Arkivbild. AP / TT / NTB Scanpix
Saabs försäljningar

Brasilianska medier: Saab hotar avbryta Gripen-affär

Saab kan riva upp affären med Brasilien om försäljning av 36 Gripen-plan och tillhörande tekniksamarbete med den lokala tillverkaren Embraer. Det rapporterar SR Ekot med hänvisning till tidningen Folha.

Orsaken är att Embraer kan vara på väg att köpas upp av amerikanska Boeing och att Saab inte vill släppa företagshemligheter till en konkurrent. Saabs presschef Ann Wolgers vill inte kommentera uppgifterna för Ekot.

Att riva upp den stora upphandlingen som Saab vann 2013, i konkurrens med just Boeing, beskrivs dock som juridiskt komplicerat.

Boeing har å sin sida argumenterat för att det utvecklingssamarbete som bolaget redan har med Saab i USA visar att ett köp av Embraer inte utgör ett hot, skriver Ekot.

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Sju månader gamla Issa Ibrahim Nasser undersöks på en klinik i Deir Al-Hassi i Jemen. Han väger bara tre kilo. Issa Al-Rajhi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

122 miljoner riskerar att nå svältgräns i virusets skugga

Hjälporganisationen Oxfam varnar i en ny rapport för att 12 000 människor per dag kan dö av hunger som en följd av coronavirusets effekter på samhället. Fler riskerar att dö av svält än av själva viruset, skriver de i rapporten ”The hunger virus”.

Hundratals miljoner människor har förlorat sin inkomst när samhällen stänger ner vilket innebär att ytterligare 122 miljoner människor kan hamna på svältgränsen i år. Det skulle innebära att totala antalet gick från 149 miljoner förra året till över 270 miljoner i år.

”Covid-19 är droppen för miljoner människor som redan kämpar med effekterna av konflikt, klimatförändringar, ojämlikhet och ett icke-fungerande livsmedelssystem som lett till att miljontals arbetare och producenter lever i fattigdom”, skriver Chema Vera, Oxfams internationella vd, i ett pressmeddelande.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset