Lidö i Stockholms skärgård.
Neste

Här förvandlas skärgårdsön till en hållbar oas

Olle Terje och Hugo Olofsson har drivit verksamhet på Lidö i Stockholms skärgård sedan 2010. De arbetar tillsammans med Neste för att skapa Zero Island – en ö med så låga fossila utsläpp som möjligt.

– Vi måste alla hjälpas åt för att kunna njuta av vår natur även i framtiden, den lärande delen är en viktig aspekt, säger Olle.

Zero Island är en satsning med syfte att göra jorden till en mer hållbar plats, och det är bara ett av Nestes alla projekt. De har även startat andra initiativ som Zero Cabin i Finland och Zerobnb i USA.

Ambitionen är att Zero Island ska bli en helt fossilfri ö och ligga i framkant genom att skapa en hållbar miljö för alla.

– Just nu handlar det om att se över vilka saker som är genomförbara och driva projektet framåt. Vi ser  fram mot det kommande året och tror det kommer vara fullt med utmaningar och möjligheter, säger Olle.

Lidö kommer framöver fokusera på lokalt odlad mat som vattnas med regnvatten, men även att byta ut traditionella drivmedel mot fossilfri diesel och erbjuda förnybar energi på ön.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Neste Partner

Toppnyheter

Brexit Storbritanniens framtid
Boris Johnson i en helikopter över Hongkong 2013.  Andrew Parsons / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Analys: Skakigt grepp om makten för Boris Johnson

Enligt hans anhängare var valet av Boris Johnson som Torypartiets ledare och Theresa Mays efterträdare på premiärministerposten ett mandat för hans visioner för brexit, skriver Lewis Goodall i en analys för Sky News.

Men den här regeringens grepp om makten är skakigare än på årtionden menar Goodall. Han skriver att Johnson har ett starkt stöd men att han inte har mandat från alla – varken väljare eller parlamentsledamöter. Det är inte säkert att ledamöterna tar instruktioner från sin lokala partiledning.

”De flesta tycker att insatserna för en hård brexit är så höga att de inte kommer att bry sig”, skriver han och pekar på att många inom partiet faktiskt också röstade emot honom.

Oavsett vad man tycker om Boris Johnson kommer valet av honom att beröra dig, skriver BBC:s politiska kommentator.

”Nu är han Torypartiets kung och brexitörerna är hans hov”, skriver hon.

1 tim
TOBY MELVILLE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Boris Johnson blir ny brittisk premiärminister

Boris Johnson väljs till Torypartiets ledare och Storbritanniens nya premiärminister med bara tre månader till ny brexit-deadline. Johnson fick 92 153 röster mot Hunts 46 656 röster vilket motsvarar 66 procent mot 34 procent av rösterna.

Boris Johnson tackar Torypartiet och Theresa May i sitt segertal och säger att Jeremy Hunt var en ”formidabel” motståndare.

Johnson säger att han läste i morse i Financial Times att han står inför ett av de mest avskräckande uppdragen någon kan få inför brexit och frågar publiken: ”Känner ni er avskräckta? Ni ser inte avskräckta ut.”

– Vi kommer att ge energi till landet och vi kommer att genomföra brexit, säger han inför publiken.

– Kampanjen är över, nu börjar jobbet!

Följ rapporteringen i länkarna nedan.

2 tim
Boris Johnson. NIKLAS HALLE'N / AFP
undefined

Ministrar flyr BoJo:s ledarskap – flera avgår

När det stod klart att Boris Johnson tar över som Torypartiets nya ledare avgick justitieminister David Guake, meddelar han på Twitter.

Han är en i raden som antingen hotat avgå eller lämnat i samband med att det står klart att Boris Johnson tar över som premiärminister efter Theresa May.

Inför att Boris Johnson väntades utses avgick bland andra utbildningsminister Anne Milton. Hon skrev i ett brev till Theresa May att hon är allvarligt oroad över att lämna EU utan ett avtal, något Johnson inte utesluter.

1 tim
Läs mer om Brexit
Brexit Röster om nya Toryledaren
Boris Johnson och Donald Trump. Kevin Lamarque / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Röster om nya Toryledaren

Politiker gratulerar och utmanar – ”Vågar BoJo?”

”Han kommer bli suverän”, skriver Donald Trump på Twitter när han gratulerar Boris Johnson till segern och posten som Storbritanniens nästa premiärminister.

Brexitpartiets ledare Nigel Farage både gratulerar och utmanar Johnson när han skriver på Twitter. ”Jag önskar honom lycka till som premiärminister och med sitt löfte om en brexit till varje pris. Har han modet att leverera?”, undrar Farage.

Londons borgmästare gratulerar och säger sig hoppas på framtida samarbete i flera frågor, men säger samtidigt att han inte kommer sluta kritisera brexit.

EU:s chefsförhandlare för brexit, Michel Barnier, skriver att han ser fram emot framtida samarbete kring brexit.

2 tim
Hans Dahlgren  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska EU-ministern: Vill ha fortsätt god relation

Sveriges EU-minister Hans Dahlgren säger till Sveriges Radios Ekot att han hoppas på en fortsatt god relation mellan Sverige och Storbritannien efter att det står klart att Boris Johnson blir ny brittisk premiärminister.

"Sverige har ett väldigt nära samarbete med Storbritannien och det vill vi fortsätta ha. Nu är ju frågan om man kommer att krascha ut ur unionen, med de negativa konsekvenser det kommer att få" säger han till SR.

Han säger också att frågan om gränsen mellan Nordirland och Irland nu står på agendan.

2 tim
JUSTIN TALLIS / AFP
undefined

Theresa May: ”Du kommer att ha mitt fulla stöd”

Storbritanniens avgående premiärminister Theresa May gratulerar Boris Johnson för att han valts till hennes efterträdare som partiledare för Torypartiet.

”Varma gratulationer till Boris Johnson som valts som ledare för De konservativa – vi måste nu arbeta tillsammans för att genomföra en brexit som fungerar för hela Storbritannien och som håller Jeremy Corbyn ute från regeringen. Du kommer att ha mitt fulla stöd från bänkarna längst bak”, skriver hon på Twitter.

Boris Johnson vann med 66 procent av Torypartiets röster mot Jeremy Hunt.

2 tim
Läs mer om Brexit