Hem
Värstaverket samt Stockholms stadshus. Arkivbilder. (TT)

Forskare sågar Stockholms klimatplan: ”Väldigt riskfyllt”

Stockholms plan för att få ner sina utsläpp får hård kritik i en ny artikel av forskare vid Linköpings universitet. Strategin har antagits utan tillräcklig diskussion och ifrågasättande, enligt forskarna.

Stockholm storsatsar på ny teknik vid kraftvärmeverket Värtaverket. 2030 är det tänkt att Stockholm ska fånga in mer koldioxid än vad som släpps ut.

För att nå klimatmålen förlitar man sig på att planen med minusutsläpp i Värtaverket ska hålla men någon alternativ plan finns inte.

– Det betyder att Stockholms klimatmål är helt och hållet beroende av den här anläggningen och möjligheten att lagra koldioxid. Det finns ingen plan B. Det är en väldigt, väldigt riskfylld portfölj om man ska prata finanspråk, säger forskaren Alexander Olsson i en kommentar.

bakgrund
 
Värtaverket
Wikipedia (sv)
Värtaverket, tidigare även Värtaelverket, är ett kraftvärmeverk vid Lidingövägen i stadsdelen Hjorthagen i Stockholm. Anläggningen invigdes 18 december 1903, för att förse Stockholm med elektricitet. Många av byggnaderna på området är ritade av arkitekt Ferdinand Boberg (1860–1946).

Intervjuade politiker

Forskarna vid Tema Miljöförändring har intervjuat tretton politiker och tjänstemän i Stockholm för att höra hur de resonerar kring möjligheter och risker. De har också analyserat debatter som förts i kommunfullmäktige 2015–2023.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen