Demonstrationer för direktivet utanför EU-parlamentet. FREDERICK FLORIN / AFP
EU-striden om upphovsrätten

EU-parlamentet röstar ja till skärpt upphovsrätt

EU-parlamentet ger grönt ljus till förslaget om skärpt upphovsrätt med rösterna 348–274. 36 ledamöter avstod. I och med beslutet går frågan vidare till avgörande i ministerrådet.

Axel Voss, den ansvarige förhandlaren i EU-parlamentet, fick applåder i parlamentet när resultatet av omröstningen stod klart.

De mest omtvistade delarna, artikel 11 och 13, handlar om ersättning vid länkning och hur man kontrollerar att inte otillåtet material laddas upp.

På ena sidan av konflikten har bland annat kreatörer och stora tidningshus stått. Dessa har menat att lagstiftningen kring upphovsrätt inte har hängt med. Kritiker menar att lagstiftningen riskerar att gå för långt och att den kan strypa det fria internet som vi känner det. Man varnar för bland annat länkskatter och uppladdningsfilter.

Tidigare

Toppnyheter

Illustrationsbild.  TT
Undernärda flickan i Göteborg

”Vi ger henne ingenting beroendeframkallande”

Den svårt undernärda flicka som kom in till akuten i Göteborg i februari skulle inte få någonting att äta som skulle kunna framkalla beroenden. Det har hennes pappa sagt i polisförhör, enligt Göteborgs-Posten. I stället har barnet matats med en ofullständig vegankost.

– Våra tankar har varit att inte skapa en människa som är driven av beroenden.

Han säger även i förhör att medan andra barn ”ränner till kylskåpet” har deras ett och ett halvt år gamla dotter inte det intresset.

Mannen är tillsammans med flickans mamma misstänkta för vållande till kroppsskada efter att barnet varit nära att dö av undernäring.

Rättegången har inletts under fredagen.

12 min
Illustrationsbild.  NTB / TT NYHETSBYRÅN
Undernärda flickan i Göteborg

Föräldrar i rätten – barn nära dö av dålig vegankost

Under fredagen inleds rättegången mot de föräldrar som står åtalade för att ha gett sin ett och ett halvt år gamla dotter ofullständig vegankost, skriver TT.

Föräldrarna kom in med den kraftigt undernärda flickan till Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg efter att ha gett henne en kost bestående av framför allt bröstmjölk, brunt ris, potatis, grönsaker och vissa frukter utan tillskott i form av vitaminer och mineraler.

Föräldrarna är åtalade för vållande till kroppsskada. Enligt förundersökningen bedöms flickan ha fått vård i sista stund.

3 tim
Läs mer om Undernärda flickan i Göteborg
Illustrationsbild. TT
SAS-piloternas strejk

Piloterna och SAS vägrar prata: Totalt misslyckande

Parterna i flygkonflikten har under fredagsmorgonen vägrat att samtala med varandra, skriver Expressen.

– Det är ett totalt misslyckande för båda parter, säger Wilhelm Tersmeden, ordförande för SAS Pilot Group, till tidningen.

Båda parterna säger sig stå till förfogande men ännu finns inga nya samtal inplanerade.

Runt 70 000 resenärer drabbas när piloter i Sverige, Norge och Danmark nu strejkar.

1 tim
TT.
SAS-piloternas strejk

Norwegian chockhöjer priserna efter SAS-strejken

Flera av Norwegians avgångar är slutsålda, som en effekt av SAS-strejken. Det skriver E24 som också rapporterar om priser som rusar då det norska lågprisbolaget inte har kapacitet att utöka avgångarna.

– Vi har fått frågan om vi sätter in extraflyg, men det har vi dessvärre inte möjlighet till då vi inte har den kapaciteten, säger Norwegians informationsdirektör Lasse Sandaker.

E24 berättar om resenärer som på Facebook har skrivit om hur de sett biljettpriserna fördubblas från 1 200 norska kronor till 2 500 norska kronor innan de hunnit trycka på beställ.

På fredagsförmiddagen var det bara en enda avgång tillgänglig till Stockholm från Oslo. Priset för flighten som gick via Helsingfors låg på 8 321 norska kronor.

Norwegians aktie stiger närmare 6 procent.

10 min
Ravaz Nermany. Svensk pilotförening, TT.
SAS-piloternas strejk

Pilotfacket: ”Hade inget val – vi fick ett skambud”

Pilotfacket såg sig inte ha något annat alternativ än att förkasta medlarnas bud sent under torsdagskvällen. Det säger ordförande Ravaz Nermany i SVT:s Morgonstudion. Enligt honom hade inte ett enda av piloternas krav tillgodosetts.

– Vi ansåg det nästan vara ett skambud. Vi såg inget annat val än att förkasta det, därför att det sammantaget nästan var sämre än avtalet vi hade innan, säger han.

Strejken är nu igång och hundratals flygningar har ställts in bara under fredagen.

2 tim
Läs mer om SAS-piloternas strejk
Magdalena Andersson (S) Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Regeringen vill se skärpt straff för bidragsbrott

Regeringen föreslår skärpt lagstiftning kring brott mot välfärdssystemen. I dag överlämnas en remiss till lagrådet.

Bland annat ska grovt bidragsbrott kunna ge sex års fängelse i stället för dagens fyra år, vilket gör att brottet när det gäller staffskalan likställs med grovt bedrägeri och grovt skattebrott, meddelar finansminister Magdalena Andersson (S) vid en presskonferens.

Samtidigt föreslår man att preskriptionstiden för ringa och vårdslöshetsbrott förlängs från två till fem år.

– Det här är ju pengar som vanligt folk runt om i vårt land behöver, säger Andersson.

2 tim
Högtalarna på Möllevångstorget.  Polisen
Svenska brottsbekämpningen

Malmöpolisens nya metod: Sätter upp högtalare

Polisen i Malmö Norr sätter upp högtalare på offentliga platser för att kunna skicka ut meddelanden till allmänheten, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Syftet är att polisen ska kunna avbryta pågående brott och skapa ordning vid demonstrationer.

– Polisen kan inte vara på alla platser samtidigt men högtalarna möjliggör för oss att vara närvarande på fler platser, säger Andy Roberts, chef för lokalpolisområde Malmö Norr.

1 tim
Fängelse. Illustrationsbild. Åserud, Lise / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

”Längre straff kommer inte minska antalet mord”

Livstids fängelse för mord kommer inte att leda till att antalet mord minskar. Det säger Henrik Tham, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, med anledning av regeringens förslag om att fler ska dömas till livstid.

– Tiden i fängelse för mord har fördubblats och jag har inte sett att regeringen har reflekterat över om det är så att det skulle ha en positiv effekt, säger han till Sveriges Radio Ekot.

Tham menar att det i forskning inte finns något som tyder på att ett hårdare straff har någon förebyggande effekt, säger han till radion.

Igår 14:29
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Mats Malm. Henrik Brunnsgård/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Mats Malm: ”Hoppas att vi ska kunna nå arbetsro”

När Mats Malm blev invald i Svenska Akademien i höstas hade han inga som helst tankar på att han skulle kunna komma ifråga som ständig sekreterare. Det berättar han i en intervju med TT, strax efter beskedet att han efterträder Anders Olsson.

Det som talade emot den 54-årige litteraturforskaren var hans bristande erfarenhet av Akademiens arbete. Det som talade för var hans omvittnat höga arbetskapacitet och att han inte har fläckats av de tidigare skandalerna kring Akademien.

– Ja, det är inte det lugnaste jobbet — men jag tror verkligen på den här utvecklingen. Alla har stor tillförsikt för framtiden, så jag hoppas att vi ska kunna nå arbetsro och stabila former, säger Mats Malm till TT.

2 tim
Mats Malm inför gårdagens omröstning i Svenska Akademien Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

”En övertydlig illustration av Akademiens problem”

Att litteraturvetaren Mats Malm efter endast fyra månader som ledamot tar över posten som ständig sekreterare är en övertydlig illustration av Svenska Akademiens kvarvarande problem, menar Anna Hellgren på Expressens kultursida:

”Man är en ålderstigen skara, släpande på ett fläckat förflutet”.

GP:s kulturchef Björn Werner ser fördelar med valet av den Göteborgsbaserade professorn. Ingenting tyder på att Malm har samma förkärlek för färgstarka utspel som flera av sina företrädare, menar Werner som skriver att det skulle kunna innebära en nystart:

”Förhoppningsvis kan Svenska Akademien under Mats Malms ledning åter få försjunka in i den mer mytiska, långsiktiga envishet där den hör hemma.”

42 min
Mats Malm håller sitt inträdestal vid Svenska Akademiens högtidssammankomst i Börshuset den 20 december 2018.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Mats Malm ny ständig sekreterare i Akademien

Litteraturvetaren Mats Malm blir ny ständig sekreterare i Svenska Akademien. Han efterträder Anders Olsson den 1 juni.

Malm tog sitt inträde i Svenska Akademien för bara fyra månader sedan, den 20 december 2018.

”Jag är mycket glad över förtroendet och ser fram emot att ta mig an det hedersamma uppdraget som Svenska Akademiens ständige sekreterare”, säger han i ett pressmeddelande.

”Jag kommer att tillsammans med Akademiens ledamöter och medarbetare fortsätta det viktiga förändringsarbete som Akademien har påbörjat”, tillägger han.

Mats Malm verkar som litteraturprofessor i Göteborg, samtidigt som han förestår Litteraturbanken, som arbetar med digitalisering av svensk litteratur.

3 tim
Läs mer om Krisen inom Svenska Akademien

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Ylva Johansson (S) Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Överenskommelsen

Ledare: Utredningen om arbetsrätt är efterlängtad

Opinion Flera ledarsidor tar i dag upp utredningen om förändrad arbetsrätt som regeringen i enlighet med Januariavtalet ska tillsätta.

Expressens ledarsida välkomnar direktiven i utredningen, men skriver att det är absurt att arbetsmarknadsminister Ylva Johansson inte tar ansvar för sin egen politik.

Borås Tidning skriver i en osignerad ledare att den svenska arbetsmarknadslagstiftningen länge har varit otidsenlig. Därför välkomnar man utredningen av arbetsrätten och skriver att den är ett ”efterlängtat steg i rätt riktning”.

Sydöstrans ledarskribent Hans Bülow menar att det inte är troligt att regeringen faller – trots Sjöstedts hot om misstroende. Han spår att årets första maj-demonstrationer kommer att domineras av arbetsrätten – och att detta kan ha en mobiliserande effekt.

20 min
Jenny Madestam och Mats Knutson. Arkivbilder. TT
Överenskommelsen

Analys: V:s attack mot regeringen klingar falskt

V-ledaren Jonas Sjöstedt har inget annat val än att agera såsom han gör nu. Det säger Expressens statsvetare Jenny Madestam med anledning av att V hotar med att fälla regeringen om man går fram med ändringarna i arbetsrätten.

Enligt henne vill Sjöstedt visa sina väljare att han kan agera och inte ”bara sitter still i båten”, även om det just nu bara är ord. Madestam tar också upp att det ska mycket till att KD och M gör gemensam sak med V, även om partierna vill fälla Löfven.

SVT:s politiska kommentator Mats Knutson tycker dock att det ”klingar lite falskt” när Sjöstedt går till angrepp mot regeringen. Han menar att V hade möjlighet att stoppa Löfven i statsministeromröstningen men valde då att släppa fram honom.

”De spelade själva i högsta grad med i det maktspel som gjorde Löfven till statsminister för en regering, som i förväg klart och tydligt sagt sig vilja ändra arbetsrätten”, skriver Knutson.

Igår 17:15
Läs mer om Överenskommelsen
Akihito med hustrun Michiko. KIM KYUNG-HOON / POOL
Japanske kejsaren abdikerar

Akihito den första kejsaren som abdikerar på 200 år

På tisdag lämnar Japans kejsare Akihito tronen – vilket är första gången på 200 år som en kejsare i landet abdikerar, skriver AFP. Den populäre 85-åringen kommer att efterträdas av sonen Naruhito, som dagen efter ska krönas i en rad ceremonier.

Akihito efterträdde 1989 sin pappa Hirohito, som efter andra världskriget blev av med sin makt och i stället fick en ceremoniell roll. Akihito har omfamnat den rollen och moderniserat monarkin i landet. Han är också den första tronarvingen att gifta sig med en kvinna av folket, den nuvarande kejsarinnan Michiko.

2016 meddelade Akihito att han ville abdikera på grund av sin höga ålder och hälsoproblem, vilket då chockade landet.

1 tim
Naruhito och hustrun Masako. TOSHIFUMI KITAMURA / POOL
Japanske kejsaren abdikerar

Abdikationen ger nytt liv åt diskussion om tronföljden

Den abdikerande kejsaren Akihito kommer att firas i flera dagar och i helgen inleds en tio dagar lång ledighet för befolkningen i Japan, skriver AFP.

Men Akihitos abdikation har även gett nytt liv till diskussionen om en kommande kris när det gäller successionsordningen. Sonen Naruhito som ska ta över som kejsare har bara en dotter, och kvinnor får inte ta över tronen i Japan.

Den enda manlige arvtagaren till tronen är Naruhitos 12-årige brorson och om han inte får en son kommer den flera århundraden långa tronföljden att ta slut.

1 tim
Läs mer om Japanske kejsaren abdikerar