Hipstrar på väg att rädda surströmmingen
Allt fler unga fattar tycke för surströmming efter en vikande trend. Det säger Karin Boström Wiklund, arrangör på världens största surströmmingskalas i Ovanåker i Hälsingland, till TT.
För tio år sedan svek besökarna kalaset men i år väntas ishallen bli fullsatt och 1 200 personer har köpt biljett.
Matforskaren Richard Tellström säger till nyhetsbyrån att Sveriges hipstrar kan komma att rädda surströmmingen.
– Hipstrarna är intresserade av annorlunda mat, fermenterad mat och ursprunglig mat från naturen. Surströmming har allt detta så det borde finnas ett större intresse, säger Tellström.
bakgrund
Surströmming
Wikipedia (sv)
Surströmming är strömming som konserverats genom jäsning. Den tvättade fisken saltas, läggs i öppna kar och får jäsa då strömmingen genom autolys, det vill säga genom egna enzymer, och tillsammans med bakterier bildar starkt luktande syror som propansyra, smörsyra och ättiksyra ur enkla sockerarter i fisken. Det bildas också svavelväte. Strömmingen läggs sedan på konservburkar för att efterjäsa. Surströmming är en svensk, framförallt norrländsk specialitet som i industriell skala främst produceras utmed Höga kusten.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen