Illustrationsbild.
Valet 2018 Riksdagsvalrörelsen

”Bäst att helt slopa spärrgränsen i riksdagen”

Opinion Taktikröstning har blivit ett slags sällskapsspel där medborgarna gör sina satsningar beroende på hur de tror att övriga deltagare kommer att spela. Det skriver Lars Tobisson, tidigare partisekreterare på Moderaterna på DN Debatt.

Han föreslår att den nedre spärrgränsen för partier att komma in i riksdagen borde tas bort för att undvika taktikröstandet:

”Frågan är om det inte vore bäst att helt slopa spärrgränsen”, skriver han.

Tobisson menar att varje gång ett nytt parti kommit in i riksdagen så har det fått en plats i ett block och sedan kunnat räkna med taktikröster från det blockets väljare för att rädda sig kvar. ”Vad som var tänkt som ett hinder att komma över har blivit ett skyddsnät mot att falla ur riksdagen”-

Debattören

Opinion Lars Tobisson, före detta partisekreterare och förste vice partiledare för Moderaterna

Toppnyheter

Tre män åtalas för att ha fuskat på högskoleprovet genom att använda mycket små hörsnäckor. Telefoner som var uppkopplade i gruppsamtal. Foto: Polisen TT
Fusket på högskoleprovet

Ny rättegång i fuskhärvan – fällande domar revs upp

Nu inleds rättegången på nytt mot de tre män som för ett år sedan dömdes till fängelsestraff för bland annat grovt bokföringsbrott, skattebrott och medhjälp till osann försäkran. Detta efter att de sålt så kallade fuskpaket till personer som skulle göra högskoleprovet.

Göta hovrätt beslutade i somras att förhandlingen i tingsrätten måste tas om då domaren i målet ansågs vara jävig.

Inför den nya rättegången säger vice chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten, Gunilla Arph-Malmberg, att man har ny bevisning mot de misstänkta männen.

– Vi har tittat i beslagtagna datorer och gjort lite djupare analyser, säger hon till TT

28 min
Tre män åtalas för att ha fuskat på högskoleprovet genom att använda mycket små hörsnäckor. Laptop där korretka svar sammanställdes. Ljudmixerutrustning med röstförvrängare. Uppkopplade telefoner. Foto: Polisen  Polisen förundersökningsprotokoll
undefined

Åtalad man driver kamp att fallet hanterats olagligt

En av de åtalade i högskoleprovshärvan, en 27-årig man, för en intensiv kamp för att på olika sätt visa att fallet hanterats på ett sätt som bryter mot lagen, skriver TT.

Han har anmält en utredare till Justitiekanslern då han hävdar att denne brutit mot lagen om efterforskningsförbud beträffande anonyma källor.

JK har inlett en förundersökning om detta.

27-åringen har också gjort en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, som valt att inte gå vidare innan domen i målet vunnit laga kraft.

Vidare så har han anklagat de tidigare ansvariga åklagarna för jäv, men en prövning av ärendet som överåklagare på Ekobrottsmyndigheten gjort visade att så inte var fallet.

28 min
Läs mer om Fusket på högskoleprovet
Helle Klein och Anne Ramberg.  TU/TT
Nazismen i Sverige

Klein: Ska inte tolereras i ett demokratiskt samhälle

Helle Klein, debattör och chefredaktör för Dagens Arbete, är en av de tre kvinnor som utsattes för ofredande av en NMR-kopplad man som i dag ställs inför rätta.

Hon säger till SVT Nyheter att hon hade funderingar på om det var värt att driva fallet till rättegång med tanke på vad man kan få utstå när det blir offentligt.

–  Men för mig är det verkligen principiellt viktigt att visa att det här kan inte ett demokratiskt samhälle tolerera, säger hon.

Den 54-årige mannen som står åtalad är medlem i nazistiska NMR. Han var tidigare sverigedemokrat med förtroendeuppdrag på kommunpolitisk nivå.

1 tim
Helle Klein.  TT
undefined

Nazist inför rätta för att ha ofredat kända kvinnor

I dag inleds rättegången mot den man, verksam inom nazistiska NMR, som ska ha skickat 230 meddelanden med nazistisk propaganda, grov antisemitism och bilder på skändade kvinnor till debattören och skribenten Helle Klein.

– Det kom morgon, middag, kväll – flera sms åt gången, säger Klein till Expressen.

Hon berättar att budskapet var detsamma, att judarna ska förintas. Klein säger att hon har utstått hat förut men då anonymt, inte sms från en tydlig avsändare.

Debattören var inte ensam om att få sådana meddelanden. Även Maria Ripenberg, författare och vid tillfället ledarskribent på UNT, och Anne Ramberg, tidigare generalsekreterare för advokatsamfundet, ska ha utsatts av samma man.

3 tim
Läs mer om Nazismen i Sverige
Charles Rex Arbogast / TT NYHETSBYRÅN
Vintervädret

Polarvirvelns öde kan ge en sen vargavinter i Sverige

Mildvädret verkar hålla i sig, åtminstone veckan ut. Men än är en vargavinter i Sverige inte utesluten. Expressen har talat med meteorologen Lasse Rydqvist som säger att allt beror på polarvirveln över Nordpolen.

Enkelt uttryck, om virveln bryts så kan kall luft strömma söderut, över Skandinavien, Ryssland eller ute till havs.

– Om något sådant händer kan vi absolut få en kall period framöver, säger Rydqvist.

Han säger att en sådan händelseutveckling kan resultera i snö och kyla hela vägen in i april.

2 tim
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SMHI varnar: Glashalt på vägarna i norra Sverige

Det finns risk för rejält hala vägar efter helgens slut. I Jämtlands, Västernorrlands och Västerbottens län har SMHI utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka.

– På grund av den här riktigt milda luften som kommer i morgon blir det rätt besvärligt väglag i norra Sverige, säger Lasse Rydqvist på väderinstitutet Storm till Expressen.

I hela fjällkedjan förutom i Dalafjällen varnas det dessutom för hårda vindar och nederbörd väntas. I södra delarna av landet fortsätter däremot det milda vädret. Något snöfall ser inte ut att dra in.

– Det är milt just nu och det milda vädret kommer att fortsätta, säger Malin Anteros, meteorolog på SMHI, till Aftonbladet.

Igår 19:07
Läs mer om Vintervädret
Siv Jensen, arkivbild. Stian Lysberg Solum/TT
Debatten om norska IS-kvinnan

Norska FRP i krismöte – internt sms: ”Är på väg ut”

Fremskrittspartiet (FRP) kallar till krismöte under måndagen, rapporterar norska medier. Flera distriktstoppar har krävt att partiet lämnar regeringen. Det efter att en politisk konflikt blossat upp kring den 29-åriga IS-kvinna som hämtades hem till Norge i helgen.

”Som jag ser det nu, så ser det ut som att vi är på väg ut”, skriver Tone Ims Larssen, distriktsordförande för FRP i Oslo, i ett sms till NRK.

FRP:s partiledare Siv Jensen sa i går att hon inom kort ska träffa statsminister Erna Solberg (Høyre) för att lägga fram sina krav för att bli kvar i regeringssamarbetet. Listan innehåller fler punkter än de som är direkt kopplade till kvinnan som förts hem till Syrien, enligt Dagens Næringsliv.

3 tim
Siv Jensen. Arkivbild. Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tunga FRP-politiker: Vi vill lämna regeringssamarbete

Fremskrittspartiets partiledare Siv Jensen pressas att lämna regeringen av fyra distriktsledare inom hennes eget parti, skriver Aftenposten.

FRP har hotat att hoppa av Erna Solbergs regeringskoalition efter beslutet att låta en 29-årig IS-kvinna återvända till Norge med sina två barn.

– Nog är nog, nu måste FRP lämna regeringen, säger Frank Sve, distriktsledare i Møre och Romsdal, till Aftenposten.

Under måndagen ska Jensen och Solberg träffas, och Jensen förväntas då lämna fram en kravlista med villkor för att stanna kvar.

Igår 22:14
Bild från al-Hol-lägret i Syrien, där många IS-familjer sitter fängslade.  Maya Alleruzzo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Norska IS-kvinnan förhörd av polisen – nekar till brott

Den 29-åriga IS-kvinna som hämtats hem till Norge från Syrien nekar till brott. Det säger kvinnans advokat vid en pressträff på söndagen, rapporterar flera norska medier. Kvinnan har förhörts av PST, Norges motsvarighet till Säpo.

Försvararen säger att han har varit i en ”konstruktiv dialog” med norska utrikesdepartementet i samband med kvinnans resa tillbaka till Norge och att han besväras över de anklagelser som nu riktas mot henne. Han säger att hon aldrig stridit för IS.

Hon kom till Norge tillsammans med sina barn, varav ett är svårt sjuk, under fredagen. Hon greps direkt vid landningen på Gardermoen flygplats och fördes till sjukhus. Hon misstänks för deltagande i terrororganisation.

Igår 13:31
Läs mer om Debatten om norska IS-kvinnan
Victor Nilsson Lindelöf.  Fredrik Hagen / TT NYHETSBYRÅN
Premier League 19/20

Lindelöf sågas för insatsen mot Liverpool: ”En staty”

Victor Nilsson Lindelöf gör bäst i att inte öppna morgonens tidningar i England, i varje fall om han vill undvika svidande kritik. Fotbollskanalen och Sportbladet har sammanställt betygen på samtliga spelare i Manchester Uniteds förlustmatch mot Liverpool – och det är inte särskilt rolig läsning för svensken.

Den lokala tidningen Manchester Evening News ger Lindelöf en 3:a i betyg på en skala mellan 1–10. Även tidningens krönikör Samuel Luckhurst går hårt åt Lindelöf i sin sammanfattning kring Uniteds misslyckade säsong.

I Daily Express får Lindelöf en 5:a och en mindre smickrande beskrivning:

”Såg stundtals ut som en staty”.

1 tim
Virgil van Dijk ser nöjd ut. CARL RECINE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

van Dijk sänkte United i engelska klassikermötet

Liverpool fortsätter att utöka sin ledning i Premier League. Avståndet till tvåan Manchester City är nu 16 poäng efter att man vunnit klassikermötet mot Manchester United med 2–0.

Virgil van Dijk gav serieledaren ledningen i den 14:e minuten och Liverpool hade sedan två bollar i mål som dömdes bort. Mot slutet av matchen skapade Manchester United ett visst tryck men då kunde Mohamed Salah i stället kontra in 2–0.

Igår 18:26
Frustrerad Jamie Vardy. OLI SCARFF / AFP
undefined

Straffmiss av Vardy när Leicester överraskande föll

Premier Leagues succélag Leicester gick överraskande på pumpen borta mot Burnley på Turf Moore i dag. Ligatvåan tog visserligen ledningen genom Harvey Barnes men till slut med 1–2.

Chris Wood kvitterade i 56:e minuten och Nick Pope räddade en straff från Leicesters målkung Jamie Vardy innan Ashley Westwood avgjorde med elva minuter kvar av ordinarie tid.

Leicesters förlust och Manchester Citys kryss i går innebär att Liverpool i kväll har chansen att dra ifrån toppkonkurrenterna ännu mer.

Igår 16:40
Läs mer om Premier League 19/20

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund