Experter larmar: Halloumin kan snart börja ta slut
Den ökade efterfrågan på halloumi gör att experter nu varnar för att den populära cypriotiska osten kan börja ta slut i kyldiskarna, rapporterar flera medier.
Svenskarna är några av de största halloumi-konsumenterna i världen, men fler börjar få upp ögonen för osten, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood, till DN.
– Den riktiga bristen kommer när länder som Frankrike, Tyskland och Storbritannien upptäcker osten på allvar. Vi vet inte exakt när men det kommer att bli en bristvara – det är bara en tidsfråga.
bakgrund
Halloumi
Wikipedia (sv)
Halloumi (grekiska χαλούμι, turkiska hellim, arabiska حلوم ḥallūm), ibland haloumi, är en ost som traditionellt tillverkas på Cypern av fårmjölk. I dag tillverkas den även av get- och komjölk. Den speciella, lite gummiaktiga karaktären fås genom att den i det första steget framställda ostmassan i nästa steg upphettas i vassle från vilket proteinet avskiljs. Osten saltas och äts färsk eller konserveras med saltad vassle.
Osten har hög proteinhalt och kan med fördel grillas eller stekas i olivolja, detta då den inte smälter utan tvärtom får en krispig yta.
Halloumi kan serveras med honung för en extra smakhöjning.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen