Hem
Ekonomerna Calmfors, Persson och Magnusson. Arkivbilder/Pressbild. TT/Swedbank

Ekonomer om Damberg: Bra val – kommer axla rollen väl

Att Mikael Damberg (S) blev ny finansministern kan bero på att man prioriterar regeringsduglighet före en utpräglad ekonom, säger SEB:s chefsekonom Jens Magnusson till TT.

– Det kommer heller inte betyda stora omläggningar av den ekonomiska politiken och det brukar inte heller vara så när finansministern blir statsminister, säger han.

Swedbanks chefsekonom Mattias Persson noterar att Damberg är rutinerad och starkt förankrad i partiet och tror att han ”kommer att axla den rollen väl”. Att MP är ute ur bilden kan öppna för mer dialog, men samtidigt kommer poltiken att präglas av att det är val i september, tillägger han.

Nationalekonomen Lars Calmfors anser att Damberg gett ett ”bra och sakligt intryck” när de deltagit i panelsamtal ihop och att han verkar vara ”ett bra val”. Calmfors vill nu se tydliga mål för sysselsättningen och integrationen på arbetsmarknaden.

Annons

Läs också

Nya statsråden på finansdepartementet

Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons