Stefan Löfven.  TT
Valet 2018 Riksmötets öppnande 2018

Historiska beskedet i dag: Löfven tvingas bort av riksdagens ledamöter

Statsminister Stefan Löfven (S) röstades ned av oppositionen i riksdagens statsministeromröstning. Röstsiffrorna blev 142 för Löfven och 204 mot. Läget är historiskt eftersom det är första gången som en statsminister röstas bort i en förtroendeomröstning.

– För Alliansen är det uppenbart att Sverige behöver en ny färdriktning och därmed en ny regering, sade M:s partiledare Ulf Kristersson i sitt anförande inför omröstningen.

Löfven ska nu lämna in sin avskedsansökan till talmannen. Talmannen Andreas Norlén väntas be Löfven stanna kvar på sin post för att leda en övergångsregering i väntan på att en ny regering kan tillträda.

Direktrapportering

Mer om dagen

Toppnyheter

Ett band spelar i en kulturskola/arkiv. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstbudgeten

Stöd till kulturskolan återinförs – får 100 miljoner

Regeringen återinför det statliga stödet till kulturskolan med 100 miljoner kronor varje år till de kommuner som bedriver sådan verksamhet, skriver TT. Därmed återställs stödet till samma nivå som tidigare.

– Jag har sett hur stor skillnad de här pengarna gör för många barn runt om i landet och jag tycker att det är viktigt att försvara barns rätt till kulturskola oavsett var man bor, eller har för nivå eller ambition, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

Stödet till kulturskolan togs bort när Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag för 2019 röstades igenom. Borttagandet mötte stark kritik och dåvarande kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) sa att hon ”aldrig mött så starka reaktioner på något politiskt beslut”.

1 min
Peter Eriksson (MP). TT
undefined

Sida får 175 miljoner extra mot biståndskorruption

Biståndsmyndigheten Sida får ökade anslag i den kommande höstbudgeten – 175 miljoner kronor extra. Pengarna ska bland annat användas till arbetet mot korruption, skriver TT.

– I många av de länder som biståndet går till är risken för korruption ganska stora. Det är ett av de allvarligaste utvecklingshindrena som jag bedömer det, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP).

Sida har kritiserats för att ha beviljat bistånd som sedan hamnat i orätta händer.

2 tim
 SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog och arkivbild.  TT
undefined

SKL: Dubbla statsbidragen till landets kommuner

Regeringens utlovade höjning av statsbidragen till landets kommuner måste omgående fördubblas till tio miljarder menar Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), skriver Expressen.

Anledningen är den pressade ekonomin som gör att många av landets mindre kommuner tvingas till omfattande neddragningar i välfärden under de kommande åren.

– I många av de mindre kommunerna har man jättesvårt att få ihop ekonomin och på många håll är det också ett svårt politiskt läge, säger SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog till tidningen.

5 tim
Läs mer om Höstbudgeten
Brandmän kämpar mot bränderna i Kampar i Indonesien. ADEK BERRY / AFP
Indonesiska bränderna

Nära 200 gripna efter skogsbränder i Indonesien

Indonesien har gripit 185 personer som misstänks för de stora skogsbränderna i landet, rapporterar AFP. Fyra företag utreds också för bränderna.

– Indonesisk polis kommer att använda lagen mot den som kan bevisas ha bränt skog och land. Oavsett om det var med flit eller av oaktsamhet, säger polisens presstalesperson Dedi Prasetyo i Jakarta.

Bränderna startas ofta i syfte att röja skog till förmån för jordbruksmark. Den giftiga röken i landet har lagt sig som en tjock dimma över stora delar av landet och luftföroreningarna har lett till att tusentals skolor på Sumatra och Borneo har tvingats stänga.

1 tim
Skogsbränderna i Indonesien har rasat i över en månad. WILLY KURNIAWAN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skogsbränderna tvingar flera skolor att stänga

Skolor i två städer på den indonesiska delen av Borneo kommer få hålla stängt i en vecka på grund av luftföroreningar orsakade av de pågående skogsbränderna i Indonesien, rapporterar Reuters.

Så här års brukar Indonesien och dess grannländer drabbas av smog från skogsavverkning, men i år har situationen varit avsevärt värre än vanligt.

Även skolor i Malaysia har fått stängas och luftkvaliteten i Singapore har sjunkit dramatiskt på grund av smogen från Indonesien.

Igår 19:59
Tjock smog i Singapore. ROSLAN RAHMAN / AFP
undefined

Singapore täcks av smog från indonesiska bränderna

Luftkvaliteten i Singapore har sjunkit till de lägsta nivåerna på tre år – på grund av de pågående skogsbränderna i grannlandet Indonesien, rapporterar Reuters. Smogen ligger så pass tungt att många invånare stannat hemma under lördagen för att undvika den hälsofarliga röken.

Bränderna i Indonesien har rasat i över en månad – och har nästan fördubblats i antal på bara några dagar. Majoriteten av bränderna tros vara anlagda av bönder, för att frigöra mark för palmoljeplantage – vilket lett till en diplomatisk kris med grannlandet Malaysia.

14 sep
Läs mer om Indonesiska bränderna
Brexit Storbritanniens framtid
Boris Johnson och Jean-Claude Juncker ska enligt uppgifter äta lunch. På bilden syns snäckor som fötts upp i Bulgarien för att serveras och kallrökt lax.  TT
Brexit Storbritanniens framtid

Sniglar, lax och ost på menyn inför lunchmötet

Sniglar, lax och ost ska stå på menyn inför lunchtoppmötet med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och EU:s brexitförhandlare Michel Barnier i Luxemburg i dag. Det rapporterar Reuters och hänvisar till en brittisk regeringskälla.

Det är ännu inte klart vilken restaurang som ledarna ska äta på men enligt nyhetsbyrån har restaurangen Bouquet Garni både escargot och lax på sin lunchmeny.

Inför mötet har Juncker sagt att det inte finns någon öppning för att omförhandla avtalet som Theresa May slöt med EU och krävde ny idéer från britternas sida.

– Vi vet inte exakt vad britterna vill ha i detalj, precist och exakt och vi väntar fortfarande på alternativa förslag. Jag hoppas vi kan få det, men tiden är på väg att rinna ut, sa han i går till radiostationen Deutschlandfunk.

4 tim
Nigel farage. TT.
undefined

Farage: Brexit fördröjs igen – parlamentet stoppar avtalet

Storbritanniens utträde ur EU kommer att senareläggas igen eftersom parlamentet kommer att avvisa premiärminister Boris Johnsons försök till ett avtal med Bryssel. Det säger Brexitpartiets ledare Nigel Farage till Reuters.

Enligt Farage intrigerar Londons politiska elit med EU för att svika folkomröstningsresultatet. Han förutspår att EU vid sitt toppmöte den 17-18 oktober kommer att göra vissa eftergifter gentemot Storbritannien, men att det inte kommer att hjälpa eftersom parlamentet kommer att avvisa dem.

– Så vi kommer inte att lämna den 31 oktober och då befinner vi oss på verkligt okänt territorium – om parlamentet driver igenom en andra folkomröstning eller vi har ett nyval, det vet jag inte, säger Farage till Reuters.

1 tim
Lämna-anhängare och Boris Johnson. TT
undefined

Johnson hoppfull inför EU-mötet i dag: ”Kan göra det”

”Jag tror passionerat att vi kan göra det” – det skriver Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i en kolumn i Daily Telegraph. Under måndagen ska han träffa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och EU:s brexitförhandlare Michel Barnier i Luxemburg.

”Om vi kan nå tillräckliga framsteg under de närmsta dagarna planerar jag att gå till det avgörande toppmötet den 17 oktober och slutföra ett avtal som kommer att skydda företagens och invånarnas intressen på båda sidor om kanalen, och på båda sidor om gränsen mot Irland”, skriver Johnson i texten.

Han anklagar också de brittiska parlamentsledamöterna för att medvetet försöka ge intrycket av att Storbritannien inte längre kan eller kommer att lämna EU den 31 oktober, ett datum som Johnson konsekvent har stått fast vid.

Idag 05:17
Läs mer om Brexit