Göteborgare skapar ny ”Noas ark” för att rädda koraller
I Göteborg skapas en ”Noas ark” för att skydda världens koraller när syndafloden – klimatkrisen – slår till med full kraft. Så beskriver Vetenskapsradion det arbete som utförs av marinbiologerna Björn Källström och Jens Ulvås vid Sjöfartsmuseet.
Duon tar fram en genbank av koraller. Källström beskriver jobbet som “konstgjord andning” och konstaterar att det viktigaste är att klimatkrisen stoppas.
– Men under tiden som vi löser det problemet måste vi ju rädda korallerna.
Korallreven har en mycket stor betydelse för livet i haven – men de riskerar att försvinna. Enligt FN:s lägesrapport som släpptes i oktober har 14 procent av reven försvunnit på cirka tio år. FN:s klimatpanel IPCC varnade redan 2018 för att mer än 99 procent av korallreven dör om temperaturökningen når upp till två grader. Det positiva, fortsätter FN, är att korallreven tycks kunna återhämta sig om de ges rätt förutsättningar.
Det senare har man tagit fasta på i Indonesien. En ännu inte publicerad studie från universitetet IPB på Java visar att Indonesien, som annars brukar beskrivas som en klimatbov, jobbar hårt för att rädda korallreven. Över 500 projekt pågår just nu för att återställa korallreven ute i haven – fler än i något annat land i världen, enligt Al Jazeera.
Björn Källström vid Sjöfartsmuseet i Göteborg konstaterar att det ”absolut viktigaste” är att faktiskt rädda korallerna i naturen. Men hans genbank kan ändå komma att bli viktig.
– Om det blir så illa att bara en procent av korallreven överlever, då kommer ju betydelsen av de koraller som finns i fångenskap i akvarier naturligtvis att öka.
Detta är Omni Passion
Omni Passion är en satsning där vi djupdyker i ämnen som vi – och förhoppningsvis ni läsare – är passionerat intresserade av. Fokus ligger på mänskliga och tekniska framsteg, men även trender och företeelser som kommer att forma den värld vi lever i.
Hittills har vi avhandlat ämnen som människan i rymden, framtidens mat, framtidens affärsmodeller – och kampen mot mänskligt åldrande. Vad vill du läsa om härnäst? Tankar, synpunkter och idéer? Mejla till marcus.andersson@omni.se.