Hanif Bali.  Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Politik

Bali i bråk med S-debattör – raderade ”pucko”-tweet

M-ledamoten Hanif Bali får på nytt kritik för uttalanden i sociala medier. På lördagen hamnade han i en hätsk debatt med S-debattören Torbjörn Jerlerup. Den senare anklagade i ett blogginlägg Bali för att avfärda muslimska kvinnor i hijab som ultraortodoxa.

”Om utseende avgör vem som är ultraortodox, och icke liberal, så ber jag dig titta dig i spegeln”, skrev Jerelrup i Balis riktning.

Bali själv säger till Expressen att han först gav ”tio sakliga svar” men till slut kände sig nödgad att ”säga ifrån” när Jerlerup kopplar samman honom med iranska regimen.

I en tweet med inledningen ”Men din dumma apa”, som sen raderades, vidhöll Bali att ”det ÄR ultraortodoxt att anse att en kvinna bör skyla sitt hår och ben för att inte dra till sig männens lustar”. Tweeten avslutades med ordet ”pucko”.

Toppnyheter

Turkietsstödda stridande förbereder en insats. STR / TT NYHETSBYRÅN
Röster om turkiska offensiven

Analyser: USA:s sanktioner mot Turkiet är tandlösa – samtidigt flyr IS-fångarna

USA har infört sanktioner mot Turkiet efter offensiven i Syrien, men risken är att de blir tandlösa, skriver CNN:s Nicole Gaouette i en analys. Eftersom att stålimporten från Turkiet minskat med 76 procent sedan förra året finns inte särskilt mycket stål kvar att sanktionera mot, skriver hon. Dessutom är relationen mellan länderna så usel att handelssamtal – som Donald Trump nu stoppar – redan var osannolika. Vapenförsäljningen till Turkiet stoppas däremot inte, samtidigt som kurder dör, påpekar Gaouette.

Walid Phares på Fox News lyfter problemet med IS-fångar som rymt. ”Risken är att de som flyr går in i strid eller ansluter sig till andra celler”, säger han. Phares menar att det som skett är ett misslyckande: Krigsfångar måste hanteras bättre – de bör antingen sättas i säkra förvar, hanteras av andra länder eller lagföras i en internationell tribunal. ”Inget av detta har skett”, konstaterar han.

I krigets dimma är åtminstone en sak klar, skriver Washington Posts Ishaan Tharoor. Experimentet med den självstyrande kurdiska enklaven i Syrien har nått sitt slut efter ett halvt decennium, då syriska regimstyrkor drar fram. ”Alla blir förlorare i Trumps Syrienspel”, konstaterar han.

2 tim
Civila gör segertecken till turkiska styrkor i Syrien.  AAREF WATAD / AFP
undefined

Ledare: Putin framstår nu som en möjlig vinnare

Opinion Flera svenska ledarskribenter tar i dag upp den senaste tidens utveckling i Syrien.

Aftonbladets Jonna Sima menar att den geopolitiska kartan ritas om när syriska trupper tar sig norrut för att konfrontera den turkiska invasionen av ladet. ”Donald Trumps halvkokta "America first"-strategi kan i värsta fall leda till att vi inom kort står inför ännu ett storskaligt krig i Mellanöstern”, skriver hon.

Ledarskribenten Mats Skogkär på Sydsvenskan menar att Rysslands president Vladimir Putin framstår som en möjlig vinnare eftersom han till skillnad från Trump inte överger sin allierade, Syrien. ”Han kan förnöjt åse hur sprickorna i försvarsalliansen Nato mellan Turkiet och USA vidgas och hur USA:s ställning i regionen försvagas”, skriver Skogskär.

UNT:s Sakine Madon skriver att statsminister Stefan Löfven i det här läget borde veta bättre än att glorifiera EU:s flyktingavtal med Turkiet. ”När nu Erdogan hotar EU med att skicka syriska flyktingar västerut ska man ha i åtanke att det krig som Turkiet har startat kommer leda till betydligt fler desperata människor på flykt”, skriver hon.

1 tim
Donald Trump och Mark Esper. BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
undefined

Pentagon: Offensiven var ”onödig och impulsiv”

Turkiets offensiv i norra Syrien var ”onödig och impulsiv” och undergräver kampen mot terrorgruppen IS. Det säger den amerikanske försvarsministern Mark Esper på måndagskvällen. I ett uttalande säger han att han kommer att träffa de övriga Natoländerna nästa vecka och då driva på för ”diplomatiska och ekonomiska” motåtgärder mot Turkiet, skriver Reuters.

Samtidigt uppger president Donald Trump att de amerikanska styrkor som ska dras tillbaka från Syrien kommer att bli kvar i regionen. De kommer fortsatt vara stationerade i Mellanöstern för att ”övervaka utvecklingen” och förhindra att IS på nytt vaknar till liv.

Det skriver Trump i ett uttalande på måndagen. I samma uttalande skriver han att han ger grönt ljus för sanktioner mot turkiska ledare.

Igår 21:04
Läs mer om Röster om turkiska offensiven
Amir Rostami till vänster. TT
Svenska brottsbekämpningen

Polisexpert: Vi lär få se mer sprängmedel och granater

Stockholm lär få se en ökad användning av sprängmedel och handgranater bland kriminella. Det säger kriminologen Amir Rostami i en intervju med Dagens Nyheter, som skriver att den utvecklingen redan har kommit till södra Sverige.

– Det finns även en trend söderut med mer kopplingar mellan kriminella gäng och religiösa extremistmiljöer, vilket framför allt gör att de kan bli en större maktfaktor i lokalsamhället, säger Rostami.

Han arbetar just nu med att gå igenom varenda skjutning i Stockholm de senaste åren tillsammans med poliskommissarie Gunnar Appelgren. I dag klarar polisen bara upp vart femte mord i gängmiljö.

1 tim
Mikael Damberg (S). Arkivbilder. TT
undefined

Damberg om hoten mot polisfamiljer: Fegt angrepp

Inrikesminister Mikael Damberg (S) är ”förbannad” över Polisförbundets rapport som visar att inte bara poliser utsätts för våld, hot och trakasserier, utan även deras familjemedlemmar. Det skriver han i ett inlägg på Facebook.

”Det är fegt och det är ett angrepp mot dem som valt att genom sitt yrke göra en insats för hela samhället”, skriver S-ministern.

Damberg tar upp att attacker mot polisen gör regeringen mer beslutsam att ge polisen de verktyg och resurser som behövs för att pressa kriminella. Han lyfter att straffet för angrepp på blåljuspersonal höjs vid årsskiftet och att polisens arbete för att stärka medarbetarskyddet skärps.

Samtidigt ser regeringen över regler om polisens ID-handlingar, om det eventuellt kan bli möjligt att polisers personuppgifter anonymiseras.

Igår 18:36
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Arkivbilder.  TT
Säkerheten på nätet

Regeringen får kritik för myndigheters gamla it-system

Regeringen kritiseras för att ha för lite kunskap om gamla it-system som används i offentlig sektor. Det visar en ny granskningsrapport från Riksrevisionen, rapporterar Ekot.

Granskningen visar att 31 av 49 statliga myndigheter som man har studerat har problem med föråldrade it-system och enligt Riksrevisionen har myndigheterna inte arbetat långsiktigt och effektivt med frågan.

Enligt rapporten känner regeringen bara till hälften av de fall där systemen används. Riksrevisionen uppmanar nu politikerna att agera för att hjälpa myndigheterna med problematiken.

– Regeringen har inte riktigt den kunskapsbild som man behöver ha för att kunna genomföra sin styrning på området. Ingen verkar ju ha haft riktigt koll på den här problembilden, säger Marcus Pettersson.

18 min
Genrebild.  TT
undefined

Ökad oro för att företag ska kränka integritet på nätet

Nästan hälften av svenskarna är oroade för att stora företag som Facebook och Google ska övervaka och kränka deras integritet på internet. Det visar en ny rapport från Internetstiftelsen, rapporterar Sveriges Radio.

– Jag tror att vi har haft en ganska tydlig utveckling där det har varit en hel del dataläckor, det har varit en del kända problem med datorföretagen och att de har använt uppgifterna på fel sätt, säger Måns Jonasson som är digital strateg på Internetstiftelsen till SR.

Internetstiftelsen tar årligen fram rapporten och i år har 2 700 personer deltagit i undersökningen. 46 procent av de svarande uppger att de känner en oro för övervakning. För fem år sedan var siffran 29 procent.

5 tim
Läs mer om Säkerheten på nätet
Turkiska och turkstödda stridande utanför staden Manbij i Syrien.  ZEIN AL RIFAI / AFP
Turkiska offensiven i Syrien

Oro för terrorgruppens återkomst: ”IS är inte död”

Oron för att terrorgruppen Islamiska staten ska stärkas till följd av den turkiska offensiven i Syrien är stor. Frankrikes president Emmanuel Macron och USA:s försvarsminister Mark Esper talade i telefon med varandra i går kväll och då underströk Macron vikten av att förhindra IS från att återfå kontroll , skriver TT.

Den franska utrikesministern Jean-Yves Le Drian menar att kampen för att besegra IS i området kan vara förgäves på grund av Turkiets insats, skriver Reuters.

– Det är väldigt allvarligt (...). Islamiska staten är inte död, sa Le Drian till Le Figaro.

5 tim
Arkivbild.  BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
undefined

Sanktionerna får kritik: ”Inte tillräckligt hårt straff”

President Donald Trump lovade ”stora sanktioner” mot Turkiet efter Syrienoffensiven. Men de sanktioner som verkligen infördes var mycket mildare än vad politiker från både republikanskt och demokratiskt håll hade krävt, rapporterar Bloomberg.

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, anklagar Trump för att ha bidragit till en eskalering av ”kaos och osäkerhet” i Syrien, när han förra veckan meddelade att han inte kommer att stå i vägen för Turkiets president Recep Tayyip Erdogans offensiv. De sanktioner som Vita huset har meddelat kommer ”inte ens i närheten” av att gottgöra för den ”humanitära katastrof” som beslutet innebar, menar hon.

Republikanen Michael McCaul, som sitter i Representanthusets utrikespolitiska utskott, säger via sin talesperson att administrationens ambitioner uppskattas, men att det inte är tillräckligt för att ”straffa Turkiet för sina flagranta överträdelser i Syrien”.

4 tim
Trump och Turkiets president Erdogan under Natomöte förra sommaren. Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA inför sanktioner och höjer ståltullar mot Turkiet

USA avbryter handelssamtalen med Turkiet efter Syrienoffensiven, meddelar president Donald Trump via Twitter. USA:s handelsdepartement kommer ”omedelbart” att avsluta förhandlingarna om handelsavtalet som är värt 100 miljarder dollar.

Dessutom höjs tullarna på turkiskt stål återigen till de 50 procent som de var innan tarifferna sänktes i maj, heter det i uttalandet.

”Jag är fullt beredd att snabbt krossa Turkiets ekonomi om turkiska ledare fortsätter den här farliga och destruktiva linjen”, skriver Trump.

USA inför också sanktioner mot tre turkiska ministrar. Det handlar om försvarsminister Hulusi Akar, inrikesminister Minister Suleyman Soyluoch energiminister Minister Fatih Donmez, skriver AFP.

Deras tillgångar i USA kommer nu att frysas och, liksom alla USA-relaterade transaktioner som rör dem.

Igår 20:05
Läs mer om Turkiska offensiven i Syrien