Hem
(Emil Langvad/TT / TT Nyhetsbyrån)

Chokladtillverkare späder ut kakao efter dålig skörd

Mängden kakaobönor som användes i kakaosmör och kakaopulver kan ha minskat med 5 procent i Europa i det andra kvartalet, jämfört med samma period i fjol. Det visar en sammanställning som Bloomberg har gjort.

Det är i så fall det fjärde kvartalet i rad som mängden kakaobönor som används i Europa minskar.

Priset på kakaoterminer har mer än fördubblats de senaste två åren och nådde rekordnivåer i december till följd av dåliga skördar. Det har pressat tillverkare som Barry Callebaut och Nestlé.

– De prisnivåer vi har sett de senaste 12–15 månaderna har skadat konsumtionen rejält. Volymerna har gått ner, men företagen försöker också minska kakaoinnehållet genom att ersätta det med andra ingredienser, säger Steve Wateridge, forskningschef på Tropical.

bakgrund
 
Krympflation
Wikipedia (en)
In economics, shrinkflation, also known as package downsizing, weight-out, and price pack architecture is the process of items shrinking in size or quantity while the prices remain the same. The word is a portmanteau of the words shrink and inflation. Skimpflation involves a reformulation or other reduction in quality. Shrinkflation allows manufacturers and retailers to manage rising production costs while maintaining sales volume, operating margin, and profitability, and is often used as an alternative to raising prices in line with inflation. Consumer protection groups are critical of the practice.

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen