Illustrationsbild. CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetet mot psykisk ohälsa

”Barnen drabbas när BUP:s krav på effektivitet ökar”

Opinion De yngsta barnen inom barnpsykiatrin drabbas hårdast när kraven på dokumentation och effektivisering ökar, skriver tre psykoterapeuter på DN Debatt och varnar för att behandlare nu lämnar BUP.

Maria Borg, Margareta Hansson och Monica Hedenbro skriver att det under den senaste tioårsperioden blivit allt svårare för barnfamiljer att få hjälp och att remisser till BUP avvisas.

”Redovisning och dokumentation av insatser tar större utrymme och mycket tid. Detta stressar. Det är svårt att förena ett sådant prestationsbaserat arbetssätt med att ge barnen det de behöver.”

Om debattörerna

Opinion Maria Borg, leg psykolog, leg psykoterapeut, specialist i klinisk psykologi
Margareta Hansson, leg psykolog, leg psykoterapeut
Monica Hedenbro, med dr i barnpsykiatri, leg psykoterapeut

Läs mer

Toppnyheter

Tillhygget som användes vis attacken. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Macheteattacken i Stockholm

Uppgifter: Hämnd bakom attack på dömde mördaren

Polisen misstänker att hämndmotiv ligger bakom attacken på en tidigare dömd mördare i Stockholm under måndagen, uppger Aftonbladet. Mannen hade nyligen avtjänat ett straff för mord på en kvinna, ett brott han nekade till.

Enligt tidningens uppgifter hade han börjat ett nytt liv och fått jobb som hantverkare. Han var på jobbet när han överfölls med en machete och höggs blodig.

Gärningsmannen ska i samband med dådet ha riktat ”hatiska kommentarer” mot mannen.

Ingen har ännu gripits efter dådet.

2 tim
Poliser på platsen.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Övervakningskameror undersöks efter attacken

Polisen samlar just nu in vittnesuppgifter och undersöker bevakningskameror i närheten av den plats i Vasastan i Stockholm där en man under måndagsmorgonen attackerades med machete, uppger polisen för Expressen.

Enligt tidningen är den attackerade mannen en känd mördare som nyligen kommit ut från fängelset. Polisen har hunnit genomföra ett kort förhör med honom innan han fördes till sjukhus. Det är inte känt hur allvarligt skadad mannen är.

Idag 09:11
Läs mer om Macheteattacken i Stockholm
Mattias Svanberg firar. MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Fotbolls-EM 2020

Mål och assist av debutant när Sverige slog Färöarna

Sverige, med tio nya spelare från start jämfört med senast, hade inga större problem med att slå Färöarna hemma på Friends i den sista EM-kvalmatchen.

I den första halveken nickade Sebastian Andersson in 1–0 på ett fint inlägg från Marcus Danielsson som för dagen spelade högerback. Målet blev det enda före paus.

I den andra halvleken drog debutanten Mattias Svanberg till från långt håll och satte 2–0. Svanberg slog sedan också den hörna på vilken inhoppande John Guidetti distinkt nickade in 3–0.

På tal om debutanter gjorde också den svenska talangen Dejan Kulusevski sin blågula debut när han byttes in med en kvart kvart att spela.

15 min
Sveriges bänk under en träningsmatch i fotboll mellan Portugal och Sverige den 28 mars 2017 PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
undefined

Krönikor: Ypperligt tillfälle att lufta våra bänkvärmare

Kvällens hemmamatch mot Färöarna blir ett perfekt tillfälle för publiken att hylla de svenska fotbollsherrarna, skriver SvD:s Anders Lindblad.

”Men matchen blir också ett ypperligt tillfälle att ge spelare som mestadels nött bänk (...) chansen”, skriver Lindblad inför EM-kvalmatchen.

Det är lätt att känna igen sig i förbundskapten Janne Andersson – han är som du och jag, skriver DN:s sportkrönikör Johan Esk. Han menar att Andersson inte har förändrats av jobbet och att han fortsatt är sig själv.

”Den Janne ni ser och hör i intervjuer, det är den Janne som låtit likadan när han nyss tagit en kokt med bröd på väg in till en presskonferens”, skriver Esk.

Idag 10:17
Bild från EM-kvalmatchen mot Spanien den 15 oktober. JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
undefined

Halvtom arena väntar när EM-hjältarna kommer hem

Ett EM-klart Sverige möter bottenlaget Färöarna i den sista kvalmatchen i kväll. Förutsättningar som inte lockar publiken till Friends Arena.

I går kväll var cirka 23 000 av 50 000 biljetter sålda, skriver Fotbollskanalen. Det är ändå ganska många, tycker forwarden John Guidetti.

– Man måste tänka på att det är en måndagskväll, det är sent, det är kallt, folk jobbar och vi är klara för mästerskapet, säger han till fotbollssajten.

Sverige säkrade EM-platsen i Bukarest i fredags.

Idag 09:19
Läs mer om Fotbolls-EM 2020
Stefan Löfven. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Mellin: Löfven i Agenda var kort sagt en katastrof

Statsminister Stefan Löfvens (S) framträdande i SVT:s Agenda under söndagen, där han intervjuades om den senaste tiden gängvåld och dödsskjutningar var ”oacceptabelt dåligt”, skriver Aftonbladets Lena Mellin i en krönika.

Enligt Mellin tycktes Löfven vara illa förberedd, hade inga svar på frågorna och såg dessutom inte särkilt engagerad ut. ”Kort sagt en katastrof”, skriver Mellin som nu frågar sig hur Löfven ska komma tillbaka.

”Det man undrar nu är om Löfven hade en dålig dag eller om han helt enkelt är less på jobbet”, skriver hon.

2 tim
Illustrationsbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lagrådet ger klartecken för ny lag om dataavläsning

Lagrådet har gett grönt ljus till regeringens förslag om hemlig dataavläsning som nytt tvångsmedel mot kriminella, skriver Ekots reporter Lova Olsson på Twitter.

Rådet påpekar dock i sitt yttrande att ”behovet, nyttan och proportionaliteten” måste utvärderas noga, innan det fattas beslut om ifall lagen ska förlängas efter de första fem åren.

Föreslaget innebär att polisen ska kunna avlyssna datatrafik, exempelvis mejl, webbhistorik och kommunikation via olika appar, vid misstanke om allvarlig brottslighet.

Idag 14:17
Magdalena Andersson.  TT
undefined

Andersson vill konfiskera kriminellas lyxprylar

Finansminister Magdalena Andersson (S) öppnar för att kronofogden ska kunna ta ifrån kriminella deras dyra klockor, smycken, märkeskläder och lyxbilar för att betala deras skulder.

– Här handlar det om att vi inte ska ha livsstilskriminella som åker runt i lyxbilar samtidigt som man har stora skulder till brottsoffer, säger Andersson till TT.

Kronofogdemyndigheten har fått ett ökat tillskott på 65 miljoner kronor i budgeten över de kommande tre åren, vilket är lägre än de 90 miljoner myndigheten ville ha.

Idag 13:49
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Anna Ekström. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Läget i svenska skolan

Ekström: Viktigt att elever inte ses som kunder

Utbildningsminister Anna Ekström (S) är starkt kritisk till att skolkoncernen Academedia har låtit eleverna lära sig att marknadsföra den egna skolan på skoltid. Till DN säger Ekström att den ökade konkurrensen mellan skolor gör att de finns en risk att skattepengar går till marknadsföring och inte till undervisning.

– Det är viktigt att elever ses som elever och inte som potentiella kunder, säger Ekström.

3 tim
Roger Haddad och Johanna Jaara Åstrand. TT
undefined

L och Lärarförbundet i het ordväxling om nationalsång

Opinion En hård debatt om nationalsångens plats i svenska skolan har rasat på Aftonbladets debattsida i veckan. Att Skolverket inte längre pekar ut att alla barn ska lära sig nationalsången handlar inte om ”mångkulturideologi eller kunskapsrelativism”, utan om att kursplanen inte ska vara så detaljerad som tidigare, skrev Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i torsdags.

Läroplanen får inte bli ännu otydligare, svarade Liberalernas skolpolitiska talesperson Roger Haddad dagen efter. Det är lärarna som bestämmer, men det styrdokument som ligger till grund ska vara tydligt, och nationalsången ska vara med.

”När det gäller nationalsången är det en grundläggande del av vår gemensamma kultur och traditioner”, skrev han.

Nu stänger Lärarförbundet replikskiftet. ”Liberalerna älskar att klåfingrigt toppstyra skolan och lärarkåren”, skriver Jaara Åstrand, som menar att detaljstyrning är ett av de stora problemen i svensk skola.

”Det har Liberalerna fortfarande inte fattat.”

Idag 11:24
Illustrationsbild. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svårt för utsatta barn att gå i skola: ”Fråntas sina liv”

Barn som bor i skyddade boenden kan ofta inte gå i skolan, visar P4 Stockholms enkät som har gjorts tillsammans med Unizons kvinnofridsbarometer för 2019. Enkäten visar att ungefär hälften av Stockholms läns kommuner saknar rutiner för att säkerställa skolgången.

– Det kan gå månader. De fråntas hela sitt liv och sina rättigheter, säger Lotta Molander på kvinnojouren i Huddinge kommun.

Huddinge har sådana rutiner, men det räcker inte för att säkra att barn i kommunen får sin skolgång. Socialtjänstchefen Christine Carlsen säger att det viktigaste är att skydda barn från våldsamma eller hotfulla vårdnadshavare.

Idag 06:01
Läs mer om Läget i svenska skolan