Bevaka
Fordonsindustri

Förarens hjärna förstärks med artificiell intelligens Nissan Global (pressbild)
Uppkopplade fordonet

Uppkopplade hjärnor ska stoppa olyckor i trafiken

Du susar fram i din bil, en aning förströdd, när du i ögonvrån plötsligt anar ett annat fordon som du är på väg att krocka med. Men innan du ens har hunnit omvandla tanken till handling och greppat ratten så har din bil redan uppfattat faran och avvärjt den genom att bromsa in och styra undan. Men det är inte bilens sensorer i kombination med en algoritm som har räddat livet på dig, utan det är faktiskt du själv. Låter det konstigt? Det är det också.

En framtida lösning som skulle kunna innebära en intressant kompromiss mellan autopilot och en aktiv förare är nämligen på gång. Konceptet kallas B2V (Brain to Vehicle) och går ut på att man genom att läsa av förarens tankar via elektroder kan låta bilen reagera omedelbart när en eventuell fara uppstår.

Den japanska fordonsjätten Nissan har redan kommit en bit i utvecklingen av ett sånt här system, och tanken är primärt att man ska korta reaktionstiden. Att dagens algoritmer inte alltid uppfattar eller korrekt identifierar en fara på egen hand har tråkigt nog framgått av diverse olyckor som inträffat, i vissa fall med dödlig utgång. Och att en av de stora utmaningarna med artificiell intelligens är att göra rimliga prioriteringar och förstå komplicerade situationer ur ett mänskligt perspektiv råder det dessutom enighet om.

Enligt Nissan ska systemet kunna reagera mellan 0,2 och 0,5 sekunder snabbare än vad en människa hade gjort på egen hand. Det kan innebära skillnaden mellan liv och död.

– När folk tänker på självkörande fordon, så har de ofta en väldigt ytlig framtidsvision om att människor lämnar över alla kontroll till maskinerna. Med B2V-teknologi gör man det motsatta, då man använder signalerna från människors hjärnor för att göra körupplevelsen bättre, säger Nissanchefen Daniele Schillaci i ett uttalande om teknologin.

Även Tesla- och Spacex-vd:n Elon Musk har med sitt bolag Neuralink varit inne på samma spår, men då har verksamheten handlat mer om att koppla samman den mänskliga hjärnan med artificiell intelligens för att göra människor mer konkurrenskraftiga i morgondagens samhälle.

12 jun