Arkivbilder. TT
Dagens börs

Blandat på Wall Street – Tesla rusade och Twitter rasade

New York-börserna handlades mestadels uppåt efter uppgifter om att Kina lovat utöka köpen av amerikanska jordbruksvaror och starka delårsrapporter. Vid stängning stod indexen så här:
• S&P 500: +0,2%
• Nasdaq: +0,8%
• Dow Jones: −0,1%
Twitters delår på torsdagseftermiddagen blev en besvikelse och aktien rasade 20,8 procent.

Teslas rapport i går kväll visade att elbilstillverkaren gjort en rejäl vinst i stället för en väntad förlust. Under dagen fick aktien sju höjda riktkurser och rusade 17,7 procent. Därmed körde Tesla om General Motors i börsvärde och är nu USA:s högst värderade biltillverkare.

It-jätten Microsoft steg 2 procent. Gårdagens delårsrapport efter börsens stängning var starkare än väntat, men den starka tillväxttakten i molnverksamheten avtog något. Under dagen fick även Microsoft flera höjda riktkurser.

Även Fords resultat kom in över förväntan i går kväll. Däremot sänkte fordonsjätten det övre spannet av vinsten för helåret 2019 något efter fallande efterfrågan inte minst i Kina. Aktien föll 6,6 procent.

Ebay meddelade i sin delårsrapport att man för första gången på fyra år räknar med att minska omsättningen i nästa kvartal. Dessutom minskade vinsten med 57 procent i det tredje kvartalet. Aktien föll procent i torsdagshandeln.

New York-börserna i går
• S&P 500: +0,2%
• Nasdaq: +0,2%
• Dow Jones: +0,3%

Börstjänster

Nyheter och analys

Kalender

Toppnyheter

Den ostylade lägenheten. Mäklarbild.
Bopriserna

Ostylad vindsvåning på Söder årets mest klickade

En söderlya med renoveringsbehov blev årets – och tidernas – mest klickade objekt på Hemnet. Det framgår av bostadssajtens årskrönika 2019.

Det tidigare rekordet var från 2014 då det så kallade paprikahuset drog 452 000 klick.

Nu har paprikarekordet slagits av en mycket nedgången lägenhet på Södermalm i Stockholm som drog över 485 000 klick.

Det var i mars som bostaden låg ute till försäljning med en annons som stack ut ur mängden.

– Den här bostaden är inte paketerad enligt vår annars framgångsrika fotomanér och går tvärtemot det man vanligen ser på Hemnet, det skapar en nyfikenhet och ett intresse, sa ansvarig mäklare Fanny Strand till branschtidningen Mäklarvärlden.

Paprikahuset var en annons i december 2014 där bilderna piffats upp med enorma mängder paprikor

2 min
TT
undefined

Hemnet: Bostadspriserna kommer att stiga nästa år

”Sammantaget finns det ett antal faktorer som talar för att bostadspriserna kommer att fortsätta stiga under 2020”. Så säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Dagens Industri.

Tell säger att bostadsmarknaden återhämtat sig i år och att affärerna gått snabbare. Dessutom har både priserna och budpremierna stigit.

Han motiverar också sin optimism kring nästa år med att allt fler bostadsköpare tror på stigande bopriser. I januari i år trodde 15 procent av köparna på stigande priser – nu ligger den siffran på över 30 procent.

Idag 06:25
Läs mer om Bopriserna
En kvinna på ett äldreboende. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om äldrevården

Sex av tio kommuner skär ner på äldreomsorgen

Sex av tio kommuner gör i år besparingar på den nämnd som har hand om äldreomsorgen, rapporterar Kommunalarbetaren som granskat nämndernas budgetar. Totalt 180 av landets 290 kommuner berörs.

Några av konsekvenserna är minskad bemanning, vikariestopp och mer helgjobb för de anställda. Därtill räknas nedläggning av boenden och kortare tid för till exempel duschning och städning i hemtjänsten.

Dessutom hade en stor del av kommunerna förra året underskott i de aktuella nämnderna – totalt rör det sig om ett underskott på 1,8 miljarder. Enligt tidningen motsvarar det nästan 2 000 platser på särskilda boenden i äldreomsorgen.

2 tim
Ett äldre par håller varandra i hand.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pressat läge för äldrevård: ”Går hem och gråter”

En av de kommuner som gör besparingar på äldreomsorgen i år är Hörby, som försöker parera ett underskott på 25 miljoner kronor. Det rapporterar Kommunalarbetaren.

Läget i Hörby är pressat och socialchefen Eva Klang Vänerklint liksom fackförbundet Kommunal menar att det inte finns mycket mer att spara in på. Till exempel är schemat slimmat i hemtjänsten och man tar inte in vikarier om någon i personalen är sjuk.

– Jag pratade med en undersköterska nyligen som sade att jag orkar inte mer, jag går hem och gråter på kvällen, säger Ingrid Olsson, ordförande för Kommunal i Hörby.

2 tim
Läs mer om Debatten om äldrevården