ToppnyheterSenaste nyttBevakningar
Arla

Arlagården som gör el – av kornas gödsel

På Arlagården Berte gård i Halland är tanken om hållbarhet ständigt i fokus, och de senaste åren har bönderna lagt in en extra växel i arbetet för en bättre miljö.

– Det är ett ansvar vi har, både mot natur och konsument, att sträva mot att hela tiden bli ännu bättre, säger Henrik Stenström som ansvarar för verksamheten.

Hösten 2016 byggdes en biogasanläggning på gården. Där omvandlas kornas gödsel till biogas, som i sin tur gör mjölkproduktionen självförsörjande på el.

– Det är ett väldigt smart sätt att ta vara på den gödsel som redan finns. Dessutom blir restavfallet en gödsel som är bättre och mer lättillgänglig för växterna, och den sprider vi sedan på åkrarna, säger Henrik Stenström.

7 april, 13:52
Arla

Mjölkkornas roll för den biologiska mångfalden

Bin, fjärilar och andra pollinerare är livsviktiga för både vår matproduktion och hela vårt ekosystem. Samtidigt blir både blommorna och bina färre och enligt Världsnaturfondens Klimatbarometer har andelen människor som är oroade över förlusten av biologisk mångfald fördubblats jämfört med förra året.

Men än finns det hopp – bland annat tack vare Sveriges mjölkkor, berättar Arla Sveriges hållbarhetschef Victoria Olsson.

– Naturbetesmarker är helt centralt för den biologiska mångfalden, och en tredjedel av naturbetesmarkerna betas av mjölkdjur. Utan korna skulle markerna växa igen och många arter skulle med tiden dö ut, säger hon.

Förutom att korna håller landskapen öppna, både skrapar de upp och kompakterar jorden med sina trampande klövar, vilket även gynnar insekter, maskar och andra arter som lever närmast marken.

30 mars, 12:47
Arla

Arlabonden: Vi lånar jorden av våra barn

På Cilla Engströms ekologiska mjölkgård i Färanäs utanför Vislanda löper tanken om hållbarhet som en röd tråd genom hela verksamheten. Förutom att utesluta konstgödsel och naturfrämmande bekämpningsmedel och att använda ekologiskt producerat foder, har Arlagården gjort flera satsningar för att minska sin klimatpåverkan.

– För några år sedan lade vi solpaneler på ladugårdstaken, vi producerar ungefär 30 procent av vår förbrukning. Vi har också börjat köra maskinerna på RME, fossilfritt bränsle från rapsolja, vilket är betydligt klimatsmartare än diesel, säger Cilla Engström.

30 mars, 12:37
Arla

Arlas satsning som ska förändra mjölkbranschen

Miljö och hållbarhet är ständigt i fokus på Arlas gårdar, och redan i dag gör ett glas Arlamjölk runt hälften så stort klimatavtryck som mjölken globalt. Men fortfarande finns det saker kvar att göra. Därför har Arla lanserat ett klimatberäkningsprogram som gör det möjligt för bönderna att se var på gården det finns möjlighet till förbättringar.

– Man tittar på alla delar av gården och får i slutändan fram ett klimatavtryck per kilo mjölk för varje gård. Gårdarna får ett resultat där de tillsammans med en rådgivare får reda på vad de kan förbättra och hur de ligger till i förhållande till andra, berättar Karin Pasche, hållbarhetsansvarig med fokus på Arlas gårdar.

Efteråt sparas information om gårdarnas klimatdata i en stor databas, och det blir möjligt att dra lärdomar om vilka områden som Arla, bönderna och branschen behöver satsa på.

26 mars, 17:36
Arla

Är det skillnad på mjölk och mjölk?

Hur stor skillnad är det egentligen på ett glas mjölk i dag och ett glas från 1990?

Stor skillnad, är svaret.

Klimatutsläppen från en liter Arlamjölk minskade med hela 24 procent mellan 1990 och 2017.

17 maj 2019, 15:37
Arla

”Lantbruket är viktigt i ett hållbart samhälle”

En klimatdebatt med för stort fokus på lantbrukets negativa miljöpåverkan riskerar att leda till missad potential.

Lantbruket kan nämligen bidra med stor nytta för klimatet. Ett exempel är kolinlagringen som sker när träd, gräs och mark binder koldioxid.

– Om man inte mäter den positiva påverkan så driver man inte heller mot att öka den, säger Anna-Karin Modin Edman, hållbarhetsexpert på Arla.

Världen inte är så svartvit och någonting kan ha både en positiv och negativ miljöpåverkan, menar hon.

– Jordbruket både kan ­och måste ­bli ännu mer av en kolsänka samtidigt som utsläppen av växthusgaser minskar ytterligare.

17 maj 2019, 11:56
Arla

Här har korna vant sig vid robotarna

Veronica Svenzén driver tillsammans med sin man Lennart Svenzén Nöbble gård norr om Kalmar. De har 150 mjölkkor som förser Arla med ekologisk mjölk. Nöbble gård är en av Arlas pionjärgårdar, ett prestigeuppdrag som innebär att vara inspiratör och spjutspets i Arlas klimatarbete.

För Veronica Svenzén har hållbarhet, klimat och miljö alltid varit viktigt.  

– Det är så vi gör bara. Vi skulle aldrig kunna göra på ett annat vis. Att tänka på hållbarhet och miljö är det normala här hos oss, säger hon.

14 maj 2019, 14:22
Arla

”Våra kor producerar både mjölk och energi”

På Kullingsjö gård utanför Vårgårda driver bröderna Tobias och Kristoffer Kullingsjö lantbruk. De har växtodling och 300 mjölkkor i ekologisk drift. Gården är en av Arlas cirka trettio pionjärgårdar som ska vara spjutspetsar i klimatarbetet och inspirera andra Arlabönder.

– Hållbarhet har alltid intresserat oss. Man kan fråga sig vad en miljöaktivist är? Jag anser att jag är en miljöaktivist, jag jobbar ju med jorden, djuren och resurserna i ett långsiktigt perspektiv, säger Tobias Kullingsjö.

9 maj 2019, 16:20
Arla

Trenden som tagit över våra kylskåp

4-10 procent av alla svenskar är laktosintoleranta, enligt Livsmedelsverket. Ännu fler reagerar på laktos eller väljer bort vanliga mejeriprodukter av andra skäl.

– Vår försäljning av laktosfria produkter ökar årligen med cirka 15 procent. Ju fler utlandsfödda som flyttar till Sverige desto fler konsumenter blir det som är känsliga för laktos. Vi i Norden är vana vid laktos och kan därför bryta ner det, medan folk från andra delar av världen inte har samma förmåga, säger Karin Granlund, brand manager för mjölk på Arla.

7 november 2016, 08:59
Colourbox
Arla

Tre goda mjölkdrinkar att värma dig med i höst

En riktigt god latte eller en varm choklad. Nu smakar det exakt lika gott – även om du är laktosintolerant.

– Vi har lanserat en färsk laktosfri mjölk som smakar precis lika gott som vanlig mjölk, säger Karin Granlund, brand manager för mjölk på Arla.

Det är enkelt att byta ut vanliga mjölkprodukter mot laktosfria varianter. Nu är det precis lika gott också. Arlas färska laktosfria mjölk smakar som vanlig mjölk och kan användas på precis samma sätt – i bullar, mat eller varför inte i en varm och höstig drink? Här får du inspiration till några mumsiga mjölkdrinkar som passar precis lika bra med färsk laktosfri mjölk som vanlig mjölk:

7 november 2016, 08:58
Colourbox
Nästa sida »

Mina bevakningar

Politik, Zlatan eller Apple?

Logga in för att lägga upp bevakningar på det som du är mest intresserad av.

Aktuella ämnen

Populära ämnen

Lämna feedback