Därför kan hybridarbete vara ”the sweet spot”
Direktiven om hemmajobb är slopade, men människor runt om i världen tycks ha svårt att släppa taget om sin nya livsstil. I till exempel Italien och Singapore jobbar över hälften hybrid – ibland hemma, ibland på kontoret. Det enligt en enkätundersökning från analytikerfirman Thought Lab. I Sverige är siffran lägre: 36 procent jobbar enligt en hybridlösning, men andelen väntas öka något de kommande åren.
I USA var det först i början av det här året som över hälften av de som jobbade i stora kontorsbyggnader innan pandemin var tillbaka på arbetsplatsen, enligt passerkortsdata från företaget Kastle Systems. Många jobbar hemma på fredagar, skriver Forbes.
För många är möjligheten till flexibilitet dessutom högt prioriterad när man söker jobb. Enligt en färsk kanadensisk studie säger 81 procent att det påverkar huruvida de vill lämna eller vara kvar på ett jobb. Bara lön väger tyngre när man väljer arbetsgivare.
Men enligt samma studie kräver en majoritet av arbetsgivarna att man dyker upp på kontoret ett visst antal dagar – och många deltagare kände oro över att de som syntes mycket på plats skulle få fler karriärmöjligheter. Arbetsgivarnas slutsats att jobb görs bäst på kontoret är dock förhastad, menar företagsekonomiprofessor Ethan S Bernstein vid universitet Harvard.
– Min forskning om öppna kontorslandskap visar att när vi använder vår intuition, får vi inte alltid rätt. Vi trodde att öppna kontorslandskap var en lösning för samarbete och kostnader, men det löste egentligen bara kostnader, säger han till The Harvard Gazette.
Vi kan helt enkelt inte veta om det är mest effektivt att jobba hybrid, på distans eller enbart på kontoret baserat på magkänsla. Och mer forskning behövs, enligt Bernstein. En studie som gjorts av bland annat just Harvard-forskare tyder dock på att hybridarbete kan vara “the sweet spot” som funkar bäst – både när det gäller produktivitet och välmående.
Studien är den första i sitt slag och ännu inte vetenskapligt granskad. Det forskarna gjort är att låta ett hundratal HR-anställda på utvecklingsorganisationen BRAC under nio veckor jobba antingen nästan helt på distans, ett par dagar i veckan på kontoret eller enbart på kontoret. Urvalet gjordes slumpmässigt och resultaten jämfördes med den lika långa period som landet varit i lockdown och alla jobbat hemifrån.
Genom att analysera över 30 000 interna mejl kom man sedan fram till slutsatsen att de som tillbringat mellan 23 och 40 procent av sin arbetsvecka på kontoret var både gladare och högre rankade av sina chefer.
Detta är Omni Passion
Omni Passion är en satsning där vi djupdyker i ämnen som vi – och förhoppningsvis ni läsare – är passionerat intresserade av. Fokus ligger på mänskliga och tekniska framsteg, men även trender och företeelser som kommer att forma den värld vi lever i.
Hittills har vi avhandlat ämnen som människan i rymden, framtidens mat, framtidens affärsmodeller och kampen mot mänskligt åldrande. Vad vill du läsa om härnäst? Tankar, synpunkter och idéer? Mejla till olivia.rebecka.wikstrom@omni.se.