Utdöda djur kan återuppstå från de döda: ”Vi leker Gud”
Hon var den sista kvar. Men när den iberiska stenbocken Celia fick ett fallande träd över sig, i bergskedjan Pyrenéerna bara några dagar in på 2000-talet, innebar det att släktet Capra pyrenaica pyrenaica var utdött.
Tre år senare skapades historia när spanska forskare lyckades föda en klon till Celia, skriver National Geographic. Det var första gången som människan lyckades återuppliva att utdött djur. Men det lilla djuret föddes med en missbildning och överlevde inte längre än tio minuter. Därför blev det också, något ironiskt, första gången som en djurart utrotades två gånger.
Trots det dystra utfallet sågs händelsen som en stor milstolpe, skriver BBC:s Science Focus. Och sedan dess har forskningsinriktningen utvecklats snabbt.
I Australien försöker forskare återskapa en groda och i Storbritannien överväger experterna om den pingvinliknande garfågeln ska ges en ny chans. Men det mest uppseendeväckande är kanske försöken att återuppliva mammuten. The Guardian skriver att forskarna bakom projektet hoppas ha välkomnat en första uppsättning kalvar till världen redan år 2027.
Forskarna använder sig av olika tekniker. Kloning och ”bakåtavel”, att i flera generationer korsbefrukta djur som påminner om utdöda djur för att närma sig originalet, är två metoder. De nya djuren kan dock aldrig bli precis som originalen.
Exempelvis mammuten ska återskapas genom att sparat mammut-dna placeras i en elefant, skriver The Guardian. Det nya djuret blir därmed snarare en mycket köldtålig elefant.
– Men den kommer att se ut som och bete sig som en mammut. Inte för att vi försöker lura någon, säger pionjären George Church, som är genetikprofessor vid Harvard.
Samtidigt varnar kritiker för att människan försöker leka Gud. Men paleontologen Michael Archer har en annan syn på saken.
– Jag tycker att vi lekte Gud när vi utrotade de här djuren, säger han till National Geographic.
Detta är Omni Passion
Omni Passion är en satsning där vi djupdyker i ämnen som vi – och förhoppningsvis ni läsare – är passionerat intresserade av. Fokus ligger på mänskliga och tekniska framsteg, men även trender och företeelser som kommer att forma den värld vi lever i.
Hittills har vi avhandlat ämnen som människan i rymden, framtidens mat, framtidens affärsmodeller – och kampen mot mänskligt åldrande. Vad vill du läsa om härnäst? Tankar, synpunkter och idéer? Mejla till marcus.andersson@omni.se.