Arkivbilder. TT
Opinion

Humanisterna: Orimligt när tro blir villkor för bidrag

Opinion Icke-religiösa livsåskådningar diskrimineras i svensk lagstiftning. Det skriver ett antal företrädare för Humanisterna på SvD Debatt.
Organisationen ifrågasätter att Nämnden för statligt stöd till trossamfund (SST) varje år delar ut miljontals kronor i stöd till kristna, muslimska, judiska och buddhistiska grupper – medan de själva blir utan.
”Det är orimligt att ett villkor för att få del av ett statligt stöd ska vara en tro på något övernaturligt”, skriver debattörerna.

Debattörerna

Opinion Piia Posti
lektor i litteraturvetenskap, ledamot i ­Humanisternas förbundsstyrelse

Christer ­Sturmark
ordförande för Humanisterna

Tara Twana
ledamot i Stockholms läns landsting (S), vice ­ordförande för Humanisterna

Bengt ­Westerberg
före detta partiledare för Liberalerna, ambassadör för ­Humanisterna

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Hotellpersonal väntar på att bli testade. TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Fyra personer bekräftat smittade på Teneriffahotell

Fyra personer har bekräftats smittade av coronaviruset på hotellet H10 Costa Adeje Palace på Teneriffa där hundratals personer sattes i karantän i går, rapporterar spanska El País. Alla smittade uppges vara från Italien och har nu isolerats.

Utöver den först konstaterat smittade, en läkare på semester, ska även hans hustru och ett par i samma resesällskap ha smittats.

Minst två svenskar bor på hotellet, har resebolaget Tui tidigare uppgett för TV4 Nyheterna.

Sammanlagt har nio coronafall konstaterats i Spanien.

2 tim
Bruce Aylward / sjuksköterskor i Wuhan delar ut mat till patienter TT
undefined

WHO-expertens varning: ”Världen är inte redo”

Bruce Aylward på Världshälsoorganisationen, WHO, hyllar Kinas snabba och effektiva insatser efter coronavirusets utbrott i landet. Under onsdagen rapporterades 52 nya dödsfall i landet – den lägsta dödssiffran på tre veckor.

Samtidigt menar Aylward, som har lett WHO:s internationella expertlag i Kina, att andra länder ”helt enkelt inte är redo” att tygla utbrottet, skriver AFP. Länder bör agera som om de skulle drabbas i morgon, anser han.

– Ni måste vara beredda att hantera detta på en större skala … och det måste göras snabbt, säger Aylward till reportrar på WHO:s huvudkontor i Geneve.

3 tim
En man i mask deltar i festligheter inför karnevalen /Jobim Galeao-flygplatsen i Rio de Janeiro TT
undefined

Viruset sprider sig till ny världsdel – nu i Brasilien

I Brasilien har en 61-årig man som nyligen återvänt från en resa till norra Italien testats positivt för cononaviruset, rapporterar lokala medier enligt BBC. Fallet är det första i Latinamerika.

Mannen kom tillbaka till Brasilien samtidigt som miljontals människor reste runt i landet i samband med den årliga karnevalen i landet. Myndigheterna befarar att tidpunkten för mannens återkomst till Brasilien ökar risken för att viruset sprider sig ytterligare.

Mannen ska nu testas igen för att säkerställa att han smittats av coronaviruset.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund