredningen efter skjutningen i Buenos Aires. Natacha Pisarenko / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Utrikes

Argentinsk politiker skjuten vid kongressen i landet

En argentinsk kongressledamot har skadats allvarligt efter att ha blivit skjuten ungefär ett kvarter från nationalkongressen i centrala Buenos Aires, skriver Reuters.

Héctor Olivares träffades av tre skott när han och hans rådgivare Miguel Yadon blev angripna på torsdagsmorgonen. Rådgivaren dog på platsen.

Det finns ännu ingen information om de misstänkta och deras motiv.

Toppnyheter

Skrämdump från videon. På bilden syns Justin Trudeau i mörk ansiktsfärg. Global News.
Valet i Kanada 2019

Trudeau pressad – tredje fallet av mörk sminkning

En video visar ett tredje fall då Kanadas premiärminister Justin Trudeau har mörkt smink i ansiktet. Videon är från tidigt nittiotal, skriver Global News.

Videon är det tredje fallet på mindre än 24 timmar, bara fem veckor innan valet. Tidigare i dag uppmärksammade Time Magazine ett foto på premiärministern från en fest för 18 år där han syns med mörkt smink i ansiktet och en turban. Trudeau medger själv till tidskriften att han vid ytterligare ett tillfälle, under skoltiden, använt liknande mörk sminkning.

–Jag ångrar att jag gjorde detta, säger Trudeau till Time Magazine.

13 min
Bilden är tagen på en fest på en skola där Trudeau arbetade som lärare. Time.com
undefined

”Trudeau är definitivt den största hycklaren i landet”

Kritiken strömmar in mot Kanadas premiärminister Justin Trudeau efter att en bild från 2001 där han är utklädd i turban och bär mörkt smink har fått spridning.

Trudeau befinner sig mitt i valrörelsen och flera av kritikerna är andra politiker. Maxime Bernier, partiledare för Folkpartiet i Kanada, säger att han inte tänker anklaga Trudeau för rasism men tillägger:

– Han är mästaren av identitetspolitik och Liberalerna (Trudeaus parti) har just lagt månader på att anklaga alla för att vara högerextrema. Han är definitivt den största hycklaren i landet, säger han enligt Reuters.

Nya demokratiska partiets partiledare Jagmeet Singh har publicerat en känslosam video på Youtube där han berättar om egna erfarenheter av rasism.

– Rasism är på riktigt. Människor här i rummet har upplevt det [...] Jag har upplevt det hela mitt liv, säger Singh som kräver en förklaring av Trudeau.

Premiärministern har bett om ursäkt för bilden och säger att han vid tidpunkten inte ”ansåg att det var rasistiskt” men att han vet bättre nu.

Idag 06:13
Justin Trudeau Sean Kilpatrick / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trudeau ber om ursäkt för ”Tusen och en natt”-bild

Kanadas premiärminister Justin Trudeau ber om ursäkt för ett fotografi taget på en fest för 18 år sedan som väckt stor uppmärksamhet.

Temat på festen var ”Tusen och en natt” och på bilden syns Trudeau med mörkt sminkat ansikte och turban. Bilden har publicerats av tidskriften Time Magazine och togs på den skola där premiärministern vid tidpunkten arbetade som lärare.

– Jag skulle inte ha gjort det. Jag borde ha vetat bättre. Jag är verkligen ledsen, säger Trudeau och fortsätter:

– Jag ansåg det inte vara rasistiskt då, men nu vet vi bättre.

Trudeau är mitt uppe i en återvalskampanj – bara en dryg månad återstår till valet som ser ut att bli mycket jämnt.

Idag 03:47
Läs mer om Valet i Kanada 2019
Isabella Lövin  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverige och klimathotet

MP: ”Lägger krokben för det svenska klimatarbetet”

MP:s språkrör Isabella Lövin menar att Moderaternas förslag på att sänka skatten på bensin och diesel är en farlig och populistisk väg att gå.

– Vi står inför en klimatkris och våra utsläpp måste minska mycket på kort tid. Att Moderaterna i det läget prioriterar att lägga flera miljarder på att göra klimatfarliga drivmedel billigare är att lägga krokben på det svenska klimatarbetet, säger Lövin i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

M-förslaget på att sänka skatten på bensin och diesel är en del av partiets budgetmotion.

1 tim
Elisabeth Svantesson.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M vill sänka skatten på bensin och diesel

Moderaterna föreslår sänkt skatt på bensin och diesel i sin budgetmotion, skriver SVT Nyheter.

Skälet är att partiet anser att den svaga kronan och det höga drivmedelspriserna gjort priset ”för högt”.

– Om man menar allvar med att hela Sverige ska leva, då måste man också möjliggöra för alla de som bor utanför större städerna att använda bilen, som de ju också är helt beroende av att göra, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.

Partiet vill dels avskaffa den så kallade överindexeringen av bensin- och dieselskatten som är en fortsättning på den frysning man beslutade om i M/KD-budgeten förra hösten.

Dessutom vill man se en aktiv sänkning av den så kallade energiskatten.

5 tim
Läs mer om Sverige och klimathotet
Javad Zarif Ebrahim Noroozi / TT NYHETSBYRÅN
Drönardåden i Saudiarabien

Irans hot: ”Fullskaligt krig” om USA går till attack

Irans utrikesminister Javad Zarif hotar med ett ”fullskaligt krig” om USA eller Saudiarabien attackerar Iran. I en intervju med CNN säger han att Saudiarabien skulle tvingas kämpa till ”den sista amerikanska soldaten” om så sker.

Precis som tidigare förnekar han Irans inblandning i helgens drönarattacker mot oljeproduktionen i Saudiarabien. Både USA och Saudiarabien har lagt skulden på Iran.

Zarif säger att Iran vill undvika en konflikt, och att man är villigt att samtala med grannländerna Saudiarabien och Förenade arabemiraten.

3 tim
Jean-Yves Le Drian och Amelie de Montchalin LUDOVIC MARIN / AFP
undefined

Fransk minister tvivlar på huthirebellers påstående

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian tvivlar på de jemenitiska huthirebellernas påstående om att dessa legat bakom helgens attacker mot saudiska oljeanläggningar, skriver AP.

I en intervju med tv-kanalen CNews säger Le Drian att det ”inte är särskilt troligt”.

Ministern vill inte spekulera i vem som bär ansvaret för attackerna men meddelar att Frankrike skickat egna experter till Saudiarabien för att utreda det inträffade.

USA och Saudiarabien misstänker att Iran låg bakom lördagens attack, något som Iran konsekvent har avfärdat.

Idag 08:23
Bilden visar rök från attackerna i helgen. TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Väsentliga frågan uteblir – och Iran har övertaget”

Den väsentliga frågan har fortfarande inget svar – om drönarna och robotarna avfyrats från iransk mark eller inte. Det skriver BBC:s Jonathan Marcus i en analys efter att Saudiarabien sagt att vapnen som avfyrats är av iranskt ursprung, men det är ännu oklart var ifrån vapnen avfyrats.

”Allt vi fick var ett kryptiskt uttalande om att de kom norrifrån”, skriver han och poängterar att utredningen fortfarande pågår om vem som är ansvarig.

Foreign Policys Emily Meierding skriver att även om Iran kanske inte har varit inblandat i attackerna i helgen så gynnar de landets intressen.

Hon menar att fram tills att andra länder inte är fullt så beroende av oljan kommer Iran att ha ett övertag då andra länder, även USA, inte är immuna mot instabilitet på oljemarknaden.

Igår 22:09
Läs mer om Drönardåden i Saudiarabien
Inrikesminister Mikael Damberg och justitieminister Morgan Johansson.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Regeringen lägger lista med 30 förslag mot gängbrott

Regeringen har skapat en åtgärdslista med 30 skarpa förslag för att motverka gängkriminalitet och skjutningar, rapporterar TT med hänvisning till uppgifter från regeringskansliet.

Listan är en sammanställning av förslag som regeringen och alla övriga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna har kommit med under tidigare samtal för att motverka gängkriminalitet. Bland annat uppges förslag som handlar om bättre verktyg för polisen, straffskärpningar och förebyggande åtgärder finnas med.

De skarpa förslagen ska presenteras när partierna möts för ett tredje möte om hårdare tag mot gängkriminaliteten på fredag.

2 tim
Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Om poliserna själva får välja: Slopad mängdrabatt

För att bekämpa gängkriminaliteten behövs fler poliser, samt att mängdrabatten och straffrabatten för yngre slopas. Det svarar poliserna själva i en undersökning gjord av Polisförbundet, rapporterar SVT Nyheter.

Den högst prioriterade åtgärden är slopad mängdrabatt för den som döms för flera brott. 55 procent svarar att de vill ta bort mängdrabatten. 48 procent av medlemmarna svarar att det behövs fler poliser och nästan lika många, 46 procent, anser att straffrabatten för unga måste slopas.

– Det är att man lyssnar på professionen, att man lyssnar på de som jobbar med det här dagligen. Att man ser att det inte finns någon ”quick fix” för att lösa den situation vi är i nu, säger Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet, till SVT.

3 tim
Person med pistol CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Unga frihetsberövas sällan: ”Inte rädda att åka fast”

Personer under 18 år som begår lagöverträdelser blir sällan frihetsberövade. Det framgår i SVT:s Uppdrag Granskning.

Enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) återfaller omkring 20 procent av de 15- till 17-åringar som begår brott i brottslighet inom ett år. Något som får stöd i granskningen.

– Polisen gör sitt jobb. De griper dem, sen släpps de igen. Efter 45 minuter är de tillbaka, säger trygghetsvärden Mona Jokhaji i programmet innan hon tillägger att ”de är inte rädda för att åka fast”.

Upp till 18 års ålder krävs det synnerliga skäl för att anhålla eller häkta, varpå många släpps efter förhör och blir socialtjänstens ansvar. Enligt de poliser som Uppdrag Granskning pratat med råder en frustration om vilka vidare åtgärder som tas efter att ansvaret lämnats över.

Igår 11:34
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Stålaktier kan straffas i börshandeln på torsdagen.  Jay Reeves / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street stiger brett

Wall Street-börsen öppnar upp på torsdagen efter att ha stängt sidledes på onsdagen. En timme efter öppningen låg ledande index som följer:
• S&P 500: +0,4%
• Nasdaq: +0,6%
• Dow Jones: +0,3%
På onsdagen föll börsen först på räntebeskedet från Fed, där centralbanken sänkte räntan, för att sedan vända upp efter när direktionen utvecklat sin syn på ekonomin. Fed-chefen Jerome Powell sa bland annat att man inte ser en recession framför sig och att arbetsmarknaden ser ut att förbli stark.

Som den tredje amerikanska ståljätten den här veckan har US Steel vinstvarnat, bland annat med hänvisning till den svaga europeiska marknaden. Aktien är ner över 13 procent på torsdagen.

Under dagen har oljepriset stigit på nyheter om minskad saudisk produktion efter helgens drönarattack. Wall Street Journal skrev att Saudiarabien vänt sig till Irak för att köpa in olja, en uppgift som sedan dementerades.

26 sek
undefined

Uppgång håller i sig – vinstvarning tynger SSAB

Stockholmsbörsen håller sig kvar på plus på torsdagseftermiddagen. Vid 14.30-tiden har de ledande indexen god marginal ner till nollan.
• OMXS: +0,4 procent
• OMXS30: +0,6 procent
Federal Reserves länge emotsedda räntebesked under gårdagen blev ungefär som de flesta hade tänkt, av marknadsreaktionen att döma. Efter initiala svängningar stängde Wall Street-börserna i stort sett oförändrade.

Morgonens svenska nyhetsflöde var tunt. Finska verkstadsjätten Wärtsilä lämnade under gårdagen en vinstvarning som Handelsbanken beskriver som ”hemsk”. Stockholmsbörsen hann reagera och sektorskollegan Alfa Laval föll nästan 5 procent. En mindre återhämtning på 0,9 procent sker på torsdagen.

Även SSAB:s konkurrent US Steel har vinstvarnat. Ett skäl är en svag Europamarknad, enligt vad som skickades ut till marknaden på onsdagskvällen. US Steel är det tredje amerikanska stålbolaget att vinstvarna på lika många dagar. SSAB:s aktie är ner 2,6 procent.

Starbreezes utbombade aktie faller 8 procent efter att Universal Games slutat som förläggare för mobilspelet Payday: Crime War.

Idag 07:14
TT.
undefined

Asien handlas mestadels upp – Hongkong tyngs

Börserna i Asien öppnade något uppåt efter Feds väntade räntehöjning i går, skriver TT. Men vid 05.20 svensk tid har Hongkong vänt klart ner. Ledande index noteras då enligt följande:
• Nikkei: +1,0 %
• Shanghai: +0,1 %
• Shenzhen: +0,5 %
• Hongkong: –1,0 %
• Kospi: +0,4 %
Det är försäkringsbolaget AIA som tynger index i Hongkong, skriver CNBC, och noterar att aktien är ner 1,65 procent.

Oljepriset steg marginellt i den tidiga handeln i Asien, terminerna för brentoljan handlades strax över 63,6 dollar per fat, noterar CNBC.

På morgonen, svensk tid, har Bank of Japan haft policymöte och besutat att lämna depositräntan oförändrad på minus 0,1 procent, rapporterar Reuters. Yenen stiger på beskedet.

Idag 03:35
Läs mer om Dagens börs