Björn Frantzén behåller sina tre Michelin-stjärnor
Kocken och krögaren Björn Frantzéns restaurang i Stockholm behåller sina tre stjärnor från Guide Michelin, rapporterar Aftonbladet. Restaurang Frantzén är därmed fortfarande Sveriges enda trestjärniga krog.
Restaurangen Aloë i södra Stockholm får två Michelin-stjärnor och restaurangen Etoile i centrala Stockholm får en stjärna i årets guide.
bakgrund
Guide Michelin
Wikipedia (sv)
Den röda Michelinguiden är en serie guideböcker för resenärer och restauranggäster som ges ut årligen av däcktillverkaren Michelin. Namnet syftar framför allt på böckerna med röda omslag som även kallas Guide Michelin eller Le guide rouge de Michelin, och som innehåller bland annat rekommendationer och betygsättningar på bra restauranger och hotell. Att komma med i guiden anses som en bedrift i sig. De bästa restaurangerna i guiden har en, två eller tre stjärnor. Böckerna har olika geografisk täckning och ges ut på olika språk, men är uppbyggda enligt samma principer. Exempelvis finns en engelskspråkig utgåva vid namn Michelin Hotels and Restaurants – Main Cities of Europe som täcker in de flesta storstäder i Europa.
Den röda Michelinguiden gavs ut första gången 1900 i Frankrike av bröderna André och Édouard Michelin för att hjälpa bilister att hitta rätt väg, få service till bilen och ett hotell att sova på. Den franska upplagan är fortfarande den mest heltäckande, och Frankrike är det land som har ojämförligt flest stjärnbeströdda krogar i världen. De flesta hotell och restauranger som bedöms i de kontinentala upplagorna (t.ex. Frankrike, Tyskland och Italien) är inte lyxetablissemang utan vänder sig just till vanliga resande.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen