Danskar hånas på nätet – stoppar extremheta nudlar
Danmark stoppar försäljningen av flera snabbnudlar från märket Samyang som marknadsförs som ”extremt starka”. Det rapporterar flera medier.
Nivåerna av kapsaicin, det ämne som ger den upplevda hettan hos chili, är så höga att det finns risk för akut förgiftning, enligt danska livsmedelsverket.
Nudlarna har blivit populära på Tiktok där barn och unga utmanar varandra att äta dem.
Den starka reaktionen från danska myndigheter har lett till en del roade reaktioner på internet, främst från personer som uppskattar stark mat och drar slutsatsen att danskarna är lite klena.
”Jag hade en vän från Danmark som tyckte att panerade räkor med lite svartpeppar var för starkt”, lyder en av de högst rankade kommentarerna på forumet Reddit.
bakgrund
Kapsaicin
Wikipedia (sv)
Kapsaicin (även känt som capsaicin) är ett fettlösligt (lipofilt), färglöst, doftlöst och vaxartat ämne. Det är orsaken till den upplevda hettan hos växtarter i släktet Capsicum (chilipeppar). Dessa har troligen utvecklat ämnet som skydd mot växtätande djur samt angrepp från svampar och mikroorganismer.
Koncentrationen av kapsaicin (ungefär samma sak som den upplevda hettan) mäts i scovillegrader.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen