Hem
Arkivbild. (Björn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN)

”Medierna – en megafon för ekojordbruket”

Medierna fungerar som megafoner i ekojordbrukets marknadsföring, skriver Jens Sundström, docent i växtfysiologi, och Torbjörn Fagerström, professor emeritus i teoretisk ekologi, på SvD Debatt.

De har undersökt artiklar med sökorden ekologisk och produktion i SvD och DN varpå de kommit fram till att majoriteten av artiklarna endast innehöll positiva kommentarer utan något ifrågasättande eller någon information om debatten. Det kan enligt skribenterna vara en anledning till den ökande efterfrågan på ekologiska produkter trots det dyrare priset.

”Förlorarna är dels konsumenterna som blir lurade på både sitt miljöengagemang och sina pengar, dels den majoritet av bönder som knegar på med det vanliga, vetenskapsbaserade jordbruket”, skriver de.

bakgrund
 
Ekologiskt jordbruk
Wikipedia (sv)
Ekologiskt jordbruk innebär ett antal principer, mål och praktiska åtgärder med syfte att jordbrukssystemet ska fungera så naturligt som möjligt. Ekologisk odling, ekologiskt lantbruk eller, tidigare, alternativ odling är jordbruk som bygger på lokala, förnybara resurser, där handelsgödsel och kemiska bekämpningsmedel inte används. Skördarna är för de flesta grödor lägre, vilket kompenseras genom högre pris eller odling på större arealer. Termerna är relaterade men inte helt synonyma. Regelverket för ekologiskt jordbruk skiljer sig mellan länder. I EU bygger regelverket på ett direktiv och produktion som följer direktivet kan märkas med Ekologiskt jordbruk-logotypen. Generellt strävar ekologisk odling efter att i så hög mån som möjligt vara självförsörjande, använda förnyelsebara resurser samt fungera som ett kretslopp. Miljömässiga fördelar med ekologisk odling är bland annat ökad biologisk mångfald på grund av mindre ogräsbekämpning och inget läckage av syntetiska kemikalier. Den biologiska mångfalden är större på jordbruksmark som odlas ekologiskt, men skillnaden verkar snarare ha ett samband med den lägre skörden än med jordbruksformen i sig. För- och nackdelar skiljer sig beroende på förhållandena för det specifika jordbruket.

Mer om debattörerna:

Jens Sundström – docent i växtfysiologi, Sveriges lantbruksuniversitet

Torbjörn Fagerström – professor emeritus i teoretisk ekologi vid Lunds universitet, ledamot i Kungl. Vetenskapsakademien och Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen