CES 2019

HTC har visat upp två nya VR-headsets

HTC valde att bjuda på två stora nyheter rörande Vive-serien med VR-headsets när man bjöd in till presskonferens i samband med CES-mässan i Las Vegas. Dels offentliggjorde man det nya headsetet Vive Pro Eye, som har inbyggd ögonstyrning. Dels presenterade man ett nytt och lite enklare headset kallat Vive Cosmos, som ska bli något av en instegsmodell för den som är intresserad av konceptet.

Exakta uppgifter om priser och lanseringsdatum kommer senare under året, men Vive Pro Eye ska enligt HTC släppas under årets andra kvartal.

Toppnyheter

Frivilliga brandmän i Bolivia bekämpar bränder i Amazonas/rekordmånga bränder har registrerats. TT/Nasa
Bränderna i Amazonas

Analys: Satellitbilder visar samband med majsodling

Forskare anser att de flesta skogsbränderna i Amazonas sannolikt har startats av jordbrukare som förberett markerna inför odling, skriver New York Times som publicerar en interaktiv analys av bränderna.

Tidningen publicerar grafik baserad på bilder från Nasas satelliter Terra och Aqua för att jämföra utbredningen av bränder, månad för månad. Mönstret är att ökningen av bränder i augusti och oktober sammanfaller med den säsong då odlingssäsongen för sojabönor och majs inleds.

Brasiliens president Jair Bolsonaro har kritiserats hårt för att driva en politik som är ödesdiger för regnskog, urfolk och klimat. Washington Posts Ishaan Tharoor skriver i en analys att Bolsonaro kan vara lockad att följa Donald Trumps exempel och lämna Parisavtalet – något som vore ett stort slag mot globala ansträngningar mot klimatförändringar.

Även The Atlantics Franklin Foer lyfter Bolsonaros roll och skriver i en analys att en person aldrig borde få ha makten att döma resten av mänskligheten till att förlora kampen mot klimatförändringarna.

28 min
Delstaten Rondônia. CARL DE SOUZA / AFP
undefined

Flygbilder visar förödelsen: ”Extremt upprörande syn”

Delstaten Rondônia i Brasilien är ett av de områden som drabbats värst av skogsbränder.

– På ett mänskligt plan är det extremt upprörande att se den här typen av förstörelse framför sig, säger BBC:s reporter Will Grant i ett inslag där mediebolaget flyger helikopter över de ödelagda markerna.

Rondônia är en av sex delstater som begärt hjälp från militären för att bekämpa bränderna.

78 383 skogsbränder har registrerats i Brasilien hittills i år, över hälften av dem i Amazonas regnskog, vilket är den högsta siffran sedan 2013. Enligt experter har skövling under den månadslånga torrperioden förvärrat problemet.

Bara mellan torsdagen och fredagen utbröt 1 663 nya bränder, enligt Brasiliens nationella rymdforskningsinstitut, INPE, rapporterar AFP.

4 tim
Brand i Porto Velho. UESLEI MARCELINO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Global efterfrågan på kött göder Amazonasbränderna

Den globala efterfrågan på kött och sojabönor är en stor bidragande orsak till bränderna i Amazonas regnskog, skriver AFP.

De flesta experter är eniga om att flertalet bränder är orsakade av skogsskövlingen som drivs av jordbrukare. Brasilien är världens största köttexportör och ökade sin export av sojabönor med 22 procent under förra året. Enligt Greenpeace är kötthandeln den största enskilda orsaken bakom avskogningen i Amazonas.

Brasiliens president Jair Bolsonaro har en stor väljarbas bland jordbrukare och har uppmuntrat ökad exploatering av området. Samtidigt har antalet böter för miljööverträdelser minskat drastiskt under hans tid vid makten. Antalet böter minskade med nästan 30 procent under de första åtta månaderna 2019, jämfört med samma period förra året, visar en analys från BBC.

Igår 20:06
Läs mer om Bränderna i Amazonas
Donald Trump och Boris Johnson på frukostmöte i Frankrike. DYLAN MARTINEZ / TT NYHETSBYRÅN
G7-mötet i Biarritz

Trump: ”Möjligt” att Putin bjuds in till G7-möte 2020

USA:s president Donald Trump säger att det är möjligt att han kommer att bjuda in Rysslands president Vladimir Putin till nästa års G7-möte, skriver AP. Uttalandet gjordes på ett frukostmöte med världsledarna i Biarritz.

Ryssland var medlem i gruppen fram till 2014 då landet annekterade Krim.

Europeiska länder menar att Ryssland först måste följa Minskavtalet som innebär att tungt artilleri skulle dras tillbaka från fronten och att östra Ukraina skulle få ett större självstyre. Trump har inte kommenterat vilka eventuella krav som skulle ställas på Putin för att en inbjudan ska gå ut.

USA kommer från 1 januari att vara ordförande för G7-gruppen.

3 tim
LUDOVIC MARIN / AFP
undefined

Källor: G7-ledarna vill ännu inte bjuda in Putin

Det är för tidigt att återintegrera Ryssland i G7-gemenskapen. Det anser de kvarvarande ledarna i klubben för världens mäktigaste, enligt diplomatkällor till AFP.

USA:s president Donald Trump har samtidigt sagt att det är ”möjligt” att bjuda in den ryske presidenten, Vladimir Putin, redan nästa år.

I G7 ingår USA, Kanada, Frankrike, Tyskland, Japan, Italien och Storbritannien. Kina ingår inte trots att landet har världens näst största ekonomi.

Landet har för låg BNP per capita och inte anses därav inte vara en avancerad ekonomi. Kina ingår däremot i G20.

1 tim
CARLOS BARRIA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spontanlunchen en del av Macrons plan att skaka om

Det franska hemlighetsmakeriet sträckte sig långt in i kvällen. G7-gruppen skulle diskutera klimatet över ett glas champagne innan middagen. Efter middagen skulle de stänga in sig i ett rum, eventuellt ackompanjerade av cognac och cigarrer, för att samtala utan någon som helst närvaro av rådgivare. Fransmännen ville ha ett G7-möte mer likt originalen på 1970-talet – utan medialäckor.

Bloomberg skriver om vad som hände bakom kulisserna när Emmanuel Macron överraskade G7-ledarna med en ny klimatinriktad agenda för toppmötet i Biarritz och varför den franske ledaren spontanbokade en lunch med Donald Trump som första programpunkt.

Att få med sig den amerikanske presidenten på banan har varit den största utmaningen för Frankrike och redan innan mötet ska amerikanerna ha varit på dåligt humör, skriver nyhetsbyrån.

Det var därför som Macron, så fort Trump landade med Air Force One, spontant bjöd med honom på en två timmar lång lunch, skriver Bloomberg. Den franske presidenten ville släta över några av konflikterna med Trump samtidigt som han föreslog en ny strategi för Iran.

Det är oklart hur Trump ställer sig till den men han hyllade Macron och G7 efter lunchen.

4 tim
Läs mer om G7-mötet i Biarritz
Polis på plats utanför lägenheten där kvinnan hittades död. Karin Wesslén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordmisstänkte företagaren

Tjänstefel utreds efter mord på Södermalm

En förundersökning inleds efter att det tagit två och en halv timme för polisen att rycka ut efter ett larm om bråk på Södermalm i Stockholm, rapporterar Expressen. När poliserna väl kom fram till lägenheten hittades en kvinna död.

– Jag tycker att det finns anledning att anta att ett tjänstefel har begåtts, säger chefsåklagare Henrik Rasmusson till tidningen.

En man häktades under fredagen misstänkt för mord. Han nekar till brott.

14 min
Polisbilar på plats utanför lägenheten där kvinnan hittades död. Karin Wesslén/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mordmisstänkte direktören sökte vård dagen före

Toppdirektören som sitter häktad misstänkt för mord på en närstående i en lägenhet på Södermalm i Stockholm sökte vård dagen före dådet, rapporterar VG.

Enligt VG ska han ha sjukanmält sig två dagar innan det misstänkta mordet på kvinnan och sökte dagen efter vård för psykisk sjukdom.

– Baserat på den information vi har uppsökte han svenska sjukvårdsmyndigheter på tisdagen före den tragiska händelsen. Som arbetsgivare har vi bidragit till att han skulle få nödvändig behandling och uppföljning, säger företagets koncernchef till tidningen.

Mannen häktades under fredagen och nekar till brott.

Igår 20:59
Polisavspärrningar på platsen. Karin Wesslén/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Företagare häktad för mord på kvinna i Stockholm

Den man i 50-årsåldern som misstänks ha mördat en kvinna i en lägenhet på Södermalm i Stockholm häktades i dag, skriver Aftonbladet.

Det var på onsdagseftermiddagen som mannen, som har beskrivits som en framgångsrik företagare, misstänks ha mördat kvinnan. Grannarna ska först ha hört bråk och höga skrik från lägenheten, därefter ska en kniv ha kastats från ett fönster ner på innegården.

Enligt Expressen ska mannens företag omsätta flera hundra miljoner kronor om året.

23 aug
Läs mer om Mordmisstänkte företagaren
Helg Långläsning
http://rescuethefamily.com/Ben Shenton Rescuethefamily.com
Helg Långläsning

Fostrades i domedagssekt – räddades som 15-åring

Ben Shenton levde sina första 15 år i den australiska apokalyptiska sekten ”Familjen” som leddes av den glamourösa och karismatiska Anne Hamilton-Byrne.

De många barnen – som i en del fall var olagligt adopterade och i andra fall var sektmedlemmarnas egna – bar matchande kläder och fick håret blekt. De misshandlades, fick LSD och skolades in i illusionen att Hamilton-Byrne var deras mor och Messias.

Efter att Shenton räddats började den verkliga kampen, beskriver han i ett långt reportage i BBC. Han kämpade med depression och självmordstankar.

– Jag försökte lista ut hur världen fungerade, vilka regler som fanns. Hur ska jag passa in och vad ska jag göra?

Läs texten i länken nedan.

1 tim
Sentineleser år 1870/John Chau. Wikimedia
undefined

Missionären betraktade ön som ”Satans sista utpost”

Urfolket sentineleserna på ön Norra Sentinel i Bengaliska viken skulle hamna i helvetet om de inte räddades. Så resonerade den amerikanske missionären John Chau innan han dödades på ön, skriver GQ i ett långt reportage.

I reportaget framträder bilden av en djupt religiös man som till och med fick kamraterna på hans kristna universitet att tvivla på sin kärlek till Jesus. Chau betraktade ön som ”Satans sista utpost”, och var mycket medveten om att han riskerade att bli dödad.

Läs hela reportaget via länken nedan.

4 tim
Aung San Suu Kyi och Barack Obama.  Khin Maung Win / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rådgivaren: ”Många ville se Suu Kyi som en frälsare”

Aung San Suu Kyi förkroppsligade hopp första gången som rådgivaren Ben Rhodes träffade demokratikämpen i Myanmar, skriver han i ett långt, personligt hållet reportage för The Atlantic.

Under Rhodes åtta år som säkerhetsrådgivare under USA:s tidigare president Barack Obama träffade han Suu Kyi ett flertal gånger och uppfattade hennes engagemang för mänskliga rättigheter som äkta. Men Suu Kyis gloria har senare hamnat på sniskan efter att hon stått passiv inför förföljelserna av folkgruppen rohingya.

”Suu Kyi har alltid varit bra på att få folk att tro på det hon säger (...) och många i väst var alltför ivriga att se henne som en frälsare”, skriver Rhodes som i efterhand insett att ledaren alltid varit både idealist, aktivist – och kall pragmatiker.

Läs hela reportaget via länken nedan.

4 tim
Läs mer om Helg
Arkivbild, en mor och hennes dotter under flykten från Myanmar 2017. FRED DUFOUR / AFP
Förtrycket mot rohingyer

Bangladesh skärper tonen: Blir tuffare mot rohingyer

Bangladesh kommer att skärpa sin hållning i rohingya-frågan, skriver BBC. Hundratusentals människor, företrädesvis muslimska flyktingar, lever i läger efter förföljelse i grannlandet Myanmar.

Bangladeshs utrikesminister Abdul Momen säger till BBC att landet inte längre klarar den ekonomiska bördan men preciserar inte hur politiken är tänkt att reformeras.

I torsdags skulle bussar ha börjat köra tillbaka flyktingar över gränsen men planen föll eftersom den byggde på frivillighet. När bussarna skulle gå fanns inte en enda person på plats.

Rohingyer har krävt garantier för att deras rättigheter ska tillgodoses när de återvänder, däribland att de ska få det medborgarskap som Myanmar inte erkänner.

För många människor är det i dagarna två år sedan flykten från hemlandet.

2 tim
Tiotusentals flyktingar samlas för att protestera TT
undefined

Två år sedan flykten: 30 000 kräver rättigheter

Det är två år sedan som tusentals rohingyer tvingades fly till Bangladesh från förföljelse i Myanmar. Årsdagen uppmärksammas av uppemot 30 000 flyktingar som samlats för en flera dagar lång manifestation där de ber och gråter, skriver AP.

Flyktingarna kräver garantier för medborgarskap och andra rättigheter för att återvända till hemlandet.

I lägret Kutupalong bar människor under söndagen plakat med budskap som: ”Aldrig igen! Minnesdag för folkmordet på rohingyer” och ”återbörda våra medborgarskap”.

Myanmar har konsekvent förnekat brott mot mänskliga rättigheter och hävdat att militärinsatserna i delstaten Rakhine varit motiverade i relation till våldsamheter som rohingyer varit ansvariga för.

3 tim
Rohingyska flyktingar i lägret Cox’s Bazar i Bangladesh. Mohammad Ponir Hossain / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rohingyer vägrar att åka tillbaka till Myanmar

Den kritiserade planen för att återföra rohingyaflyktingar till Myanmar ser inte ut att bli av, skriver TT. Flyktingarna vägrade i dag att sätta sig i de bussar som kommit till bangladeshiska flyktinglägren för att hämta dem.

Flera av de som fått godkänt att återvända säger att de är för rädda.

”Myanmars regim våldtog och dödade oss. Så vi behöver säkerhet. Utan någon säkerhet kommer vi aldrig att återvända”, säger rohingyaledaren Nosima i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån.

22 aug
Läs mer om Förtrycket mot rohingyer
Trumps USA Frihandelns framtid
POOL / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Frihandelns framtid

Trump har lovat britterna ett handelsavtal efter brexit

Storbritannien kommer efter brexit att ingå ett stort handelsavtal med USA. Det är beskedet från Donald Trump när han träffade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i samband med G7-mötet i Frankrike. Avtalet beskrivs av den amerikanske presidenten som ”större än vi någonsin har haft”.

Den brittiske premiärministern säger att handelssamtal med USA kommer att bli svåra men att det finns stora möjligheter för brittiska företag på den amerikanska marknaden.

Johnson har vädjat till USA att ta bort handelsbarriärer. Han pekade inför mötet ut en rad produkter, från duschbrickor till fläskpajer, som inte tillåtits på den amerikanska marknaden.

– Vi kommer att ta tillfällena i akt men det kräver av våra amerikanska vänner att de är villiga att kompromissa och öppna upp, för just nu finns det för många hinder, sa han.

Premiärministern upprepar samtidigt att den brittiska vårdsektorn inte kommer att finnas på förhandlingsbordet med amerikanerna.

1 tim
PHILIPPE WOJAZER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump uttrycker ånger för hur handelskriget gått till

På en rak fråga från en reporter om Donald Trump känner ånger för hur handelskriget med Kina har eskalerat så säger presidenten ja.

– Ja varför inte. Kan lika gärna. Kan lika gärna. Jag har tänkt om när det gäller allt, löd det ordagranna svaret.

Trump säger vidare att USA ”kommer bra överens med Kina just nu”. Detta trots att länderna utväxlade nya tullar så sent som i fredags.

Den amerikanske presidenten träffade under morgonen Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

1 tim
Läs mer om Trumps USA