Hem
Bocuse i Élyséepalatset 1975. (- / AFP)

”Bocuse moderniserade den franska matlagningen”

I en lång nekrolog över Paul Bocuse, som dött 91 år gammal, beskriver New York Times stjärnkocken som ”den mest uppburna kocken i Frankrike under efterkrigstiden” och som en av portalgestalterna i formandet av nouvelle cuisine – det franska ”nya köket”.

”Han framträdde som den första av en briljant skara kockar som utvecklade en moderniserad version av det klassiska franska köket i slutet av 1960-talet och början av 70-talet”, skriver tidningen.

De lyfter betydelsen av hans trestjärniga restaurang nära Lyon, Auberge du Pont de Collonges, som betonade ”färska ingredienser, lättare såser, ovanliga smakkombinationer och obeveklig innovation”.

Enligt NYT var Bocuses främsta rätt tryffelsoppan VGE, döpt efter Frankrikes president Valéry Giscard d’Estaing, som premiärserverades i Élyséepalatset 1975.

”En skummig blandning av svart tryffel, gåslever och kycklingbuljong”, skriver tidningen.

bakgrund
 
Paul Bocuse
Wikipedia (en)
Paul Bocuse (pronounced [pɔl bokyz]) (11 February 1926 – 20 January 2018) is a French chef based in Lyon who is famous for the high quality of his restaurants and his innovative approaches to cuisine. A student of Eugénie Brazier, he is one of the most prominent chefs associated with the nouvelle cuisine, which is less opulent and calorific than the traditional cuisine classique, and stresses the importance of fresh ingredients of the highest quality. Paul Bocuse claimed that Henri Gault first used the term, nouvelle cuisine, to describe food prepared by Bocuse and other top chefs for the maiden flight of the Concorde airliner in 1969.
bakgrund
 
Bocuse d'Or
Wikipedia (en)
The Bocuse d'Or (the Concours mondial de la cuisine, World Cooking Contest) is a biennial world chef championship. Named for the chef Paul Bocuse, the event takes place during two days near the end of January in Lyon, France at the SIRHA International Hotel, Catering and Food Trade Exhibition, and is one of the world's most prestigious cooking competitions. The event is frequently referred to as the culinary equivalent of the Olympic Games, though the International Exhibition of Culinary Art in Germany is more officially titled the Culinary Olympics and is separated by an olympiad, i.e. a period of four years.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen