Hem
Shutterstock

Banker kan vara näst på tur för övervinstskatter

Ett stort antal EU länder har, ska, eller vill införa så kallad ”windfall-skatt” på energibolag. Men det är inte bara energisektorn som befinner sig i regeringarnas skottlinje. Även bankerna kan stå inför tillfälliga skatter i spåren av räntehöjningarna, skriver Financial Times.

Windfall-skatt är en tillfällig bolagsskatt när yttre ekonomiska förhållanden skapar övervinster. Vinterns europeiska energikris skickade energibolagens vinster genom taket och de snabba räntehöjningarna har gynnat bankerna.

Nu har bland annat Tjeckien, Litauen, Spanien och Italien infört en temporär skatt för banker. Enligt Oxfam är Windfall-skatt ett populärt val efter som det framstår som ”intuitivt rättvist”, men enligt revisionsbyrån KPMG handlar det mer om att täcka allt större hål i statsbudgetarna.

Annons

Gör en klok investering – testa Omni Ekonomi

Inflation, högre räntor och stora börsrörelser. Hur stor avkastning vågar vi räkna med ett år som detta? Vilka fällor ska man undvika på börsen? Och inom vilka sektorer finns vinnare?

Med Omnis systerapp Omni Ekonomi får du Sveriges mest heltäckande bevakning av börs- och bolagsnyheter. Lägg därtill att Sveriges främsta aktieexperter svarar på de svåra frågorna och hjälper dig att navigera marknaderna.

Nu får alla Omniläsare chansen till en klok investering – testa Omni Ekonomi i två månader för endast 49 kronor (spara 269 kronor).

Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons