Hem
(Lars Pehrson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Ekoodling producerar mer än vad som påståtts

Tidigare i höstas skrev fyra forskare på SvD Brännpunkt att en övergång till endast ekologisk odling skulle vara en katastrof eftersom ekoodling ger skördar som är mellan 30 och 60 procent lägre än konventionella metoder. Nu har forskare på Berkeley Food Institute gjort den hittills största analysen av de olika metoderna. Den visar att skillnaderna i avkastning är mindre än vad som tidigare antagits, mellan 0 och 30 procent, rapporterar SvD.
– Överlag verkar skillnaden ha överdrivits. Snittet var 19 procent, men det finns också regioner och växtsorter där skillnaden kan vara större, säger Claire Kremen som är professor i miljövetenskap vid Berkeley till tidningen.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen