TT
Protesterna i Armenien

Armeniens premiärminister avgår efter massprotester

Armeniens nyligen tillträdde premiärminister Serzj Sargsian uppger att han kommer att avgå efter protesterna mot honom, rapporterar Reuters.
– Jag hade fel, säger han i ett uttalande, enligt AFP.
Protesterna har pågått i tio dagar och blossade upp efter att Sargsian, som tidigare var president, blev utnämnd till premiärminister. Oppositionen anklagar den 63-årige politikern för korruption och allmänt vanstyre.

Läs mer

Toppnyheter

Valet 2018 Opinionsläget
Ulf Kristersson, Ebba Busch Thor och Annie Lööf.  Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

M backar, KD och MP framåt i ny sammanvägning

Stödet för Moderaterna backar och partiet har nu sitt lägsta stöd sedan hösten 2017, enligt den senaste sammanvägningen av flera stora opinionsmätningar som Sifo gör för Ekot.
Enligt undersökningen har Moderaterna nu stöd av 18,7 procent, jämfört med 20,2 i den senaste sammanvägningen i juni. Sverigedemokraterna är därmed näst största parti, trots att partiet får något lägre stöd än tidigare med 19,5 procent.
Samtidigt ökar stödet för Kristdemokraterna med 1 procentenhet till 3,6 procent. Liberalerna och Centerpartiet har ungefär lika stort stöd som tidigare med 5,7 procent och 9,8 procent vardera.
Miljöpartiet går framåt till 5,8 procent från 4,2 procent, medan Socialdemokraterna ligger stilla på 24,9 procent och Vänsterpartiet halkar ner marginellt till 9,4 procent.

1 tim
Ebba Busch Thor (KD). TT
Valet 2018 Opinionsläget

Analys: Siffror över fyra procent har en egen magi

Under dagen har två opinionsmätningar visat att KD återhämtat sig från den senaste tiden katastrofsiffror och ligger över fyraprocentsspärren.
Göteborgs-Postens Arne Larsson konstaterar att partiet tidigare hoppat mellan olika frågor men sedan i våras mer eller mindre enbart fokuserat på vårdfrågan.
”Kanske är det ett mer tydligt fokus som ger resultat”, funderar han, och konstaterar att oavsett vad ökningen beror på ger den ny energi till KD:s valarbetare.
DN:s Ewa Stenberg säger till den egna tidningen att siffror över fyra procent har en ”egen magi” och betyder mycket psykologiskt.
– De visar väljare att just deras KD-röst kan lyfta valresultatet till de borgerligas fördel, säger hon.

Igår 19:43
Ebba Busch Thor (KD). Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

KD går framåt även i Sifo: ”Ökar klart deras chanser”

Ytterligare en opinionsmätning visar nu att Kristdemokraterna har vind i seglen inför valet. I SvD/Sifos mätning ökar partiet 2,4 procentenheter jämfört med i juni och landar på 4,2 procent.
Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, bedömer att det är viktigt för partiet att de nu hamnar över 4-procentsspärren i olika mätningar. Ligger de för långt under menar han att det finns risk att väljarna känner att en KD-röst är bortkastad.
– Den här senaste väljarbarometern ökar klart deras chanser att hålla sig kvar i riksdagen, säger han.

Igår 15:27
Läs mer om Valet 2018
Trumps USA Trumps team
Donald Trump.  Leah Millis / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Trumps team

60 CIA-chefer kritiserar Trump i öppet brev

60 före detta CIA-tjänstemän samt flera av USA:s högst uppsatta spioner fördömer president Donald Trumps beslut att dra tillbaka den tidigare CIA-chefen John Brennans säkerhetsklassning, rapporterar CNN.
Brevet har undertecknats av CIA-tjänstemän som tjänstgjorde både i republikanska och demokratiska administrationer.
”Vi har aldrig tidigare sett att godkännande eller avlägsnande av säkerhetsklassning används som ett politiskt verktyg, vilket gjordes i det här fallet. Vi tycker att det är viktigt att skydda sekretessbelagd information från obehöriga, men vi tror lika starkt att tidigare regeringstjänstemän har rätt att uttrycka sina åsikter utan rädsla för att bli straffad för att göra det”, lyder uttalandet.

2 tim
John Brennan.  Pablo Martinez Monsivais / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Trumps team

Tidigare CIA-chefen: ”Mr. Trump straffar kritiker”

USA:s president Donald Trump drog i går tillbaka säkerhetsklassningen för den tidigare CIA-chefen John Brennan. Ett beslut som Brennan själv anser är oroande.
”Det här är en del av något större. Mr. Trump försöker undertrycka yttrandefriheten genom att straffa kritiker. Det borde oroa alla amerikaner, inklusive underrättelsetjänstemän. Jag kommer inte att ge efter”, skriver Brennan i ett Twitterinlägg.
Beslutet innebär att Brennan inte längre kommer att ha tillgång till viss hemligstämplad information.

16 aug
Donald Trump. Carolyn Kaster / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Trumps team

John Brennan: ”Trump har blivit allt mer desperat”

Den före detta CIA-chefen John Brennan menar att Donald Trumps beslut att dra tillbaka hans säkerhetsklassning är ett försök att skydda presidenten mot den pågående rysslandsutredningen. Det skriver Brennan i New York Times.
Han menar att Rysslands förnekelse om inblandning i det amerikanska presidentvalet, som Trump ofta ställt sig bakom, är ”smörja”.
”Mr. Trump har helt klart blivit allt mer desperat i sina försök att skydda sig själv och de i hans närhet, vilket är anledningen till att han tog det politiskt motiverade beslutet att dra tillbaka min säkerhetsklassning”, skriver Brennan.

16 aug
Läs mer om Trumps USA

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Bilbrand i Malmö i juni.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilbränderna i Västsverige

Två bilbränder i Göteborg – helikopter i sökinsatsen

Sent under fredagskvällen kom larm om två nya bilbränder i Majorna i Göteborg, rapporterar TT.
– Det första larmet kom vid 22.30. De här två adresserna ligger ungefär 250 meter från varandra. Man pratar om folk med maskerade huvor på bägge ställena så vi utgår från att det är samma människor, säger Per Sahlgren, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.
Polisen hittade en sten i en av bilarna som de ska leta spår ifrån. De genomförde även en stor sökinsats med fem bilar, en helikopter och hundpatrull.

3 tim
Läs mer om Bilbränderna i Västsverige
Trumps USA USA:s framtid
Erik Prince/Trump på en militärbas tidigare i veckan. TT
Trumps USA USA:s framtid

Källor: Trump överväger att ”privatisera” kriget

Donald Trump överväger idén att låta privata företag sköta USA:s krig i Afghanistan, uppger källor inom administrationen för NBC News.
Idén kommer från början från Erik Prince, grundare av säkerhetsföretaget Blackwater (numera Academi, reds anm.). Princes tanke är att presidenten ska dra tillbaka militären från landet och ersätta den med privata militärer. Dessa ska rapportera till ett amerikanskt sändebud som i sin tur rapporterar till presidenten.
I en intervju med NBC säger Prince att han inte diskuterat saken med Trump personligen, men att han planerar att göra aggressiv marknadsföring för att få honom att omfamna idén. En talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd förnekar att Trump överväger Princes idé.

Igår 21:13
Ryan Zinke/Steve Howke. TT
Trumps USA USA:s framtid

Forskare: Ministerns vän hindrar klimatforskning

Klimatforskningen i USA möter stora problem under Trumpadministrationen, säger flera forskare till The Guardian.
Inrikesdepartementet, som har hand om 5,5 miljarder dollar i forskningsstöd, har infört en regel som innebär att alla projekt som kostar över 50 000 dollar måste genomgå en granskning för att säkerställa att utgifterna ”är i linje med administrationens prioriteringar”. Under de sex månaderna som regeln har varit på plats har flera viktiga projekt fördröjts, säger forskarna.
Den som har ansvaret för granskningarna är Steve Howke, som spelade amerikansk fotboll i samma lag som inrikesministern Ryan Zinke på gymnasiet. Howke har ingen vetenskaplig bakgrund, skriver The Guardian.
– Det känns som ett försök att förhindra lyckad forskning. Jag är orolig för att de skapar förutsättningar för att hindra oss att lyckas, som en ursäkt för att slippa finansiera oss i fortsättningen, säger en anonym forskare till tidningen.

Igår 15:51
Trump på militärbasen Fort Drum den 13 augusti. BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Trumps USA USA:s framtid

Trump arg efter inställda paraden: ”Löjligt dyrt”

USA:s president Donald Trump ställer in den storslagna militärparad som han hade planerat för veterandagen i USA i november, skriver flera medier.
Skälet är att lokalpolitikerna i Washington DC har satt en för hög prislapp på arrangemanget, skriver Trump på Twitter. Enligt NBC News beräknades kostnaden till 92 miljoner dollar, motsvarande cirka 845 miljoner kronor.
”De ville ha en så löjligt hög summa att jag ställde in paraden”, skriver presidenten.

Igår 13:41
Läs mer om Trumps USA