Hem
Handels förbundsordförande Linda Palmetzhofer. Arkivbild. (Robin Bäckman/TT)

Handels ratar nya las-avtalet: ”Tydliga nackdelar”

LO-facket Handels avstår från att haka på det nya las-avtalet som trädde i kraft förra hösten, skriver Handelsnytt.

– Avtalets nackdelar är tydliga för våra medlemmar, men fördelarna är fortfarande oklara, säger Handels avtalssekreterare Martin Nyberg enligt tidningen.

Nackdelarna handlar om att arbetsgivare får göra fler undantag från turordningen vid uppsägning på grund av arbetsbrist, förtydligar han.

Flera LO-förbund har också sagt att de inte vill vara med, medan exempelvis IF Metall och Kommunal har varit med från starten, skriver TT.

Läs också

Nya las-reglerna

Enligt de nya las-reglerna som trädde i kraft den 1 oktober 2022 kan arbetsgivare göra tre undantag från turordningen när personal sägs upp vid arbetsbrist. Tidigare var det två.

Om facket skrivit på huvudavtalet kan 15 procent av alla varslade undantas, men undantaget får inte vara större än 10 procent av totalantalet anställda.

bakgrund
 
Lagen om anställningsskydd (las)
Wikipedia (sv)
Lag om anställningsskydd (1982:80), förkortat LAS, är i Sverige den lag som reglerar anställningsförhållandet (mellan arbetstagare och arbetsgivare), bland annat vilka regler som gäller vid anställning, uppsägning och avskedande. Den nuvarande lagen antogs 1982, och ersatte då den tidigare LAS (1974:12), ursprungligen namngiva Åmanlagarna efter Valter Åman som lade bakom utredningen vilket resulterade i ursprungslagen. LAS gäller för alla arbetstagare med undantag för de i företagsledande ställning. Lagen är tvingande, men kan inskränkas genom kollektivavtalsskrivelser.18 juni 2019 fattades beslut om att förlänga arbetsskyddet från 67 till 69 års ålder. Lagen träder gradvis i kraft och den 1 januari 2020 höjdes åldern till 68 år för att den 1 januari 2023 slutgiltigt höjas till 69 år.. I enlighet med överenskommelse i Januariavtalet tillsattes samma år en utredning om att "modernisera" lagen.

Höstens smartaste investering

Vi går mot en händelserik ekonomihöst. Är noteringsklimatet på väg att bli hett igen? Vad händer med bomarknaden när alla bundna lån löper ut? Och hur ska det gå för den historiskt svaga kronan?

Med Omni Ekonomi, Omnis systerapp, får du alla affärsnyheter du behöver på ett ställe. Lägg därtill dagliga aktieanalyser direkt i appen, kommentarer från hundratals experter, fördjupning och förklaring, samt upplåst innehåll från världens ledande medier. Och mycket mer.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen