Hem
ArlaANNONS

Arlas satsning som ska förändra mjölkbranschen

Miljö och hållbarhet är ständigt i fokus på Arlas gårdar, och redan i dag gör ett glas Arlamjölk runt hälften så stort klimatavtryck som mjölken globalt. Men fortfarande finns det saker kvar att göra. Därför har Arla lanserat ett klimatberäkningsprogram som gör det möjligt för bönderna att se var på gården det finns möjlighet till förbättringar.

– Man tittar på alla delar av gården och får i slutändan fram ett klimatavtryck per kilo mjölk för varje gård. Gårdarna får ett resultat där de tillsammans med en rådgivare får reda på vad de kan förbättra och hur de ligger till i förhållande till andra, berättar Karin Pasche, hållbarhetsansvarig med fokus på Arlas gårdar.

Efteråt sparas information om gårdarnas klimatdata i en stor databas, och det blir möjligt att dra lärdomar om vilka områden som Arla, bönderna och branschen behöver satsa på.

Redan en bra bit på väg

Tack vare Arlaböndernas arbete för en mer hållbar produktion har koldioxidutsläppet per kilo mjölk minskat med 22 procent sedan 1990.

– Det övergripande målet framåt är att minska klimatavtrycket per kilo mjölk på gårdsnivå med 30 procent till år 2030 jämfört med 2015, och att uppnå netto noll klimatavtryck senast 2045, säger Karin Pasche.

Netto noll klimatavtryck innebär att alla utsläpp av växthusgaser kopplade till mjölkprodukterna balanseras med insatser för att binda utsläpp av koldioxid i motsvarande mängd – något som redan uppnåtts genom klimatkompensationsåtgärder för Arlas Kos ekologiska sortiment.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.