Arkiv. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Torkan i Sverige

Arlamiljarderna kan betalas ut i mars nästa år

Arlas mjölkbönder kan förvänta sig att kooperationens miljardöverskott betalas ut i mars, skriver Arla i ett pressmeddelande.

Vinsten förväntas landa i intervallet 3–3,3 miljarder kronor för konfederationen. Pengen betalas ut till bönder i kooperationens samtliga ägarländer.

Styrelsens förslag måste först behandlas på två representantskapsmöten, med beslut tidigast i februari. Sedan kan vinsten betalas ut enligt rutin.

Därefter avser man att återgå till den vanliga konsolideringspolicy som satts upp.

Toppnyheter

Israeliska soldater. Ariel Schalit / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Israel-Palestina-konflikten

Ny raket avfyrades mot Israel efter en lugn dag

Timmar efter att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sa att han står redo för ytterligare angrepp ljöd åter flyglarmen i de israeliska områdena nära gränsen till Gazaremsan, skriver AFP.

En raket har avfyrats från den palestinska sidan och tycks ha fallit utan att orsaka några skador.

Islamiströrelsen Hamas och Islamiska jihad, en annan väpnad grupp i Gazaremsan, nekar till att ha med raketen att göra och hävdar att den var ett ”individuellt” initiativ.

Dessutom har ballonger med brandbomber skickats in över Israel, men dessa bränder kunde släckas utan att ha orsakat några större skador.

Igår 21:44
Benjamin Netanyahu. Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Israel-Palestina-konflikten

Expert: Tror inte på upptrappning i Gaza

Det är inte troligt att Israels premiärminister Bejamin Netanyahu vill trappa upp läget ytterligare, säger Anders Persson, statsvetare och Israelkännare vid Lunds universitet, till TT.

Uttalandet kommer efter en natt med intensiv raketbeskjutning från Gazaremsan mot Israel med israeliska flygattacker som svar. Israel har förstärkt sina stridskrafter nära Gazaremsan och många befarar ytterligare stridshandlingar.

Den 9 april är det parlamentsval i Israel och många kräver att Netanyahu tar i med hårdhandskarna mot Hamas, som till stora delar kontrollerar Gazaremsan. Men förutsatt att inga nya raketregn kommer och att inga människor dör så tror Persson att Netanyahu är nöjd med läget.

– Det är en enorm lyx att vara i opposition i det här läget, när man inte måste ta ansvar, säger han.

Igår 19:11
Benjamin Netanyahu/Israels anfall mot Gazaremsan. TT
Israel-Palestina-konflikten

Netanyahu: Israel är redo att ”göra mycket mer”

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu varnar för att han är redo att vidta ytterligare åtgärder mot Hamas-kontrollerade Gazaremsan efter luftangreppen som landet utförde i går som svar på raketattacker, skriver AFP.

– Jag kan bara säga att vi är redo att göra mycket mer. Vi kommer att göra det som är nödvändigt för att försvara vårt folk och vårt land, säger Netanyahu till den amerikanska Israel-positiva lobbyorganisationen AIPAC.

Trots en överrenskommelse om eldupphör på måndagskvällen har raketbeskjutningen från Gazaremsan fortsatt natten till tisdag.

Igår 15:13
Läs mer om Israel-Palestina-konflikten
Ola Kamara jublar efter att ha nickat in 3–3. JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Fotbolls-EM 2020

Krönikor: En av de mest kaotiska fotbollsmatcher Sverige någonsin spelat

Efter superprestationer och juniorlagsmisstag i en av de mest kaotiska fotbollsmatcher ett svenskt landslag överhuvudtaget spelat är det svårt att veta om man ska jubla eller skälla efteråt, skriver Sportbladets krönikör Erik Niva. Vidare skriver Niva att laget gjorde mycket av det svåra rätt – men rörde till det så mycket runt det allra mest elementära och grundläggande.

”En av de rörigaste svenska landslagssamlingarna någonsin kom att avslutas med en av de mest virriga och mest vildsinta landskamper jag någonsin sett”, skriver Niva.

Sydsvenskans krönikör Max Wiman skriver att Lasse Lagerbäck vs Janne Andersson började väntat för att sedan sluta fullständigt oväntat.

”Någonstans hämtade Norge urkraft som jag bara trodde norska skidåkare och möjligen handbollsspelare kunde”, skriver Wiman.

Igår 22:26
DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Fotbolls-EM 2020

Sverige vände och tappade – i sanslöst EM-kvaldrama

Sverige vände ett tvåmålsunderläge till ledning men tappade segern i slutsekunderna och EM-kvaldramat mot Norge slutade 3–3.

Sverige stod för en mirakelvändning och vände ett 0–2-underläge till 3–2 efter två sena mål av Robin Quaison. Med sekunder kvar kom dock Norges kvittering efter slarv på en hörna.

– Vi är överlägsna, så det känns mer som en förlust än ett likaresultat, säger tvåmålsskytten Robin Quaison i TV4.

Norge öppnade bäst i matchen och satte ledningsmålet i 41:a minuten i en misstänkt offsideposition. I andra halvlek utökade den norska stjärnan Joshua King till 2–0. Viktor Claesson satte sedan reduceringen efter en straffretur och inledde Sveriges upphämtning.

Igår 21:41
Joshua King och Robin Quaison. Bildbyrån
Fotbolls-EM 2020

King: Vem är Robin Quaison och vad har han rökt?

Robin Quaison såg ut att följa upp succén mot Rumänien i lördags med att bli matchhjälte mot Norge. Men svenskens två mål under de sista fem minuterna räckte inte till seger eftersom Ola Kamara nickade in 3–3 i slutsekunderna.

– För mig personligen är vi överlägsna. Vi är bättre än dem hela matchen. De har 2-0 men matchbilden speglar inte det. Det känns mer som en förlust. Det är surt, säger Quaison till TV4.

Norges målskytt Joshua King blev förvånad när han fick höra vad svensken sagt.

– Vem är Quaison? frågade King innan han fick klarlagt för sig att det var den svensk som gjorde två mål i matchen.

Norrmannen medgav att Sverige tog över efter 2–0 men att det var kraftigt överdrivet att säga att svenskarna var överlägsna.

– Jag vet inte vad han har rökt men det är hans problem, säger han till VG.

Igår 23:00
Läs mer om Fotbolls-EM 2020
Nina Rung och Anne Ramberg i Aktuellt-stud SVT
Josefin Nilsson 1969–2016

Anne Ramberg: Skampålar riskerar att förstöra me too

Den hätska diskussionen i sociala medier, med uthängningar och hatfyllda kommentarer, riskerar att förstöra det goda med me too-rörelsen. Det säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg i Aktuellt.

Ramberg debatterade diskussionen som följt på dokumentären om Josefin Nilsson med kriminologen Nina Rung. Rung har förståelse för de upprörda känslorna i sociala medier som riktas mot Nilssons expojkvän.

– Jag har förståelse för det och jag kan sympatisera med det. För det vi ser är att rättsväsendet inte klarar av mäns våld mot kvinnor, säger Rung och fortsätter:

– Om vi inte gör på det här sättet kommer vi inte se någon samhällsförändring över huvud taget.

Ramberg påpekar att Nilssons expojkvän dömdes, och att man inte bör försöka ”överpröva domstolars avgöranden på Twitter och Instagram”.

– Me too var en viktig kampanj. Jag tycker att man lite grann riskerar att förstöra det som var väsentligt genom att man tillåter de här skampåle-tendenserna eller lynchjustisen, säger hon.

Igår 21:09
Josefin Nilsson. Bertil Ericson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Josefin Nilsson 1969–2016

SVT om kritiken: ”Anklagar ingen för hennes bortgång”

”Direkt eller indirekt blir jag anklagad för hennes död”, sa sångaren och skådespelaren Josefin Nilssons expojkvän i går om SVT-dokumentären till Aftonbladet. Stor ilska har riktats mot honom och manifestationer har hållits om mäns våld mot kvinnor i Stockholm.

Men SVT:s projektledare slår ifrån sig skådespelarens kritik.

”Det är uppenbart om man ser hela filmen att vi inte anklagar någon specifik gärningsman för hennes tragiska bortgång”, skriver projektledaren Emelie Persson i ett mejl till tidningen.

Dramatenskådespelaren dömdes på 90-talet till villkorlig dom för misshandeln. I går kallade han dokumentären för ”en slags hämndaria”.

Igår 18:02
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Josefin Nilsson 1969–2016

Lind: Förväntar mig att Dramaten tar sitt ansvar

Kulturminister Amanda Lind (MP) träffade i dag företrädare för Dramaten med anledning av debatten som uppstått efter dokumentären om Josefin Nilsson. I ett uttalande till DN skriver Lind att det var ett bra möte där hon tydliggjorde vad hon och regeringen förväntar sig av nationalscenerna.

”Jag förväntar mig att de följer de regler och handlingsprogram som finns. Jag förväntar mig att de tar sitt ansvar som arbetsgivare. Och jag förväntar mig att de jobbar aktivt med jämställdhet”, skriver Lind.

Dramaten har ställt in föreställningar med den skådespelare som dömdes för misshandel mot Nilsson på 1990-talet.

Igår 15:48
Läs mer om Josefin Nilsson 1969–2016
En kvinna med hennes bebis i Moçambique. Themba Hadebe / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Cyklonen Idai

FN-chefen: Cyklonen är ett larm om klimatförändringar

Cyklonen Idai i sydöstra Afrika var en ”ovanligt våldsam och utdragen storm”, säger FN-chefen António Guterres som kopplar katastrofen till klimatförändringarna. Det skriver Reuters.

Idai är enligt Guterres ”ytterligare en larmklocka om farorna med klimatförändringarna”.

– Minst en miljon barn behöver akut hjälp och det antalet kan mycket väl stiga. Vi är rädda att hela byar har svepts bort i områden som vi ännu inte nått, säger han.

Igår 19:51
Cyklonen Idai. Themba Hadebe / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Cyklonen Idai

Svenska miljoner går till cyklonkatastrofen i Afrika

Biståndsmyndigheten Sida ger bland annat fem miljoner kronor till svenska Röda Korset för arbete i cyklondrabbade Moçambique mot hälsorisker och för rent vatten åt de drabbade i Beira och Dondo, skriver TT.

Dessutom får Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) 1,8 miljoner kronor för att skicka experter till FN:s arbete i landet liksom två personer till EU:s hjälpinsats.

Nästan 1,9 miljoner människors liv har påverkats av cyklonen Idai i östra Afrika.

Igår 20:10
Överlevare efter cyklonen. SIPHIWE SIBEKO / TT NYHETSBYRÅN
Cyklonen Idai

FN: Nästan två miljoner har drabbats av cyklonen Idai

Nästan 1,9 miljoner människors liv har påverkats av cyklonen Idai i sydöstra Afrika. Det slår FN:s samordningsorgan för nödhjälp (OCHA) fast.

– Vissa är i kritiska, livshotande situationer. Några har sorgligt nog förlorat sitt uppehälle, vilket är en tragedi men inte omedelbart livshotande, säger OCHA:s koordinatör Sebastian Rhodes Stampa enligt Reuters.

FN vädjar om 282 miljoner dollar i extra nödhjälp för att hjälpa Moçambique med återuppbyggnad de kommande tre månaderna, skriver AP.

Landet har drabbats hårdats men även i Zimbabwe och Malawi är konsekvenserna av de stora vattenmängderna omfattande. Totalt uppges minst 686 människor ha dött men siffran kan stiga.

Igår 10:36
Läs mer om Cyklonen Idai
Trumps USA Gränspolitiken
Donald Trump i kongressen. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Gränspolitiken

Trumps veto ligger fast – stoppförslaget har fallit

Demokraterna i representanthusets försök att utmana det nationella nödläge som president Donald Trump utlyst för att kunna bygga sin mur mot Mexiko har misslyckats, skriver CNBC.

En tvåtredjedelsmajoritet krävdes för att stoppa presidentens veto och då Demokraterna inte fick med sig tillräckligt många republikaner föll förslaget.

Trump utlyste i februari ett nationellt nödläge för att kunna omfördela militära budgetpengar till murbygget. Tidigare i dag godkände Pentagon en miljard dollar till muren.

Igår 18:20
Donald Trump framför en prototyp av hur muren kan komma att se ut. Akrivbild. MANDEL NGAN / AFP
Trumps USA Gränspolitiken

Pentagon har godkänt miljard till gränsmuren

USA:s försvarshögkvarter Pentagon har godkänt en miljard dollar som ska användas för att bygga en del av Donald Trumps omdiskuterade gränsmur mot Mexiko. Det skriver Reuters.

Pengarna, motsvarande 9,2 miljarder kronor, ska gå till bland annat ett drygt nio mil långt stängsel och till infrastruktur, såsom att rusta upp vägarna längs gränsen.

Patrick Shanahan, tillförordnad Pentagonchef, har gett i uppdrag till ingenjörskåren att utföra och planera bygget av muren.

Pengaöverföringen är möjlig då Trump i februari utlyste ett nationellt nödläge vilket öppnar för att presidenten kan omfördela militära budgetpengar till murbygget, skriver Reuters.

Igår 04:26
Arkivbild (14 mars). Familjer passerar Rio Grande, floden som skiljer Mexiko och USA åt. Eric Gay / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Gränspolitiken

Ny migrantgrupp börjar gå mot amerikanska gränsen

En ny stor grupp bestående av migranter har påbörjat en resa från Centralamerika och Kuba, rapporterar Reuters. Det uppges röra sig om omkring 1 200 människor som vandrar i riktning mot den amerikanska gränsen.

Förra året gav en liknande grupp upphov till stora spänningar mellan Mexiko och USA. USA anklagar grannen i söder för att misslyckas med att stoppa invandringen.

Mexikos nya president Andrés Manuel López Obrador har lovat att hindra människor från att ta sig över gränsen – genom att skapa jobbmöjligheter och bättre löner för de som väljer att stanna kvar.

25 mar
Läs mer om Trumps USA

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund