Tech

HP får ny vd – Dion Wiesler lämnar av familjeskäl

Dion Wiesler lämnar posten som vd för datorjätten HP och det blir istället HP-veteranen Enrique Lores som tar över rodret för företaget. Wiesler lämnar vd-uppdraget av familjeskäl, uppger HP. Beskedet om vd-bytet kom i samband med att HP kom med sin kvartalsrapport för årets tredje kvartal. Wiesler – som har varit vd för HP sedan 2015 – kommer under en övergångsperiod att hjälpa Lores komma in i vd-rollen.

Toppnyheter

Polisavspärrning vid platsen Magnus Andersson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Hageby

Gängledare pekas ut som måltavla i sprängdådet

En högt uppsatt person i det kriminella mc-gänget ”No Surrender” tros vara måltavlan för bombdådet mot ett flerfamiljshus i Norrköping tidigt på onsdagsmorgonen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Flera personer skadades lindrigt i explosionen som enligt polisen utlöstes av en sprängladdning. Flera grannar vittnar om stora skador på huset.

– Jag satt i köket när det plötsligt regnade ner glas över mig, säger en av dem till tidningen.

16 min
Polis på brottsplatsen Magnus Andersson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen: Sprängladdning låg bakom explosionen

En sprängladdning orsakade den kraftiga explosionen i ett flerfamiljshus i området Hageby i Norrköping tidigt på onsdagsmorgonen. Det uppger polisen för Expressen. Polisen vill däremot inte kommentera om sprängladdningen var placerad i trapphuset eller i en lägenhet, eller hur kraftig den var.

– Det får nationella bombskyddet svara på. Sen ska tekniker in och göra en ordentlig brottsundersökning, säger Åsa Willsund vid polisregion Öst till tidningen.

Flera personer skadades lindrigt av explosionen.

1 tim
Läs mer om Explosionen i Hageby
Pernilla Winnhed och bild från Ringhals. Energiföretagen/Daniel Löfstedt och TT
Kärnkraftsdebatten

Branschen: Politiskt styre är helt fel väg att vandra

Den svenska elbranschen är kritisk till att flera riksdagspartier nu vill att Vattenfall ska fortsätta att driva de Ringhals-reaktorer som enligt plan ska stängas. Det skriver medlemsorganisationen Energiföretagen Sverige på sin hemsida.

– Att politiskt överpröva företagsekonomiskt fattade beslut är enligt vår mening att välja fel väg och det skulle snedvrida hela energimarknaden på ett olyckligt sätt, säger Pernilla Winnhed, vd för Energiföretagen.

Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna vill att regeringen ska bromsa avvecklingen av Ringhals. Riksdagen ska rösta om saken i eftermiddag.

5 min
Ringhals andra reaktor. Bjorn Larsson Rosvall / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Partier vill rädda Ringhals i eftermiddagens votering

Riksdagen röstar i eftermiddag om Ringhals avveckling ska bromsas eller inte, skriver TT. Sverigedemokraterna vill att riksdagen ska beordra regeringen att ge ägaren Vattenfall nya direktiv rörande reaktor 1 och 2 – och M, KD och L har alla ställt sig bakom förslaget. Partierna är bara några få röster från majoritet.

Den andra reaktorn stängde vid årsskiftet och när 2020 blir 2021 stängs också reaktor ett. Att återskapa reaktorn som redan har stängt skulle kräva stora investeringar och nya tillstånd, skriver nyhetsbyrån.

Beslutet att stänga reaktorerna fattades av ägarna Vattenfall och Uniper, som inte längre såg någon lönsamhet.

3 tim
Läs mer om Kärnkraftsdebatten
Bild från den kraftiga explosionen i Husby i Stockholm i går. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gängkriminaliteten

Ledare: Vad är planen när de spränger för att döda?

Opinion Svensk kriminalpolitik breder ut sig på ledarsidorna i dag. Många politiker verkar inte förstå vilken allvarlig situationen landet befinner sig i, skriver Expressens ledarsida, som ändå tycker att det mest skrämmande är att våldsamheterna ännu kan bli värre.

”Än så länge tycks gärningsmännen rikta in sig på objekt – inte på människor. Vad är egentligen planen om de börjar spränga för att döda?” skriver tidningen.

Visst måste polis och socialtjänst ingripa när brott sker, men även tidiga insatser är centrala för att stoppa brottsligheten. Det skriver Aftonbladets Lotta Ilona Häyrynen.

”I det långa loppet handlar det också fortfarande om framtidsutsikter och om att bryta fattigdom. Välfärden är central”, skriver hon.

M-kopplade ledarskribenten Alice Teodorescu Måwe fokuserar på ungdomsrånen. I en ledartext i GP skriver hon att ”påfallande många” som ägnar sig åt detta har utländsk bakgrund, och hon varnar för att personer från den gruppen kan utsättas för kollektiv bestraffning.

2 tim
Ulf Kristersson (M), Isabella Lövin (MP) och Stefan Löfven (S). TT
undefined

M: Tryggheten är det enda regeringen bör fokusera på

Opinion Sverige kan lösa de problem som plågar landet med beslutsamhet, handlingskraft och fokus, skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på Aftonbladet Debatt.

”Allt annat borde nu läggas åt sidan, för att människor ska kunna känna sig trygga i sina hem och när de är ute med sina barn på stan”, skriver han.

Genom januariöverenskommelsen bedriver regeringen en politik som man inte ens själv tror på, fortsätter Kristersson. Han fokuserar på rättspolitiken och invandringspolitiken, där han menar att Socialdemokraterna och Stefan Löfven har misslyckats.

”För de flesta andra är det uppenbart att gängkriminaliteten är starkt kopplad till stor invandring och dålig integration. Att påstå något annat är obegripligt”, skriver Kristersson.

2 tim
Läs mer om Gängkriminaliteten
Man med mask dirigerar trafik i Wuhan i södra Kina TT NYHETSBYRÅN
Sjukdomsutbrottet i Kina

Kina varnar för att viruset kan mutera och spridas mer

Den nationella hälsomyndigheten i Kina varnar för att det nya virus som har dödat nio människor och smittat 400 kan mutera och få ännu större spridning, rapporterar AFP. För att hindra spridning ska landet vidta flera åtgärder, bland annat att desinfektera flygplatser, tågstationer och shoppingcenter.

Under onsdagen ska världshälsoorganisationen WHO hålla ett krismöte där man bland annat ska avgöra om situationen ska räknas som ett globalt folkhälsonödläge.

5 tim
Invånare i Wuhan  Dake Kang / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Borgmästare avråder besök till virusdrabbade staden

Borgmästaren i kinesiska Wuhan, Zhou Xianwang, uppmanar stadens invånare att inte resa därifrån och avråder samtidigt från besök till staden. Det skriver AFP som hänvisar till den statliga kinesiska tv-stationen CCTV. Det var i staden som det nya virus som dödat nio människor bröt ut tidigare i månaden.

De lokala myndigheterna meddelade också på tisdagen att firandet av det kinesiska nyåret ställs in i Wuhan. Bland annat har man stängt ett tempel som under förra årets firande samlade 700 000 turister.

4 tim
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina
Dagens börs

Börsen vänder till minus – klart rapportfall för Essity

Inledande uppgångar har vänt till små minus på Stockholmsbörsen. Vid tiotiden noteras de ledande indexen strax under nollan.
• OMXSPI: –0,1 procent
• OMXS30: –0,1 procent
Rapportsäsongen har försiktigt trummat igång och hygienjätten Essity släppte under morgonen siffror som var något bättre än förväntat. Den föreslagna utdelningshöjningen för helåret var helt i linje med förhandstipsen. Bolaget varnar samtidigt för prispress inom området ”consumer tissue” under 2020 och börsen är inte nöjd – aktien tappar nästan 6 procent.

Stillfront rusar nära 20 procent efter jätteköpet av ett amerikanskt bolag.

Pressade Moberg Pharma tror sig ha hittat en lösning på den dåliga verkan för MOB-015, där en misslyckad studie fick aktien att falla handlöst i december. Aktien rekylerar upp strax över 25 procent men har fortfarande långt kvar till nivån innan raset.

Nilörngruppen vinstvarnar då fjärde kvartalet enligt bolaget var än mer utmanande än förväntat. Aktien faller 14 procent.

28 min
TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mestadels uppåt i Asien – Kina pressas av virusrädsla

Utvecklingen på Asiens börser är blandad på onsdagsmorgonen, med återhämtning i Hongkong men volatilitet i Kina där oron över coronavirusets spridning tilltar.

Vid 05.15 svensk tid visar ledande asiatiska index:
• Nikkei: +0,6%
• Shanghai: −0,2%
• Shenzhen: +0,1%
• Hongkong: +0,8
• Kospi: +0,8%
Vid börsöppning i Kina var nedgångarna tämligen markanta; Shanghai var ner 1 procent Shenzhen 1,6 procent. Efter några timmars handel är indexen mer neutrala.

I Sydkorea stiger index efter att centralbanken publicerat data som visar att tillväxten var 1,2 procent i det fjärde kvartalet, den bästa nivån sedan motsvarande period 2017.

5 tim
Läs mer om Dagens börs

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund