Åskådare på plats under världscuptävlingen i skidor i Ulricehamn 2017. Arkivbild. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinion

”Behövs ett bättre stöd för unga toppidrottare”

Opinion Flera unga toppidrottare riktar skarp kritik mot Riksidrottsförbundet och regeringen och anser att stödet är ”pinsamt och dåligt” för unga idrottare. Det skriver de på SvD Debatt. Debattörerna anser att man bör bry sig mer om idrottarna, även när de inte är framgångsrika.

”Med de förhållanden som råder i dag kommer Sverige att få acceptera allt färre framgångsrika toppidrottare”, står det i artikeln.

Idrottarna efterlyser nu stödprogram som är organiserat via lokala toppidrottscenter och i samarbete med lärosäten. De menar att den största delen av stödet kommer från föräldrar, lokala klubbar och eldsjälar.

”Jämfört med våra konkurrenter i omvärlden är stödet i vårt land pinsamt dåligt. Vi märker detta när vi träffar våra utländska konkurrenter”.

Om debattörerna

Opinion Fredrik Widgren, judo-EM och VM-medalj, KTH-student
Lucas Ahlgren, brottning, VM-aktuell, KTH-student
Andreas Rosenqvist, dans-SM-guld och NM, GIH-tränarprogrammet
Erik Östling, handboll, Elitserien, KTH-student
Emil Zeidlitz, kanot, VM-guld, KTH-student
Anna-Johanna Nilsson, karate, NM-guld, VM-brons, Handelshögskolan
Joakim Dvärby, budo, OS–aktuell, EM-medalj, KTH-student
Wilhelm Kark, segling-VM, KTH-student
Daniella Nero, simhopp-EM, KI, läkarprogrammet
David Johansson, kanot-EM, KI, läkarprogrammet

Toppnyheter

Trumps USA Primärvalen 2020
Donald Trump. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Primärvalen 2020

Analyser: ”Trump kan vara sin egen värsta fiende”

Donald Trumps största utmaning i omvalet till presidentposten är att få upp sina väljares energi till en sådan grad att det lockar nya väljare, skriver NBC News Jonathan Allen i en analys.

Presidenten måste övertyga dem som normalt inte röstar – soffliggarna – och även om han har väljare som är ute och talar för honom kan det sociala stigmat kring Trump göra det svårare för honom att nå ut i vissa grupper, skriver Allen.

”På det sättet, kan Trump vara sin egen värsta fiende.”

Radiokanalen WMFE:s Matthew Peddie har intervjuat flera experter som menar att presidentens val av Orlando i Florida som staden han lanserar sin omvalskampanj är rimligt – både politisikt och geografiskt. Det är dels en plats där han redan har många supportrar, men också en central ort dit många kan åka.

– Det är faktiskt väldigt smart av honom att börja här, för om han inte kan vinna Florida så har han bekymmer, säger professor Jeremy Levitt till kanalen.

Igår 22:07
Glada Trumpsupportrar i Orlando.  John Raoux / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tusentals visar sitt stöd för Trumps omvalskampanj

Tusentals supportrar har samlats i Orlando i Florida i dag för att se när president Donald Trump lanserar sin omvalskampanj. Klockan åtta i kväll ska presidenten hålla ett tal.

En del har campat i flera dagar och rest från hela landet för att visa sitt stöd för att se Trump omvald till president 2020, rapporterar Fox News.

– Han har hållit sina löften, han är passionerad över Amerika. Han vill att vi ska vara trygga. Jag är trött på att människor hatar på honom. Han gör sitt bästa för att försvara oss, säger Alan Machapento från New Jersey till tv-kanalen.

Igår 19:49
Läs mer om Trumps USA
Erik Ullenhag (L). Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ny L-ledare

Ullenhag tackar för stödet: ”L behöver en förändring”

Liberalernas partiledarkandidat Erik Ullenhag tackar för stödet efter att det tunga Stockholmsdistriktet nominerat honom.

”Jag är tacksam för det stöd jag fått, i kväll och under möten runtom i landet under de tre veckor jag kampanjat. Liberalerna behöver en nödvändig förändring för att spela roll i svensk politik. Vilket vägval Liberalerna tar avgörs på landsmötet”, skriver han i en kommentar till TT.

19 av 21 länsförbund har nominerat Nyamko Sabuni till posten.

Igår 20:21
Erik Ullenhag. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tung seger för Ullenhag – nomineras av Stockholm

Det tyngsta L-distriktet – Stockholmsdistriktet – har beslutat att stödja Erik Ullenhag som ny L-ledare, skriver SVT Nyheter. Han har sedan tidigare stöd av länsförbundet Uppsala, Liberala kvinnor och Liberala Ungdomsförbundet.

– Det blir Erik Ullenhag, säger Anna Lena Johansson, ordförande till TV4 Nyheterna.

Han vann nomineringen i Stockholms län i en enda omröstning, med siffrorna 13–2.

De tunga länsförbunden Skåne och Västsverige har tidigare beslutat att nominera Nyamko Sabuni. Totalt 19 av 21 länsförbund har beslutat att nominera henne.

Igår 18:34
Nyamko Sabuni (L). Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spelplanen har ritats om – till Nyamko Sabunis fördel

Medlemsomröstningarna i Liberalerna har ritat om spelplanen i partiets jakt på ny ledare – till Nyamko Sabunis fördel, menar Mathias Sundin (L) som låg bakom idén om direktdemokrati i valet. Det skriver DN.

Han menar att om det inte vore för medlemsomröstningarna hade Erik Ullenhag vunnit, men att nu har 17 av de 18 länsförbund som bestämt sig ställt sig bakom Sabuni.

– De flesta i partietablissemanget hade missat den här opinionen och trodde att Erik Ullenhag skulle vinna klart, säger han till tidningen.

Igår 15:38
Läs mer om Jakten på ny L-ledare
Fotbolls-VM Gruppspelet
Thaisa och Marta. PHIL NOBLE / BILDBYRÅN
Fotbolls-VM Gruppspelet

Marta bästa målskytt i VM-historien – gick om Klose

Marta Vieira da Silva är historisk. I kväll gjorde hon sitt 17:e VM-mål när Brasilien slog Italien med 1–0. Det innebär att hon gick om Tysklands Miroslav Klose – båda stod på 16 VM-mål tills i kväll.

Martas mål kom på straff i den 74:e minuten sedan Debinha tacklats omkull i straffområdet.

Trots segern slutar Brasilien trea i grupp C, bakom segraren Italien och tvåan Australien. Det innebär att tufft motstånd väntar i åttondelsfinalen, brasilianskorna ställs antingen mot Frankrike eller Tyskland.

Igår 20:52
Linnéa Claeson i Nice under Sveriges match mot Thailand. SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
undefined

”VM borde handla mer om ilska än peppig feminism”

Fotbolls-VM i Frankrike har präglats av ”peppig feminism” och influerare, skriver Elin Grelsson Almestad i en text på Expressens kultursida.

Hon provoceras av att supporterskapet för damlandslaget har blivit ett feministiskt ställningstagande och att det anses fult att kritisera det svenska lagets spel. Det vore bättre att låta damfotbollen, precis som herrfotbollen, vara ”ilska och starka känslor”, skriver hon.

”Det är svårt att se hur ojämlikheten förbättras av att Linnéa Claeson åker på gratisresa till Nice eller av att en undermålig prestation bistås med uppmuntrande kommentarer.”

The Guardians Suzanne Wrack skriver att Fifa gjorde en miss när man skröt om hur många biljetter som sålts. Det har gjort att många som ville åka på mästerskapet trodde att biljetterna var slut och att många arenor därför är halvtomma.

”Om Fifa inte hade överdrivit försäljningssiffrorna hade publiksiffrorna kanske inte blivit en besvikelse.”

Igår 15:17
Läs mer om Fotbolls-VM
Brexit Storbritanniens framtid
Brexit Storbritanniens framtid

Analys: Hårdaste brexitören borta – Rory på uppgång

Det Konservativa partiet har visat att de har smak för drama när de valde bort den hårdaste brexitören, Dominic Raab, skriver Sky News Rob Powell i en analys efter att de konservativa parlamentsledamöterna har röstat i en andra omröstning om vem som blir Theresa Mays efterträdare. Fem kandidater är kvar och Boris Johnson leder stort.

”Outsidern” Rory Stewart är dock kvar men hans hållning till brexit gör att det finns ett tak för hur många röster han får, menar Powell:

”Om han som av ett mirakel klarar sig till att vara en av de två sista kommer han garanterat att bli bortröstad av euroskeptiska gräsrötter i partiet.”

The Guardians Jessica Elgot skriver också att Stewart har gjort ett bra jobb med att lansera sig som en ”outsider” som har gått på elitskolan Eton.

”Hans virala Twitter- och videokampanj har fått motståndarna att se försiktiga och gammeldags ut”, skriver hon.

Igår 20:47
BEN STANSALL / AFP
undefined

Raab ute – Johnson leder efter andra omröstningen

Boris Johnson leder fortfarande stort striden om att ta över efter brittiska premiärministern Theresa May efter den andra omröstningen i det Konservativa partiet. I kvällens omröstning får Johnson 126 av de 313 konservativa parlamentsledamöternas röster.

Kvar i kampen finns också Jeremy Hunt som fick 46 röster, Michael Gove som fick 41 röster och Rory Stewart som fick 37 röster. Sajid Javid klarade sig precis på håret med 33 röster.

Dominic Raab åkte ut med bara 30 röster.

Följ rapporteringen i länkarna nedan.

Igår 17:06
Andrea Leadsom. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Andrea Leadsom ger stöd till Johnson: ”Bra ledare”

Andrea Leadsom, tidigare majoritetsledare för underhuset, ger sitt stöd till Boris Johnson i kampen om premiärministerposten. Det rapporterar Sky News.

– Jag tror att han kommer att bli en väldigt bra ledare för vårt land, säger hon till LBC Radio.

Beskedet ses som ett slag mot inrikesministern Sajid Javid som anses stå Leadsom nära och som utmanar Johnson. Leadsom har själv varit kandidat till att ta över efter Theresa May men har slagits ut längs med vägen.

I kväll håller de konservativa parlamentsledamöterna en ny omröstning i striden om Mays efterträdare. Minst en av de sex kvarvarande kandidaterna ska försvinna.

Igår 07:47
Läs mer om Brexit
Ebba Busch Thor (KD). Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Busch Thor ryter ifrån mot M och SD: ”Inte seriöst”

KD-ledaren Ebba Busch Thor kritiserar M-ledaren Ulf Kristersson och SD-ledaren Jimmie Åkesson för att handla oseriöst efter att regeringens lagförslag om utökad anhöriginvandring röstats igenom med KD:s stöd, skriver Expressen.

– SD och M ropar högt om att det här är fel beslut. Det är inte seriöst att föreslå något annat, säger hon och tillägger att deras förslag inte hade kunnat träda i kraft den 20 juli.

Busch Thor menar att ”en familj är en familj” och att man därför alltid ska ha rätt att återförenas. I stället menar hon att det är bättre att se till att det kommer färre migranter till Sverige.

Igår 17:44
Ebba Busch Thor (KD). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Riksdagen röstar ja till utökad anhöriginvandring

Riksdagen har röstat igenom förslaget om utökad anhöriginvandring till Sverige, skriver Expressen. KD stödde lagförslaget tillsammans med S, MP, C och L. SD och M röstade emot lagförslaget.

Förslaget innebar att även alternativt skyddsbehövande, på samma sätt som flyktingar, får rätt att återförenas med sina familjer i Sverige.

Riksdagen beslutade också att förlänga lagen om tillfälliga begränsningar för möjligheten att få uppehållstillstånd till 2021. V var det enda parti som röstade emot de hårdare reglerna för uppehållstillstånd.

Igår 14:19
Paula Bieler (SD) Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M och SD besvikna efter KD-stöd i riksdagsbeslut

Riksdagen röstar i dag ja till ökad anhöriginvandring. Den nya lagen innebär att alternativt skyddsbehövande, på samma sätt som flyktingar, ska ha rätt att återförenas med sina familjer i Sverige. Dessutom förlängs den tillfälliga lagen om uppehållstillstånd som trädde i kraft år 2016.

M och SD är mot den nya lagen – men Kristdemokraterna ger den sitt stöd. SD-ledamoten Paula Bieler är besviken, rapporterar Expressen.

– Det är tråkigt och dåligt av dem att ha den här inställningen, säger hon till tidningen.

Igår 12:47
Läs mer om Svenskt mottagande
Platini och Nicolas Sarkozy. Michel Euler / TT NYHETSBYRÅN
Mutanklagelserna i Qatar

”Frågorna kretsar kring en lunch i Paris år 2010”

Den tidigare Uefapresidenten Michel Platini hade aviserat att han skulle rösta för att USA skulle tilldelas fotbolls-VM 2022. Men han ändrade sig i sista stund och röstade på Qatar. Det är detta som korruptionsanklagelserna mot honom kretsar kring, skriver BBC:s Dan Roan i en analys.

Förre Fifapresidenten Sepp Blatter har sagt att Platini ändrade sig efter att ha ätit lunch med Frankrikes förre president Nicolas Sarkozy och flera qatariska representanter 2010, någon vecka före omröstningen. Något år senare köpte Qatar 50 Airbus-plan från Frankrike. Dessutom köptes Sarkozys favoritlag PSG av ett företag som ägs av qatariska staten.

Platini har förnekat att lunchen spelade in i hans beslut att rösta på Qatar.

”Men det är kring den som frågorna kommer att kretsa”, skriver Roan.

Igår 18:18
Michel Platini FABRICE COFFRINI / AFP
undefined

Uppgift: Michel Platini har gripits för korruption

Den tidigare Uefa-presidenten Michel Platini har gripits, uppger franska Mediapart. Gripandet uppges vara en del av den utredning om misstänkt korruption som rör att Qatar tilldelats fotbolls-VM 2022.

Qatar tilldelades fotbolls-VM i december 2010, något som var ett kontroversiellt val. Mästerskapet har bland annat flyttats från sommaren till vintern eftersom det bedömts vara omöjligt att genomföra matcher i de höga sommartemperaturerna.

Platini var president för Uefa mellan åren 2007 och 2015.

Igår 08:20
Läs mer om Mutanklagelserna i Qatar