Illustrationsbild.
Dagens börs

Börsen stänger på plus – Essity och Ericsson i topp

Stockholmsbörsen inledde handelsveckan på plus. Vid stängning låg de ledande indexen som följer:
• OMXSPI: +0,3 procent
• OMXS30: +0,3 procent
Asienbörserna avancerade under morgonen inför veckans toppmöte i Washington där fas ett-avtalet mellan USA och Kina ska undertecknas. Även på Wall Street stiger indexen under måndagseftermiddagen.

På bolagsfronten har Astra Zeneca meddelat att fas 3-studien med läkemedelskandidaten Epanova läggs ner på grund av ”låg sannolikhet” för patientnytta. Aktien backade 0,8 procent.

Essity toppade indexet med en uppgång på 3,1 procent. Det kinesiska hygienbolaget Vinda, där Essity är majoritetsägare, har gått ut med en omvänd vinstvarning. Ericsson lyfte 1,7 procent efter en köprekommendation från Citi Investment Research. Boliden var annars näst bästa OMXS30-bolag och stängde upp 2,1 procent.

Elanders föll 2,6 procent efter att ha vinstvarnat för helåret.

Bussbolaget Nobina steg 4,3 procent efter ett köpråd i DI och Byggmax lyfte 2,8 procent efter en köpstämpel i Börsveckan.

Henric Andersson ersätter Kai Wärn som vd för Husqvarna i april. Gräsklipparjättens b-aktie stängde på plus 0,4 procent.

Autoliv och Handelsbanken blev OMXS30-indexets stora förlorare med nedgångar på 1,7 respektive 2 procent.

Börstjänster

Nyheter, analys & rekar

Kalender

Toppnyheter

Annika Andersson, Vilhelminas kommunalråd. Vilhelmina kommun/TT
Kommunernas intäkter

Kommunen tvingas låna miljoner för att betala löner

Vilhelminas ekonomi är i botten och nu vill kommunstyrelsen låna cirka 60 miljoner för att klara årets löpande utgifter, som till exempel att betala ut anställdas löner, skriver Dagens Samhälle.

Det är en mycket stor summa i en liten kommun med endast 6 700 invånare.

– Det är fruktansvärt. Jag trodde aldrig att vi någonsin skulle hamna i en sådan situation, säger kommunalrådet Annika Andersson (C) till Dagens Samhälle.

Efter flera goda år, bland annat tack vare bidrag från staten för flyktingmottagning, rasade kommunens ekonomi 2018. Några av Vilhelminas stora kostnader finns inom utbildningsnämnden och inför nästa kommunfullmäktige föreslås att flera skolor läggas ner.

33 min
Illustration. CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Ge kommuner ekonomiska incitament att gå samman”

Opinion Det kommer bli svårt att erbjuda god kommunal välfärd i hela Sverige om inte kommuner med svag ekonomi ges incitament att gå ihop. Det skriver Niklas Karlsson (S), ordförande i den kommunutredning som under onsdagen lämnas över till regeringen, på DN Debatt. Karlsson ser det som en lösning som kan stärka kommunernas verksamheter.

Han ser en ökad polarisering mellan Sveriges kommuner, med en alltmer ansträngd ekonomi på många håll. Utan stora förändringar på området kan ojämlikheten mellan kommunerna bli större, skriver han.

Han listar flera punkter som särskilt viktiga i utredningen. Det handlar bland annat om att man vill inrätta en kommundelegation som i samråd med kommuner och landshövdingar ska föra dialog om hur kommuner kan gå samman.

Igår 21:27
Läs mer om Kommunernas intäkter

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund