Hem

Ekonomiåret: Jätteexport, räntebesked och bitcoin

Staten är inblandade i två skandaler, Telias muthärva och Vattenfalls storförluster på skattebetalarnas bekostnad. Men det är i december som allt händer. Riksbanken sänker räntan, Fed meddelar stimulansnedtrappning, IK Capital vinner mot Skatteverket, Saab bjuder på Sveriges största exportaffär och Stockholmsbörsen närmar sig rekordnivåer. Omni sammanfattar här några av de största ekonomihändelserna 2013.

Januari: Telia bekräftar mutskandal

Läckt dokument som beskriver inblandning (ANDERS WIKLUND / TT)

Telia Soneras muthärva i Uzbekistan är som en välgjord maffiarulle. Maktstrider, pengar till diktatorsdotter, rättsprocesser och ett statligt ägande. I dag är nästan hela toppskiktet utbytt.

Bakgrund: Telias mutaffärer

Juli: Vattenfall skriver ner Nuon-köp

Vatenfalls tidigare vd Lars G.Joseffson och Nuon-chefen Oystein Loseth (EVERT ELZINGA/AP)

Vattenfalls uppköp av nederländska Nuon visar sig bli en allt dyrare affär för skattebetalarna. Under sommaren sänkte Vattenfall värdet på Nuon med 8,6 miljarder kronor. Allianspolitikerna skyller misslyckandet på varandra. Förvärvet som genomfördes 2009 kostade 97 miljarder kronor.

September: Hon blir mäktigast i ekonomivärlden

Bernankes efterträdare Janet Yellen (ALEX WONG/AFP)

Janet Yellen blir Ben Bernankes efterträdare och tar över Fed-klubban i januari. Hon blir därmed den första kvinna på posten och viktigast för världsekonomin. Hon kommer att börja trappa ner stödköpen som tog USA ur krisen.

Oktober: USA stänger statsapparaten

Protester utanför Capitol Hill (NICHOLAS KAMM)

Budgetbråket mellan republikaner och demokrater når sin yttersta spets i oktober då landets myndighetsapparat stängs ner. 800 000 anställda går inte till jobbet dagen efter. Det rör sig om det så kallade budgetstupet. Problemen har återigen skjutits upp till framtiden.

Oktober: Shiller, Fama och Hansen tilldelas Nobelpriset i ekonomi

Nobelpristagarna Robert J. Shiller, Lars Peter Hansen och Eugene F. Fama (PONTUS LUNDAHL / TT)

Årets nobelpristagare i ekonomi blev en krock då forskningen är varandras motpoler. Bubbelexperten Robert Shiller studerar marknadens irrationella beteenden medan Eugene Fama fick genomslag med sina teorier om den effektiva rationella marknaden.
– Det är ju som att vara katolsk präst och upptäcka att Gud inte existerar, säger Robert Shiller i en attack mot Fama.
I samband med utmärkelsen passade även Shiller att varna Sverige för en potentiell bostadsbubbla.

Bakgrund: Nobelpristagarna

December: Riksbanken sänker räntan

Riksbankschef Stefan Ingves (JANERIK HENRIKSSON / TT)

Från en procent till 0,75 procent. Efter påtryckningar från alla håll och kanter sänkte till slut Riksbankschef Ingves reporäntan med 25 punkter. Fortfarande är svenskarnas skulder rekordhöga och bostäder säljs för rekordpris.

November: Bitcoin når all time high

(Rick Bowmer/AP)

I januari låg kursen på 13 dollar. På thanksgiving var värdet på en bitcoin 1242 dollar, motsvarande över 8 000 kronor. En ökning med 9 230 procent. Den digitala valutan smög fram från ingenstans och fascinerade en hel värld. Valutan har beskrivits som det farligaste projektet sen internet. I dag är en bitcoin värd närmare 800 dollar.

December: Brasiliens Gripen-köp blir Sveriges största exportaffär genom tiderna

(PIERRE VERDY/AFP)

Efter långa förhandlingar säljer försvarskoncernen Saab 36 Gripen-plan till Brasilien. Köpeskillingen slutar på 31 miljarder kronor. Försäljningen beskrivs som Sveriges största export-affär någonsin och aktiekursen rusar 30 procent på beskedet.

December: Äntligen tar börsen fart

(FREDRIK PERSSON / SCANPIX)

Stockholmsbörsen lyfter i år 23 procent. En ökning som inte skådats på länge. En av förklaringarna är att investerare får tillbaka tron på aktiemarknaden. Flera storbolag når nya toppnoteringar.

Skatteverket förlorar rättstvist mot riskkapitalister

Häxjakten mot riskkapitalbolagen kan få ett slut när kammarrätten dömde till IK Capitals favör. Skatteverket menar att deras skatteupplägg för så kallad ”carried interest” är fel och yrkade på 700 miljoner kronor.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen