Hem
En man sår en gröda på en torr åker söder om Bagdad i Irak. (ALAA AL-MARJANI / AP)

Formeln som förvandlar torr sand till bördigt land

I mars 2020 skedde ett fruktbart genombrott i ett hörn av Förenade arabemiraten. På lite drygt en månad hade en karg sandyta fyllts av mogna, söta vattenmeloner.

För ett land som består till 90 procent av öken och som måste importera 90 procent av sina färskvaror var detta en extraordinär milstolpe, skriver BBC. Att det uttorkade området kunde fyllas med frukt blev möjligt med hjälp av så kallad ”nanolera”, en jordåtervinningsteknik som började utvecklas för två decennier sedan.

Insikten att lera, i rätt proportioner, har förmågan att göra tunn jord mer bördig är inget nytt, men tidigare metoder har varit både arbetskrävande och skadat de underjordiska ekosystemen.

Efter många år av experimenterande lyckades till slut den norske forskaren Kristian P Olesen koka ihop ett lerrecept som kunde tränga igenom små partiklar i jorden utan att dräneras så snabbt att den sipprar ut och går förlorad. Tekniken har utvecklats i nästan 15 år men det är först nu som man satsar på att sjösätta den i större kommersiell skala. Med hjälp av mobila minifabriker ska nanoleran kunna produceras lokalt i torra områden. Den första fabriken, som har använts i stadsparker i Förenade arabemiraten, har kapacitet att tillverka 40 000 liter nanolera under en timme.

Även i USA har nanoleran börjat testas på allvar av det norska bolaget Desert Control, som grundats av Kristian P Olesen, skriver SvD.

– En behandling fungerar i ungefär fem år och kostar upp till en dollar per kvadratmeter varje år, berättar vd:n Ole Kristian Sivertsen.

Hör Ole Kristian Sivertsen förklara hur nanolera fungerar
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen