Bevaka
Tesla

Arkivbilder. TT
Dagens börs

Wall Street vände upp efter nya handelssignaler

Efter en trevande start steg USA-börserna för tredje dagen i rad efter uppgifter om framsteg i handelssamtalen mellan USA och Mexiko. Indexen steg efter att Bloomberg rapporterat att USA överväger att skjuta upp måndagens nya tullavgifter på mexikanska varor och vid stängning var samtliga huvudindexen upp:
• S&P 500: +0,6%
• Nasdaq: +0,5%
• Dow Jones: +0,7%

Den amerikanske presidenten Donald Trump meddelade på torsdagen att han kan komma att höja tullarna på kinesiska varor för ytterligare 300 miljarder dollar.

Samtidigt lämnade ECB styrräntan på 0 procent och guidade att det inte blir någon räntehöjning förrän första halvan av 2020.

Både under tisdagen och onsdagen steg indexen på Wall Street efter att Federal Reserve-chefen Jerome Powell signalerat en kommande räntesänkning i USA.

Bäst gick energisektorn som steg 1,7 procent, men även tech och råvaror gick starkt och lyfte över 1 procent vardera.

Tesla steg som mest över 7 procent men stängde 4,8 procent högre. Enligt uppgifter till sajten Electrek är elbilstillverkaren på väg att slå nytt säljrekord i Nordamerika i det innevarande kvartalet – och lovar bonusar till personalen om de klarar att leverera bilarna.

Snapchats ägarbolag Snap rusade samtidigt 6,9 procent på en höjd rekommendation från researchföretaget Pivotal.

Bokhandlarkedjan Barnes & Noble rusade 29,9 procent efter uppgifter om att aktivistfonden Elliott Management kan komma att offentliggöra ett köp av bolaget under veckan.

Och Spotify steg 3,4 procent efter nyheten att det tidigare presidentparet Barack och Michelle Obama har tecknat ett avtal med den svenska musikjätten om att producera exklusiva podcastar.

6 jun
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Räntan oroade Wall Street – Snaps rusning fortsatte

Efter inledande uppgångar pendlade New York-börserna mellan rött och grönt men avslutade torsdagshandeln något uppåt.


• S&P 500: +0,2%
• Nasdaq: +0,3 %
• Dow Jones: +0,2%
De ledande indexen hade två raka nedgångsdagar bakom sig. Börsfallen anses ha utlösts av att räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen sjunkit till sin lägsta nivå sedan september 2017.

Räntepressen beror i sin tur på att kapital flyttats till obligationsmarknaden, vilket är ett tecken på att investerare oroar sig för en kommande recession och söker ett tryggare tillgångsslag än aktier.

Under torsdagen var det små rörelser i den tioåriga räntan, samtidigt som investerare noga följde utvecklingen i handelskonflikten mellan USA och Kina. Donald Trump sa under dagen att handelssamtalen med Kina går väldigt bra för USA. Samtidigt rapporterade Bloomberg att Kina pausat importen av amerikanska sojabönor.

Enligt Raymond James chefsekonom Scott Brown försöker marknaden fortfarande att komma underfund med hur mycket av de dåliga nyheterna från handelskonflikten som har prisats in.

– Samtidigt har det börjat pratas om möjligheten att Fed måste sänka styrräntan och det är lite positivt för aktiemarknaden, säger han till Reuters.

På bolagsfronten fick Tesla en sänkt riktkurs av Barclays och aktien backade 0,9 procent.

Sociala medier-appen Snapchats ägarbolag Snap steg för fjärde raka handelsdagen och ökade 2,7 procent. Samtidigt som S&P 500 har tappat drygt 5 procent under maj har Snap stigit över 7 procent, och nu växer optimismen om en turnaround, skriver Bloomberg. Och sedan den 13 maj har aktien nu stigit 18,4 procent.

Svenska Spotify hade också bra fart och steg 1,5 procent.

30 maj