Vårdpersonal i Brasilien. Leo Correa / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Latinamerika

Brasilien näst hårdast drabbat – går om Ryssland

Brasilien har nu näst flest bekräftade fall av coronasmitta i världen, rapporterar flera medier.

Under fredagen hade totalt 330 890 fall och 21 048 döda inrapporterats i Brasilien. Därmed passerar landet Ryssland i antal smittade, bara USA har fler bekräftade fall.

Experter menar dock att undermålig testning kan innebära att de verkliga brasilianska siffrorna är 15 gånger högre.

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska åtgärderna
Stefan Löfven. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Löfven om testkritiken: ”Har inte rått någon tvekan om regionernas ansvar”

Statsminister Stefan Löfven håller inte med oppositionen om att han duckat ansvaret för coronakrisen och varit för otydlig kring vem som ansvarar för virustesterna, enligt en lång intervju med Aftonbladet.

– Regionerna sa tidigt i maj att de skulle göra det regeringen vill. Så det har inte rått någon tvekan om ansvaret.

Löfven säger också att det redan nu går att dra slutsatsen av krisen att välfärden måste ”rustas upp rejält” och att det är uppenbart att för många äldre har fått sätta livet till.

5 min
Harriet Wallberg. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Testkoordinatorn: Sverige måste testa bredare

Harriet Wallberg, som haft uppdraget som nationell testkoordinator de tre senaste veckorna, säger till Expressen att hennes slutsats är att Sverige måste testa bredare och genomföra smittspårning.

– Människor med symtom bör testas, de som är positiva bör isoleras och vi bör smittspåra för att få ner smittan.

Socialminister Lena Hallengren (S) svarar tidningen att de tar med sig Wallbergs rekommendationer ”in i det fortsatta jobbet med att utveckla teststrategin”.

2 tim
Lena Hallengren. SVT
undefined

Hallengren: För tidigt att utvärdera hanteringen

Det är för tidigt att utvärdera hur coronautbrottet har hanterats på äldreboenden runt om i landet, säger Lena Hallengren (S) i en intervju med SVT.

– Jag tror att överdödlighet är ett ganska tillförlitligt mått, men det är svårt att göra jämförelser över väldigt kort tid, säger hon och betonar att vi fortfarande är mitt uppe i pandemin.

SVT Nyheter publicerade under tisdagen en granskning som visade en överdödlighet på 30 procent på landets äldreboenden under vårens mest intensiva coronaveckor.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Tegnell: Vi borde ha satt in fler åtgärder från början

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger i en intervju med Ekot att Sverige med facit i hand borde ha vidtagit fler åtgärder mot coronaviruset redan från början.

Tegnell är delvis självkritisk mot den svenska strategin och säger bland annat att det ”finns förbättringspotential” samt att alltför många har tillåtits dö för tidigt.

– Skulle vi stöta på samma sjukdom, med precis vad vi vet om den i dag, tror jag att vi skulle landa i att göra mittemellan det som Sverige gjorde och det som resten av världen gjort, säger Tegnell till Ekot.

6 tim
Bilväg. ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mobildata: Resandet inom Sverige ökar ytterligare

Svenskarnas resande ökade ytterligare förra veckan, efter att ha varit relativt lågt från mitten av mars fram till Kristi himmelfärdshelgen. Det visar mobildata från Telia som SVT rapporterar om.

– Det sticker helt klart i väg. Men om det är ett trendbrott vi ser vet vi först nästa vecka när vi har mera data, säger Kristofer Ågren, chef för Telias dataanalysavdelning.

Telia ska återkomma med en analys över hur långa resorna varit och om resenärerna följt rekommendationen om max två timmar från hemmet.

3 tim
Illustrationsbild. Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rusning efter privata tester – fullbokat i flera städer

Intresset för antikroppstester är stort när nu allt fler privata vårdgivare erbjuder det. Hos statliga Apoteket, som erbjuder tester med Doktor 24, är alla tider som släppts redan bokade, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Folk vill veta om de har varit sjuka i covid-19, säger Magnus Frisk, presschef på Apoteket.

Även nätläkarna Kry och Min doktor, samt nätapoteket Apotea, uppger för tidningen att det finns ett stort intresse för testerna.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Strand i Álimos strax utanför Aten. Yorgos Karahalis / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Länder välkomnar svenskar – men UD:s avrådan gäller

När land efter land i Europa nu lättar på sina reserestriktioner har TT gått igenom vilka länder som släpper in svenskar i sommar. Till exempel vill både Spanien och Italien ta emot turister utan krav på karantän.

Nyhetsbyrån poängterar dock att UD fram till den 15 juli avråder från alla icke nödvändiga resor, vilket inkluderar alla turistresor. Den som ändå åker bör därför kolla sitt försäkringsskydd extra noga före avresan, skriver TT.

Dessutom får de som vill semestra vid exempelvis Medelhavet sannolikt räkna med att bära munskydd i kollektivtrafiken, hålla avstånd på restauranger, museer och stränder och inte träffas i större grupper.

37 min
Illustrationsbild. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stor ökning av samtal till Självmordslinjen i krisen

Samtalen till Självmordslinjen har ökat med över 60 procent i april, jämfört med samma månad förra året, rapporterar Göteborgs-Posten.

I april i år sökte människor kontakt med stödlinjen vid 27 000 tillfällen, motsvarande siffra för 2019 var 16 000.

– Vi har aldrig märkt av det här trycket förut, säger verksamhetsledare Anette Jäderberg till tidningen.

Gemensamt för de som hör av sig är en stark oro, som enligt Jäderberg kan grunda sig i tankar och känslor om till exempel ökad ensamhet.

2 tim
Nyfödd bebis. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pandemin kan öka risken för förlossningsdepression

Den isolering som coronapandemin medför kan vara extra jobbig för nyblivna föräldrar och leda till ökad risk för förlossningsdepression. Den varningen kommer från organisationen Mamma till mamma, rapporterar SVT Nyheter Väst.

– Man kanske själv är orolig för att själv bli smittad eller rädd för att smitta sin bebis, säger organisationens medgrundare Karin Cupido Eriksson.

Hon menar också att krisens ökade vårdköer kan leda till att föräldrar inte får hjälp i tid och därför får svårare att knyta an till sitt barn.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
Lena Hallengren. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska vården

Hallengren: Situationen skör – kan snabbt förvärras

Socialstyrelsen har för tillfället tillräckligt med skyddsmateriel för att hantera coronakrisen och mer utrustning väntas framöver, säger socialminister Lena Hallengren under en presskonferens på tisdagsmorgonen. Men enligt ministern är situationen fortsatt skör.

– Vi måste ta höjd för en andra våg och för att situationen snabbt kan förvärras.

Ett problem hittills under pandemin har varit att samordna beredskapen, enligt Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall. Därför har strukturer för ”operativ samordning” snabbt utvecklats.

2 tim
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Panikshoppat smittskydd ger skåningarna dyr nota

Den akuta bristen på skyddsutrustning som coronakrisen medfört har blivit dyr för skattebetalarna i Skåne, visar en granskning från Sydsvenskan och HD. Tidningarna har gått igenom alla fakturor för inköp av skyddsutrustning.

När den vanliga leverantören inte kunde tillgodose behoven började regionen köpa in utrustning från annat håll – ofta med dubbelt så höga priser.

– Vi har alltid försökt göra en avvägning om priset är rimligt eller inte. Samtidigt står man i en bristsituation och riskerar att inte ha skyddsmaterial till personalen, säger inköpschef Ingrid Bergman.

1 tim
Sjuksköterska. Staffan Löwstedt/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fackets larm: Fler och fler sjuksköterskor slutar

Vårdförbundet larmar om att allt fler sjuksköterskor säger upp sig runt om i landet, rapporterar Ekot.

Den främsta anledningen som anges är att man slitit ut sig när man vårdat covidpatienter och att man inte får något besked sommarsemestern.

– Man har gett jättemycket i tre månader. Man har jobbat under förutsättningar som man aldrig innan någonsin hade kunnat tänka sig, säger säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
PHEV, HEV eller rent av en FCEV? Unsplash
Ägande

PHEV – vad är det? Lär dig att behärska elbilsspråket

BEV, PHEV, HEV och FCEV? Den som blir förvirrad av de många nya förkortningar som dykt upp i kölvattnet av miljöbilarnas intrång på marknaden är nog långt ifrån ensam.

2020 har sagts bli året då miljöbilar slår igenom på bred front, inte minst här i Sverige. Det är med andra ord inte alls omöjligt att du inom en överskådlig framtid står där och ska bestämma dig för vilken typ av elbil som passar dig bäst. Låt oss därför en gång för alla reda ut vad de där förkortningarna egentligen står för:

 • BEV står för Battery Electric Vehicle och innebär att bilen är helt och hållet eldriven. Det finns alltså ingen alternativ bränslekälla, och man är därför beroende av den räckvidd fordonens batterier erbjuder. Dessutom krävs att man tar hänsyn till tillgången på laddare i de områden man tänkt köra i. Tesla är ett tydligt exempel på en tillverkare som enbart har BEV-fordon i sitt modellprogram.
 • PHEV står för Plugin Hybrid Electric Vehicle, vilket vi brukar kalla för ”laddhybrid” här i Sverige. Här kombineras en förbränningsmotor med en elmotor, och man kan själv ladda batteriet via ett uttag. Om man vill så kan man välja att köra helt och hållet på eldrift, men räckvidden är då sällan särskilt stor. Laddhybriden går annars över till förbränningsmotorn när batteriet har laddats ur. Konceptet är oerhört populärt på den svenska marknaden.
 • HEV står för Hybrid Electric Vehicle. Även den här kategorin bilar har både en elmotor och en förbränningsmotor. Skillnaden från PHEV-bilar är att de dels inte kan laddas i uttag, dels inte tar sig lika långt på ren batteridrift. Ett vanligt exempel är Toyota Prius.
 • FCEV (Fuel Cell Hybrid Vehicle) är en intressant fordonsteknologi som också har kommit att debatteras flitigt. I Sverige kallar vi konceptet för ”bränslecellsbilar”. Det handlar fortfarande om elbilar, men de laddas genom att man fyller dem med vätgas som omvandlas till elektricitet, snarare än genom att man kopplar in dem till elnätet. En fördel med FCEV-bilar är att de går snabbt att tanka och kan erbjuda god räckvidd. En stor nackdel är bristen på mackar som erbjuder vätgas.
5 tim
Läs igenom avtalet mycket noggrant innan du slår till på en leasingbil. Shutterstock
Ägande

Privatleasingens fallgropar – så undviker du dem

Noll mil på mätaren, nybilsdoft i kupén och glänsande lack utan repor. Detta utan att (åtminstone nödvändigtvis) behöva lägga någon svidande kontantinsats. Klart att leasing lockar.

Privatleasingen ökar stadigt i Sverige, och för många kan konceptet vara en riktigt bra idé, inte minst då man i viss mån slipper det ansvar som det innebär att äga en bil. Men det finns även en rad fallgropar som man åtminstone bör vara medveten om innan man väljer privatleasing.

Den kanske viktigaste detaljen handlar om körsträckan. Att betala lite mer för några extra mil per år kan kännas dumt initialt, men det är ändå en vettig idé. Ett leasingavtal löper i regel över tre till fem år, och att man får ändrade körvanor under en så lång tidsperiod är förstås fullt rimligt. Kanske byter du jobb? Kanske flyttar du?

En annan viktig aspekt är att mycket kan hända med ens ekonomi under en leasingperiod. Att säga upp avtalet är ofta svårt, Ibland helt omöjligt, och att sitta med en fast månadskostnad för ett fordon som man inte kan sälja kan bli problematiskt.
Carl-Erik Stjernvall som är teknisk expert på konsumentorganisationen Riksförbundet M manar i en artikel i tidningen Mitt i till försiktighet innan man slår till.

– Titta på hur tillvaron och din privatekonomi kan förändras de närmaste tre åren. I värsta fall, klarar du ekonomiskt att vara bunden vid avtalet?

Vissa leasingavtal tillåter att man överlåter fordonet, men det är lättare sagt än gjort att hitta en person som är intresserad av att ta över en leasingbil. Inte sällan får man räkna med att bjuda på leasingavgiften i ett kvartal till ett halvår.

Ett annat sätt är att försöka bryta avtalet i förväg. De bilhandlare som går med på det tar då ut en straffavgift, skriver sajten Mest Motor.

En leasingbil är inte din bil längre efter några år, något som kan vara lätt att glömma bort i vardagen. Men tänk på att en besiktning kommer att genomföras vid återlämnandet, och i det läget ska bilen vara ”i normalt skick”.

Håll koll på vad som står i återlämningsavtalet. Expressen skriver att man till exempel ofta förväntas tvätta bilen både in- och utvändigt regelbundet samt laga eventuella stenskott .

Andra viktiga aspekter att fundera kring innan man väljer att privatleasa är ansvarsfrågan vid ett eventuellt fel på bilen, samt att du ofta förväntas betala samma belopp varje månad även om bilen blir obrukbar till följd av ett fel.

Igår 04:08
Se till att få svar på rätt frågor innan du slår till på en elbil. Shutterstock
Ägande

De fyra viktigaste frågorna när du ska köpa elbil

Funderar du på att köpa en elbil? I så fall finns det en del frågor att besvara som skiljer sig från de frågor som uppkommer i samband med ett mer klassiskt bilköp. Autotrader, Mest Motor och DN har alla tittat närmare några av de saker du bör bena ut på innan du slår till på en elbil. Vi har sammanfattat det hela i fyra viktiga punkter:

1. Hur stor räckvidd erbjuder fordonet?

Det låter kanske som en självklarhet, men att syna de här siffrorna i sömmarna ordentligt är också avgörande. En mil hit eller dit kan låta oväsentligt, men så länge laddningsstationerna inte duggar tätt i landet så kan en liten mil bli ett stort problem. Hur ser det ut lokalt där du bor? Hur ser det ut längs de sträckor du har tänkt köra? Och mot bakgrund av det: Har du tid att stanna och ladda fordonet, om det skulle behövas?

2. Håll koll på kostnaderna

Att en elbil är billigare i längden än en bil med förbränningsmotor är de flesta överens om. Men det är förstås inte gratis att ha en elbil. Även elbilar har rörliga delar som slits och även elbilar måste in på service emellanåt. Glöm inte att kontrollera priser på reservdelar och ifall det finns verkstäder som kan åtgärda problem med ditt elfordon. Räkna även med en ökad åtgång på hushållsel.

3. Kontrollera garantin

Trots att elbilar har funnits på marknaden ett tag vid det här laget, så handlar det trots allt om relativt ny teknik. Att hålla koll på vilka garantier som bilen omfattas av är därför viktigt. Inte minst batterigarantin kan vara värd att se över lite extra.

4. Passar elbilen din livsstil?

Renodlade elbilar är inte sällan ganska kompakta jämfört med exempelvis laddhybrider eller klassiska fordon med förbränningsmotor. Har du ofta behov av att transportera saker? I så fall: Får de plats i fordonet? Och hur mycket bidrar vikten till att minska räckvidden? Tänk även på att räckvidden minskar avsevärt i vårt bistra vinterklimat.

1 jun
Läs mer om Framtidens bilar | Ägande