Mjölkkornas roll för den biologiska mångfalden
Bin, fjärilar och andra pollinerare är livsviktiga för både vår matproduktion och hela vårt ekosystem. Samtidigt blir både blommorna och bina färre och enligt Världsnaturfondens Klimatbarometer har andelen människor som är oroade över förlusten av biologisk mångfald fördubblats jämfört med förra året.
Men än finns det hopp – bland annat tack vare Sveriges mjölkkor, berättar Arla Sveriges hållbarhetschef Victoria Olsson.
– Naturbetesmarker är helt centralt för den biologiska mångfalden, och en tredjedel av naturbetesmarkerna betas av mjölkdjur. Utan korna skulle markerna växa igen och många arter skulle med tiden dö ut, säger hon.
Förutom att korna håller landskapen öppna, både skrapar de upp och kompakterar jorden med sina trampande klövar, vilket även gynnar insekter, maskar och andra arter som lever närmast marken.
Odlar blommor för bina
För att öka den biologiska mångfalden ännu mer har många Arlabönder valt att så blommor i åkerkanterna, som en del av projektet ”Blommor för bin”. Genom odling av vall – gräs och klöver – binder de också kol i marken, vilket minskar halten av koldioxid i luften och ger goda förutsättningar för biologisk mångfald även under markytan.
Att skydda artrikedomen i naturen är nödvändigt för hela livsmedelssystemet, menar Victoria Olsson.
– På samma sätt som vi behöver en varierad kost för att må bra så behöver vi variation inom jordbruket. Här har både mjölkprodukter och mjölkproduktionen en viktig roll att spela.