Arkivbild. Wolfgang Rattay / TT NYHETSBYRÅN
Sverige och klimathotet

”Barnens strejkande borde inte tas emot så okritiskt”

Opinion Greta Thunberg och de andra strejkande skolbarnens uppmaning till ”panik” gällande klimatet borde inte tas emot så okritiskt. Det skriver Bjørn Lomborg, gästprofessor vid Copenhagen Business School, i en ledare på SvD.

Han anser att det finns smartare sätt än att skolstrejka, att barnen i stället borde uppmana vuxna att komma med politiska åtgärder som faktiskt är effektiva.

Dagens ETC:s ledarskribent Anderas Gustavsson är kritisk till den inställning som bland annat Lomborg och vissa andra ledarskribenter har gentemot Thunbergs engagemang.

”De attackerar barnen, deras rätt till en värdig framtid”, skriver han.

Läs mer

Toppnyheter

EU-valet Europa röstar
Kvinna demonstrerar i Berlin. Markus Schreiber / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-valet Europa röstar

Tiotusentals protesterar mot nationalism inför valet

Tiotusentals personer demonstrerade i dag mot högerpopulism och nationalism inför EU-valet nästa helg, skriver AP.

Demonstrationerna hölls under parollen ”Ett Europa för alla: Din röst mot nationalism” i tyska städer som Berlin, Köln, Leipzig, Frankfurt, München och Hamburg. Tillsammans skanderade demonstranterna ”Inget hat, ja till förändring”.

– Jag är här eftersom jag inte vill återuppleva det ett nationalsocialistiskt parti redan gjort under min livstid. Det borde aldrig hända igen, säger 74-årige Renate Foigt till AFP och refererar till Nazityskland.

Flera demonstrationer var planerade runt om i Europa.

2 tim
Frankrikes president Emmanuel Macron och hans fru. Bob Edme / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-valet Europa röstar

”Macron har ingen chans att göra som i Frankrike”

Frankrikes president Emmanuel Macron måste sänka sin ambitionsnivå för Europa, skriver AP:s Sylvie Corbet och Angela Charlton i en analys.

Macron vill att Europaparlamentsvalet ska vara det ögonblick som på sikt leder till ett starkare Europa – men i stället möter han en växande grupp av nationalister och populister som vill motsatsen, skriver de. Och inte nog med det så är dessutom inte presidenten lika stark, ens i sitt eget land, som han varit tidigare med anledning av bland annat proteströrelsen Gula västarna, skriver Corbet och Charlton. En rörelse som dessutom planerar nya demonstrationer samma dag som landet röstar.

”Macron har små chanser att upprepa det han gjorde i Frankrike på Europanivå: Riva upp den politiska kartan genom att skapa en kraftfull mittenrörelse som försvagade den traditionella vänster- och högerrörelsen.”

1 tim
Margrethe Vestager. TT
EU-valet Europa röstar

”Ett EU med fler kvinnor ger bättre flyktingläger”

Det är viktigt att ha fler kvinnor i EU, säger EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager som jagar posten som kommissionens första kvinnliga ordförande. I en intervju med SvD säger hon att en heterogen grupp ger bättre resultat:

– Ta flyktingläger till exempel: när de planeras av män glöms det ofta bort att bygga kök. Eller att se till att de är upplysta på kvällen, så att kvinnor kan känna sig trygga. Sådant skulle en kvinna ha tänkt på, säger hon till tidningen.

Danskan är i dag mest känd för att hon i sin roll gått hårt åt stora internationella bolag.

Idag 11:55
Läs mer om EU-valet
Illustrationsbild. TT
Säpos tillslag mot imamer

Imamens advokat: Säpos sekretess är problematisk

Advokaten till Abu Raad, den frihetsberövade Imamen i Gävles moské, säger att hans klient bestrider anklagelserna om att han utgör ett hot mot rikets säkerhet.

Säpo har inte gått ut med på vilka grunder Abu Raad frihetsberövades. Inte heller advokaten, Aplarslan Tügel, kan säga något om grunderna eftersom han fått ta del av dem under löfte om att inte sprida dem, något han är kritisk till.

– Det är naturligtvis problematiskt eftersom han inte har möjlighet att gå ut och berätta om sin version eller hur han ser på det här, och vad han tycker är fel.

3 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Säpos tillslag mot imamer

Expo: Terrordömd har ordnat demonstrationen

I dag hålls en demonstration i Stockholm till stöd för de fem personer ur den islamistiska miljön som gripits av Säkerhetspolisen. Enligt tidningen Expo har en av arrangörerna tidigare dömts för terrorbrott i Grekland.

Enligt källor till Expo ska mobiliseringen inför demonstrationen ha ägt rum i miljöer där det misstänks pågå rekrytering till terrorgrupper och radikalisering.

Den terrordömde mannen greps 2016 i Grekland och uppges då ha varit på väg till gränsen mellan Turkiet och Grekland för att senare ansluta sig till IS. Han dömdes först till 15 års fängelse för medlemskap i en terrororganisation och innehav av krigsmaterial, men fick sedan sitt straff sänkt till sju år och tre månader och blev till sist plötsligt frisläppt och återvände till Sverige. Det är oklart varför han släpptes.

Igår 12:47
Läs mer om Säpos tillslag mot imamer
Fredrik Ulvestad jublar efter 2-0-straffen. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Herrallsvenskan 2019

Dif vinner med 2–0 efter kaotisk match mot Elfsborg

Djurgården vann med 2–0 mot Elfsborg efter en högst dramatisk match, skriver Sportbladet. Det blev totalt åtta gula kort, ett rött kort, en otäck huvudskada och en tvivelaktig straff.

Efter bara fyra minuter fick Fredrik Ulvestad in ett välplacerat avslut och Djurgården fick 1–0-ledning. Första halvlek blev lång, 61 minuter, efter att Elfsborgs Joakim Nilsson träffats illa i en situation med Djurgårdens Buya Turay. Nilsson låg utslagen på gräset i nära tio minuter och C More valde inledningsvis att inte visa bilderna på händelsen i repris.

Efter situationen ersattes Nilsson av Jon Jönsson, som direkt fick en mycket tveksam straff emot sig. Den förvaltade Ulvestad som därmed fastställde slutresultatet med sitt andra mål.

– Vi gör en bra match efter förutsättningarna, säger matchhjälten till C More.

37 min
Joakim Nilsson leds ut efter sin otäcka olycka. KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Herrallsvenskan 2019

Otäcka scener på Tele 2 – Elfsborgsspelare knockad

Hela Tele2 Arena höll andan när Elfsborgs Joakim Nilsson olyckligt sparkades i huvudet av Djurgårdens Mohamed Buya Turay vid ett försök till cykelspark. Nilsson föll handlöst och lagkamraterna kallade omedelbart på medicinsk personal.

Buya Turay å sin sida tog sig chockad för ansiktet och hölls om av motspelare och C More valde att inte visa reprisbilder på den otäcka händelsen under nära tio minuter, innan Nilsson till sist kunde sätta sig upp.

Till sist lyckades han, med hjälp av två personers assistans, ta sig av planen och byttes ut mot Jon Jönsson.

Matchen pågår.

2 tim
PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Herrallsvenskan 2019

Christiansen frälste Malmö – behåller serieledningen

Efter en halvleks spel var det fortfarande mållöst mellan Malmö och Kalmar – och det dröjde till den 74:e minuten innan Anders Christiansen satte dit 1–0 för MFF.

Det blev också slutresultatet och Malmö behåller därmed den allsvenska serieledningen.

Christiansen var tillbaka i startelvan efter en matchs avstängning och spelar på intermittfältet tillsammans med Bonke Innocent, som efter en tid i frysboxen gör sin andra match i rad från start.

Idag 12:18
Läs mer om Herrallsvenskan 2019

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
EU-valet Svenska valrörelsen
Mikael Tofvesson. TT
EU-valet Svenska valrörelsen

Varningen inför valet: Tänk efter om du blir riktigt arg

Med en vecka kvar till EU-valet är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) på helspänn för eventuella påverkansförsök, rapporterar Ekot.

Enhetschef Mikael Tofvesson säger att man inte sett någon långsiktig påverkanskampanj inför valet. Men det MSB oroar sig för under den sista veckan är en specifik attack med syftet att få snabb och stor effekt.

En kampanj som på falska grunder hänger ut en politiker eller ett parti för exempelvis ett brott kan bli viral, säger han.

– Ser man någonting som gör att man blir upprörd, riktigt arg, och vill lösa problemet på en gång genom att gå och att rösta bort en politiker direkt, då bör man kanske också tänka till: Är det här korrekta uppgifter, var kommer det ifrån, är det någon som tjänar på att jag känner så här och vem är det?

3 tim
TT
EU-valet Svenska valrörelsen

Färre än hälften av svenska EU-politikerna visar kvitton

Bara åtta av de 20 svenska EU-parlamentarikerna visar upp hur de använt EU:s så kallade kontorsbidrag, visar en enkät som SVT Nyheter gjort. C:s, V:s, MP:s, Fi:s och en av L:s två parlamentariker är öppna med hur pengarna används.

– Jag har visat kvitton för journalister, man kan komma och bläddra, säger Fredrick Federley, C:s toppnamn inför valet.

Samtliga parlamentariker från S, M, SD och KD, samt en från L vill inte uppge hur pengarna har använts.

”Precis som med partibidragen i Sverige så röjer man inte strategiska avvägningar och målsättningar för sina politiska motståndare”, skriver KD:s Anders Sellström i ett skriftligt svar till SVT.

5 tim
Sara Skyttedal (Kommunalråd i Linköping), David Lega (Kommunalråd i Göteborg) och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.  Per Groth/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Svenska valrörelsen

David Lega (KD): EU utmanas från två håll

David Lega (KD) menar att EU utmanas både av det växande stödet för nationalistiska partier, som kan leda till isolering, och av idén om EU som en superstat. Det säger han i en intervju med GP.

KD:s slogan ”Make EU lagom again” har mött skarp kritik från bland annat liberaler och moderater, som menar att partiet framstår som anti-EU-populister. Men Lega, som är kristdemokratiskt kommunalråd i Göteborg, menar att det är Liberalernas hållning som är problematisk.

– Jag tycker att många feltolkar principen om subsidiaritet, att beslut ska fattas på rätt nivå, som används mycket av Liberalerna nu. Problemet är deras slutsats att EU alltid är rätt nivå, säger han.

Idag 10:27
Läs mer om EU-valet