Pexels
Lantmännen

Här är grödorna som ska klara klimatförändringarna

Extremt väder och förändringar i klimatet är något som påverkar hela världen och efter förra sommarens allvarliga torka och värmebölja blev effekterna ännu tydligare även här i Sverige. Förra året förlorade många lantbrukare stora delar av sin skörd till följd av det extrema vädret, och tidigare i år presenterades ny forskning som visar att temperaturen i Sverige har ökat med nästan två grader sedan förindustriell tid.


Det nya klimatet skapar stora utmaningar för Sveriges lantbrukare, och Lantmännen har därför tillsammans med en grupp samarbetspartners startat ett projekt som satsar på att utveckla perenna – det vill säga fleråriga – sädesslag.


Det handlar om sädesslag som liknar vete och korn, men som har kraftigare och större rotsystem som klarar av att hämta vatten på större djup och därför tål torka och regn bättre.

– Perenna växter har alltid funnits, som exempelvis skog och vall. Det som är nytt här är att vi ser om vi kan bygga in perenna egenskaper i spannmål. Idag måste lantbrukare så nya grödor efter att de skördat, medan perenna sädesslag kan skördas flera år i rad, säger Pär-Johan Lööf, projektledare för innovation på Lantmännen R&D.

Belastningen på klimatet minskar med perenna sädesslag, som kan skördas år efter år, eftersom de utsläpp som uppstår när man sår nya grödor på åkrarna minskar. Lantbrukarna tjänar också på att odla perenna sädesslag genom att de kan sänka sina kostnader för frön och genom en lägre bränsleförbrukning för lantbruksmaskiner. Ambitionen är att inom cirka 10-15 år ha tagit fram dessa perenna, tåligare grödor som kan klara framtida klimatförändringar.

Lantmännen satsar årligen mellan 250 och 300 miljoner kronor på forskning och innovation, exempelvis forskning på SamZoner – odlingsremsor som kan öka den biologiska mångfalden på svenska åkrar samt ThermoSeed – en fröbehandlingsmetod som gör att mängden bekämpningsmedel i jordbruket kan minskas.

Projektet görs av Lantmännen och Lantmännens Forskningsstiftelse, tillsammans med forskare vid SLU, Formas och Mistra.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Lantmännen Partner

Toppnyheter

Veronica Palm.  Vilhelm Stokstad / TT / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ny L-ledare

Palm (S): ”Ett betydligt radikalare L med Sabuni”

Att Nyamko Sabuni i morgon väljs till Liberalernas nästa partiledare uppskattas inte i alla läger. Bland annat har flera socialdemokrater uttryckt oro över hur det kan påverka L-samarbetet med regeringen.

Tidigare S-ledamoten Veronica Palm gratulerar Nyamko Sabuni till posten, men menar att valet kommer att innebära en ”ganska tydlig högersväng”.

– Vad det innebär är att ett litet, litet parti som har skakat på gränsen till riksdagen, väljer att vara betydligt radikalare än det Folkparti vi känner, säger Palm i P1-morgon.

Hon tror att Sabuni för stunden kommer att hedra januariavtalet.

– Men jag satsar inte några pengar på att hon kommer stå bakom det ända fram till valet.

Lars Stjernkvist, som tidigare var partisekreterare i S, konstaterar att Ullenhag ligger närmre honom rent politiskt. Men han delar inte riktigt Palms oro.

– Jag tycker ändå att man ska vara oerhört försiktig med att dra slutsatser om hur Nyamko kommer att vara som partiledare.

2 tim
Carl B Hamilton  LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

L-veteranen: Jag betalade för tidig Sabuni-mätning

Nu kliver L-veteranen Carl B Hamilton fram och säger till Dagens Opinion att han betalade för en tidig Nyamko Sabuni-mätning som skapade ett narrativ om hennes popularitet.

Efter att Erik Ullenhag hoppat av striden om vem som ska bli ny L-ledare för Liberalerna publicerades en ledare i liberala Eskilstuna-Kuriren som undrade vem som legat bakom Nyamko Sabunis kampanj.

Ledaren skrev att någon eller några betalat för den opinionsmätning, utförd i april av enkätföretaget Inizio, som sedan användes för intern påverkan i partiet. Att tidigt sprida en sådan mätning som visade ett försprång för Sabuni är ett typiskt PR-knep för att skapa en framgångsvåg, skriver Eskilstuna-Kuriren.

Nu säger Carl B Hamilton att han var en av finansiärerna.

4 tim
Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter Ullenhags avhopp: Fler liberaler lämnar partiet

Fler liberaler fortsätter att lämna partiet efter Erik Ullenhags avhopp i partiledarkampen, skriver SVT Nyheter.

– Jag kan inte försvara det liberala partiet när jag diskuterar med min omgivning. Det är inte mina åsikter som förs fram längre, säger Charlotte Klötz, tidigare ledamot i kommunfullmäktige i Nordanstig, till SVT.

I går meddelade bland annat två partiveteraner att de lämnar efter Ullenhags besked. Endast Nyamko Sabuni återstår i kampen om partiledarposten, som avgörs på landsmötet på fredag.

Igår 20:09
Läs mer om Jakten på ny L-ledare
Kandidaterna tackar varandra vid debattens slut.  JOE RAEDLE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Primärvalen 2020

”Vitt skilda kandidater sjöng ändå samma sång”

”Demokraterna visade oss en scen med den största mångfalden i historien, men avslutade ändå med att stämma in i samma sång”. Det skriver ABC:s politiska kommentator Cokie Roberts om nattens debatt mellan demokrater som hoppas få utmana Trump i presidentvalet år 2020. Skillnaderna mellan kandidaterna finns i marginalerna, menar hon men pekar samtidigt på att nästa debattomgång kan bli mer dynamiskt då senatorn Bernie Sanders deltar.

Washington Posts Aaron Blake håller med och skriver att senator Elizabeth Warren tilläts dominera. ”Ingen tog betet”, skriver han om hur kandidaterna Beto O’Rourke, Cory Booker och Amy Klobuchar alla fick tydliga chanser att attackera Warrens politik – men avstod.

Flera kommentatorer pekar också ut hur förre bostadsminister Julián Castro klarade sig bra just för att han lyckades sticka ut genom att konfrontera de andra. New York Times pekar ut honom som debattens vinnare.

3 tim
Amy Klobuchar  JIM WATSON / AFP
undefined

”Vi ska inte besluta utrikespolitik i badrock”

Det spända läget mellan USA och Iran kom upp flera gånger under nattens debatt mellan demokrater som hoppas bli partiets kandidat i presidentvalet år 2020.

Kongressledamoten Tulsi Gabbard kallade Trumps utrikespolitik för driven av en "chickenhawk cabinet", alltså ungefär en stab full av krigssugna fegisar. President Donald Trump har enligt Gabbard ”lett oss till att stå inför ett möjligt krig med Iran”.

Även senatorn Amy Klobuchar kritiserade Trumps utrikespolitik och sa att ”jag tycker inte att vi ska besluta om utrikespolitik i en badrock klockan 5 på morgonen”.

Även invandring debatterades flitigt.

Andra frågor som debatterades var invandring, skola, sjukvård och USA:s liberala vapenlagar.

Tidigare bostadsministern Julián Castro som har föreslagit att avkriminalisera att ta sig över USA:s gräns utmanade tidigare kongressledamoten Beto O'Rourke när han anklagade Castro för att fokusera på ”en liten del”.

”Gör din hemläxa”, svarade Castro.

5 tim
Cory Booker, Elizabeth Warren och Beto O'Rourke
undefined

Betos språkflirt gav stirrande blick från Booker

I nattens debatt om vilken demokrat som så småningom ska bli presidentkandidat år 2020 ville tidigare kongressledamot Beto O'Rourke briljera med sin flytande spanska. Han svarade flera gånger på både engelska och spanska – och fick en lång, stirrande blick från senatorn Cory Booker som uppmärksammades på sociala medier.

Booker tog sedan efter och svarade på frågor om immigration på spanska för att flirta med den stora gruppen spansktalande i USA, varav många har ett ursprung från Latinamerika.

Senatorn Elizabeth Warren hördes också använde genusprefixet ”Latinx” som är ett sätt att skapa ett könsneutralt genus i det spanska språket – och en direkt flirt med partiets mer progressiva falang.

5 tim
Läs mer om Primärvalen 2020
Jared Kushner  TT
Israel-Palestina-konflikten

”Med politiskt lösning kan vi själva bygga ekonomin”

Efter att Trumps rådgivare och svärson Jared Kushner hållit den konferens i Bahrain som skulle vara starten på ”århundradets fredsuppgörelse” tycks konflikten mellan Israel och Palestina inte ha rört sig framåt, rapporterar flera medier.

I en debatt i Al Jazeera försvarar republikanska stategen James Norton Trumpadministrationens beslut att försöka skapa investeringar i palestinska områden trots att det inte finns en politisk lösning.

– Många har försökt att etablera en stat först men nu prövar Kushner den omvända ordningen, sa han.

Hussam Zomlot, Palestinas ambassadör till Storbritannien, kallar konferensen – där varken representanter för Israel eller Palestina närvarade – för ”en charad”.

– Ockupationen gör att vi inte kan använda våra resurser. Vi är fullt kapabla att bygga en blomstrande ekonomi om vi får en politisk lösning.

1 tim
Hanan Ashrawi, talesperson för palestinska paraplyorganisationen PLO välkomnar Omans besked.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oman öppnar ambassad på Västbanken

Oman kommer att öppna en ambassad på ockuperade Västbanken till stöd för Palestina, skriver landets utrikesdepartement på Twitter, enligt AFP.

En delegation kommer att skickas till Ramallah för att förbereda öppnandet av ambassaden.

Hanan Ashrawi som är talesperson för den palestinska paraplyorganisationen PLO, välkomnar Omans närmande.

– Jag hoppas att ambassaden kommer att hjälpa till att utbilda den omanska regeringen i den sanna naturen av den israeliska ockupationen, säger hon till AFP.

Igår 16:10
Läs mer om Israel-Palestina-konflikten