Hem
"Det som många har förutfattade meningar om är att facket och löneavtalen innebär att man har en kollektivistisk syn på lönesättning. Att alla ska ha samma lön och samma löneutveckling", säger Anna-Karin Mattsson, lönespecialist på Unionen. (Foto: Colourbox)
UnionenANNONS

Här krossas de vanligaste myterna om facket

Det finns en bild av facket som helt enkelt inte stämmer. Det menar Anna-Karin Mattson, lönespecialist på Unionen, Sveriges största fackförbund för privatanställda.
– Det som många har förutfattade meningar om är att facket och löneavtalen innebär att man har en kollektivistisk syn på lönesättning. Att alla ska ha samma lön och samma löneutveckling.
Så borde man inte tänka, menar Anna-Karin Mattsson. På tjänstemannasidan, där Unionen verkar, är grundtänket i alla löneavtal istället individuell lönesättning.
– Det är ett begrepp som bygger på att du ska ha en lön utifrån arbetsuppgifterna och din prestation.

Löneavtal utgör ramverk

Faran, menar hon, är att människor på jakt efter en lönekarriär tror att de klarar av att nå den på egen hand – när det i verkligheten finns enorma fördelar med en fackanslutning även för dem.
– Löneavtalen säger inte något om vad en enskild individ ska ha för lön, de är ett ramverk som utgör en slags plattform att utgå ifrån. Resten är upp dig till att påverka, och där kan Unionen bistå på många olika sätt.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.