Arkivbilder. Ollie Robbins i mitten. TT
Brexit Storbritanniens framtid

Bryssel – en stad full av tjuvlyssnare och spioner

Om brexitförhandlaren Olly Robbins satt och pratade om planerna för det brittiska utträdet på en bar i Bryssel borde ingen bli förvånad över att en journalist snappade upp samtalet, skriver Bloomberg.

I en stad med 5 400 diplomater, 40 000 EU-anställda och 1 000 journalister från 30 olika länder är det inte konstigt om du inte kan prata fritt. När brexitförhandlingarna inleddes 2016 uppmanades därför de brittiska tjänstemännen att inte diskutera arbetet på öppna platser, säger en diplomat till nyhetsbyrån.

Dessutom finns det sannolikt mer utstuderade sätt att få tag på information i Bryssel. Källor vittnar om tydliga indikationer på att hundratals ryska och kinesiska spioner är verksamma i staden, skriver Bloomberg.

Toppnyheter

Klassrum. Arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
OECD:s lärarrapport

Var tionde lärare i Sverige ångrar sitt yrkesval

Den internationella undersökningen Talis, som fokuserar på lärares och rektorers arbete, visar att var tionde lärare ångrar sitt yrkesval, skriver TT.

Undersökningen visar samtidigt att de flesta svenska lärare fortfarande skulle välja att bli lärare om de fick välja om på nytt.

Lärarförbundet framhåller att svenska lärare fortfarande har en väldigt hög arbetsbelastning, samtidigt som undervisningstiden ökar utan att tiden för planering gör det. Enligt förbundet tycker 90 procent av lärarna att yrket har låg status.

36 min
Anna Ekström (S) Lisa Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ekström om lärarrapport: ”Mer behöver göras”

Enligt OECD-undersöknigen Talis som kom i dag är svenska lärare nöjda med sina jobb. Fler lärare anser också att deras yrke har hög status jämfört med tidigare år. Det är glädjande besked, skriver utbildningsminister Anna Ekström (S) i ett pressmeddelande.

Men hon ser fortfarande möjlighet till förbättringar.

– Det är positivt, även om mer behöver göras för att vi ska ta oss tillbaka till världens bästa och mest jämlika skola, säger hon.

30 min
Klassrum. Arkivbild. Alexander Olivera/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska lärare överlag nöjda med sitt jobb

Över 90 procent av svenska lärare är nöjda med sina jobb, rapporterar TT. Det visar den internationella undersökningen Talis, som fokuserar på lärares och rektorers arbete.

Svenska lärare byter dock ofta arbetsplats, vilket Skolverket tycker är bekymmersamt eftersom det inte gynnar elevers lärande.

Omsättningen på lärare beror dels på lärarbrist som gör det lätt att byta jobb – vilket också är ett sätt för lärare att få upp sin lön.

3 tim
Läs mer om OECD:s lärarrapport