Hem
Kvinna dricker ett glas rödvin (Isabell Höjman/TT / TT Nyhetsbyrån)

Dyrt rödvin kan ge mer huvudvärk än billigt

Varför får vissa huvudvärk av endast en mindre mängd rödvin? Frågan har länge förbryllat, men nu har forskare i Kalifornien kommit fram till att det har att göra med en vanlig antioxidant som finns i vinet. Dyra viner innehåller dessutom mer av ämnet än billiga.

Det handlar om antioxidanten quercertin, som i kombination med alkohol bildar restprodukter som kan utlösa huvudvärk och illamående hos vissa. Ämnet finns i druvornas skal och ju mer sol druvorna utsätts för, desto mer quercertin bildas, enligt studien som är publicerad i Nature.

Det innebär att en tumregel enligt forskana kan vara att dyra viner ger mer ont i huvudet. En del exklusiva rödviner kan nämligen innehålla upp till fem gånger mer quercertin än viner som gjorts på druvor från ett skuggigt läge, skriver TT.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen