Arkivbild: Ram 1500. FCA US LLC / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Ekonomi

Fiat Chrysler återkallar 882 000 fordon

Fiat Chrysler återkallar 882 000 pickuper världen över för att åtgärda problem kopplade till pedalerna och styrningen, skriver Reuters.

Biltillverkaren uppger att det rör sig om tre olika Ram-modeller som är tillverkade från 2013 och framåt. Vissa förare ska ha upplevt att styrningen inte fungerat fullt ut under korta perioder. Något som kan ha bidragit till åtta trafikolyckor, enligt bolaget.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustrationsbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Studie: Knappt hälften med antikroppar symtomfria

Av den vårdpersonal på äldreboenden som testat positivt för antikroppar i Stockholm uppgav 46,5 procent att de inte hade upplevt några sjukdomssymtom, rapporterar SvD.

– Sedan kan man föreställa sig att det finns några som av ekonomiska eller anställningsmässiga skäl har mörkat symtom, säger Åke Lundkvist som är professor i virologi vid Uppsala universitet och medförfattare till studien.

Studien har publicerats i vetenskapstidskriften Infection Ecology and Epidemiology och är en av de första i sitt slag. Forskarna har tagit del av sekundärdata av tester som har genomförts av läkare på personal på boendena.

1 tim
Illustrationsbilder. TT
undefined

Provsvar i Göteborg kan behöva omvärderas

Flera provsvar från masstestningen för coronaviruset i Göteborg kan komma att behöva omvärderas, rapporterar GP. Detta efter misstankar om att en del positiva provsvar i själva verket ska tolkas som negativa.

Det handlar om de masstester för aktiv infektion som gjordes i Göteborg under vecka 27, där 6 000 provsvar analyserades. Analysen visade att 3,1 procent var positiva – en siffra som nu alltså ifrågasätts.

Magnus Lindh, sektionschef för klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska, säger att för många ”svaga resultat” har räknats som positiva när de egentligen borde vara negativa.

– Jag tror inte det kommer att landa i tre procent, utan lägre siffra, säger han.

1 tim
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ökning av fall på äldreboenden i Skåne

Region Skåne ser en viss ökande trend i antalet fall i regionen, rapporterar flera medier. Regionen skriver i ett pressmeddelande att en del av ökningen beror på ökad smittspårning, men varnar samtidigt för att det också kan bero på att skåningarna slappnar av i högre utsträckning än tidigare.

Det som oroar regionen mest är att de har sett en ökning på äldreboenden i länet. Senaste dygnet registrerades det 26 nya fall i Skåne.

29 min
Läs mer om Coronaviruset
Soldat i Beiruts skadade hamn.  Thibault Camus / TT NYHETSBYRÅN
Explosionerna i Beirut

Hamnchef i Beirut gripen efter explosionerna

Libanesiska myndigheter har gripit 16 hamnarbetare i den pågående utredningen efter explosionerna i huvudstaden Beirut, rapporterar Reuters med hänvisning till den statliga nyhetsbyrån NNA.

– Chefen för Beiruts hamn, tullchefen och flera andra höga tjänstemän inom tull och hamn är bland de gripna, säger SVT:s korrespondent Stina Blomgren i Morgonstudion.

Bland de gripna ska också finnas arbetare ansvariga för underhållsarbetet i den lagerlokal där 2 750 ton ammoniumnitrat förvarades. Ämnet ligger enligt myndigheterna bakom explosionerna, men exakt vad som orsakat antändningen är fortfarande oklart.

3 tim
Explosionerna orsakade stor förödelse.  Hussein Malla / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Därför hamnade den farliga lasten i Beiruts hamn – kaptenen: ”De var giriga”

De 2 750 ton ammoniumnitrat som orsakade explosionen i Beirut skulle aldrig ha hamnat där. Det säger kaptenen på det ryskägda fartyget Rhosus som transporterade lasten.

Ammoniumnitratet skulle till Moçambique när de fick order att gå in i Beiruts hamn för att hämta extra last, berättar Boris Prokosjev för Reuters. De skulle transportera vägutrustning mellan Beirut och Akaba för att betala passeringen genom Suezkanalen.

– De var giriga, säger Prokosjev till Reuters.

Men fartyget var gammalt och de kunde inte få med sig allting.

Efter det drogs Rhosus in i en långdragen juridisk tvist om hamnavgifter. Prokosjev och en rad advokater anklagade ägarna för att överge fartyget som inte kunde ta sig vidare och ammoniumnitratet lastades in i en hangar i hamnen. Fartyget och besättningen blev kvar i nästan två år i hamnen innan en libanesisk domare till slut tog beslutet att frige besättningen.

Läs hela historien i länkarna nedan.

Igår 22:16
Läs mer om Explosionerna i Beirut
Arkivbild.  Lise Åserud / TT NYHETSBYRÅN
Kritiken mot Tiktok

Tiktok hotar Trump med stämning: ”Chockade”

Sociala medie-appen Tiktok, som ägs av kinesiska Bytedance, hotar nu att stämma Trumps administration efter presidentordern om att förbjuda appen. Det uppger bolaget i ett uttalande på sin hemsida.

Tiktok skriver att de är ”chockade” över ordern som de uppger beordrades helt ”utan någon bakomliggande process”. Bolaget uppger också att beslutet inskränker både den fria marknaden och yttrandefriheten.

I uttalandet skriver Tiktok också att de försökt förhandla med USA:s regering i nära ett år för ”att bistå med en konstruktiv lösning på den oro som uttrycks” men att USA då svarat med ”att ignorera fakta” och ”diktera termer för avtal”.

1 tim
Donald Trump. TT
undefined

Donald Trump utfärdar order – bannlyser Tiktok

Donald Trump har utfärdat en exekutiv order som förbjuder alla amerikanska transaktioner med de kinesiska teknikjättarna Tencent och Bytedance, rapporterar flera medier.

Tencent äger den populära meddelandetjänsten Wechat medan Bytedance är ägare till den omtvistade videoappen Tiktok. Presidentens order kommer att träda i kraft om 45 dagar och betyder i praktiken att apparna blir bannlysta i USA, skriver CNBC.

Trump hävdar att Wechat automatiskt samlar in stora mängder information från sina amerikanska användare som skulle kunna komma i händerna på det kinesiska kommunistpartiet. Han varnar samtidigt för att Tiktok kan användas till desinformationskampanjer som gynnar kommunistpartiet.

”USA måste vidta aggressiva åtgärder mot ägarna av TikTok för att skydda vår nationella säkerhet”, skriver Trump i ordern.

Idag 03:26
Läs mer om Kritiken mot Tiktok
Coronaviruset Jakten på botemedel
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Jakten på botemedel

T-cellsimmunitet påverkar inte svenska siffror

T-cellsimmuniteten påverkar inte beräkningarna av den svenska smittspridning, rapporterar Vetenskapsradion. Statsepidemiolog Anders Tegnell tror inte att man har överskattat smittspridningen i Sverige.

– Nej det tror jag inte, för vi har egentligen aldrig räknat med t-cellsimmuniteten som en del i de studier vi har gjort.

Tidigare i veckan kom rapporter om att så många som en tredjedel redan kan ha t-cellsimmunitet via exempelvis tidigare förkylningar, men det är oklart varifrån t-cellerna kommer.

2 tim
Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Astra Zeneca nära Japan-avtal om 100 miljoner doser

Astra Zeneca är nära att teckna ett avtal med Japan om att leverera 100 miljoner doser av det coronavaccin som bolaget utvecklar, rapporterar Kyodo News.

Läkemedelsjätten har tidigare meddelat att man kommer leverera sitt covid-19-vaccin utomlands i september och förväntas inleda kliniska prövningar i Japan senare denna månad.

Astra Zeneca har fört diskussioner med bland annat Japan, Ryssland och Brasilien om att leverera sitt potentiella vaccin, som går under namnet AZD1222, skriver Finwire.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Arborelis, Jackelén TT
Migrationssamtalen

Kyrkoledare: ”Måste ge värdigt bemötande”

Det som läckt ut från Riksdagens migrationspolitiska kommitté tyder på att de kommande förslagen kommer att gå emot grundläggande humanistiska värderingar. Det skriver tolv kyrkoledare, bland andra ärkebiskop Antje Jackelén och kardinalen i katolska kyrkan Anders Arborelius, på DN Debatt.

”Vi kan inte acceptera att medmänniskor på flykt avhumaniseras och reduceras till ett hot. Vi behöver ge människor på flykt ett värdigt bemötande i form av en fungerande asylrätt”, skriver debattörerna som uppmanar politikerna att utgå från ”medmänsklighet och humanistiska värderingar” vid utformningen av förslagen.

1 tim
Larsson, Billström. Arkivbilder. TT
undefined

Migrationskommitténs sista möte: ”Misslyckande”

Under fredagen samlades Riksdagens migrationskommitté för sitt sista sammanträde.

Kommittén kommer inte presentera något helhetsförslag med majoritet bakom sig utan i stället lägga fram en rad enskilda förslag som det finns hoppande majoriteter bakom. Det enda parti som står bakom samtliga förslag är Socialdemokraterna.

– Det här är en kommitté som kommer att gå till historien som ett mycket stort misslyckande, säger Tobias Billström (M) till TT.

2 tim
Annika Hirvonen-Falk (MP), Isabella Lövin (MP) och Per Bolund (MP).
undefined

MP: Flera migrationsförslag försämrar integrationen

Opinion Flera förslag inom flyktingpolitiken försämrar möjligheten till effektiv integration, skriver MP:s språkrör Isabella Lövin och Per Bolund tillsammans med partiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen-Falk, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Debattörerna skriver att de är bekymrade över argument som ”vi måste klara integrationen först”.

”Detta argument faller platt när de samtidigt driver reformer som kraftigt försvårar integrationen som korta uppehållstillstånd och försämrad familjeåterförening”, skriver de.

Debattörerna hävdar också att Moderaternas migrations- och integrationspolitik är farlig då de menar att den inte är grundad på vad som är bäst för samhället, utan ”på vad partistrateger tror är bäst för Moderaterna”.

Igår 19:41
Läs mer om Migrationssamtalen
Coronaviruset Smittans effekter
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

SAS ökade med 300 000 passagerare i juli

SAS minskade antalet passagerare i juli med hela 75 procent jämfört med samma månad förra året.

Men jämfört med juni i år ökade antalet passagerare med nästan 300 000, enligt flygbolagets senaste trafiksiffror.

Inrikestrafiken visar starkast återhämtning, medan efterfrågan på resande inom Europa och interkontinentalt är fortsatt svagt, heter det i pressmeddelandet.

– Vi märker en fortsatt långsam återhämtning av efterfrågan, i linje med våra förväntningar, säger Rickard Gustafson, vd för SAS.

2 tim
Illustrationsbild.  TT
undefined

Klamydiafallen ökar igen: ”Mindre distansering”

Klamydiafallen i Sverige verkar öka efter att ha minskat under våren, rapporterar DN. Enligt Inga Velicko, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, är klamydia vanligast i åldern 15–24. Däremot har man kunnat se en minskning av gonorréfallen, som är vanligast bland personer över 35.

– Det kan hänga ihop med mindre distansering bland yngre, säger hon.

Under gårdagens pressträff sa statsepidemiolog Anders Tegnell att nära 40 procent av de nya coronafallen under vecka 32 var i åldersgruppen 20–29.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset