Tehran, Iran.  TT
Trumps USA Kärnavtalet med Iran

Iransk toppolitiker manar till samtal med USA

Hashmatullah Falahat Pishe, som är ordförande för det iranska parlamentets utrikesutskott, manar till förhandlingar mellan USA och Iran, rapporterar Al Jazeera.

Pische som är partioberoende anser att Iran måste förhandla och inte låta tredjeparter elda på en konflikt när varken USA eller Iran vill ha krig.

– Det måste finnas ett förhandlingsbord i Irak eller i Qatar där båda sidor kan mötas för att få slut på det här spända läget, skriver han på Twitter.

Läs mer

Toppnyheter

Bertil Enevåg Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ny L-ledare

”Vänder trenden blir hon hyllad som frälsare”

SVT:s politiske kommentator Mats Knutson konstaterar att Liberalerna endast får 3,6 procent i SVT/Novus nya väljarbarometer. Han anser att den utsatta positionen kan innebära både möjligheter och utmaningar för Nyamko Sabuni, som under fredagen väntas bli vald till partiets nya ledare.

”Lyckas hon vända trenden och öka partiets väljarstöd kommer hon att hyllas som en liberal frälsare.”

Samtidigt kan inte Sabuni räkna med några snabba förändringar i opinionen, skriver Knutson och exemplifierar med Ebba Busch Thor, som fick vänta länge med ökat väljarstöd.

Aftonbladets Lena Mellin skriver att L:s nedgång är en följd av partiets ”inre konvulsioner”:

”Än så länge ledarlösa och dessutom djupt splittrade. Ingen önskesits direkt”.

2 tim
Veronica Palm.  Vilhelm Stokstad / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Palm (S): ”Ett betydligt radikalare L med Sabuni”

Att Nyamko Sabuni i morgon väljs till Liberalernas nästa partiledare uppskattas inte i alla läger. Bland annat har flera socialdemokrater uttryckt oro över hur det kan påverka L-samarbetet med regeringen.

Tidigare S-ledamoten Veronica Palm gratulerar Nyamko Sabuni till posten, men menar att valet kommer att innebära en ”ganska tydlig högersväng”.

– Vad det innebär är att ett litet, litet parti som har skakat på gränsen till riksdagen, väljer att vara betydligt radikalare än det Folkparti vi känner, säger Palm i P1-morgon.

Hon tror att Sabuni för stunden kommer att hedra januariavtalet.

– Men jag satsar inte några pengar på att hon kommer stå bakom det ända fram till valet.

Lars Stjernkvist, som tidigare var partisekreterare i S, konstaterar att Ullenhag ligger närmre honom rent politiskt. Men han delar inte riktigt Palms oro.

– Jag tycker ändå att man ska vara oerhört försiktig med att dra slutsatser om hur Nyamko kommer att vara som partiledare.

4 tim
Carl B Hamilton  LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

L-veteranen: Jag betalade för tidig Sabuni-mätning

Nu kliver L-veteranen Carl B Hamilton fram och säger till Dagens Opinion att han betalade för en tidig Nyamko Sabuni-mätning som skapade ett narrativ om hennes popularitet.

Efter att Erik Ullenhag hoppat av striden om vem som ska bli ny L-ledare för Liberalerna publicerades en ledare i liberala Eskilstuna-Kuriren som undrade vem som legat bakom Nyamko Sabunis kampanj.

Ledaren skrev att någon eller några betalat för den opinionsmätning, utförd i april av enkätföretaget Inizio, som sedan användes för intern påverkan i partiet. Att tidigt sprida en sådan mätning som visade ett försprång för Sabuni är ett typiskt PR-knep för att skapa en framgångsvåg, skriver Eskilstuna-Kuriren.

Nu säger Carl B Hamilton att han var en av finansiärerna.

Idag 04:29
Läs mer om Jakten på ny L-ledare
Pontus Stenberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Örebro

Polisen fruktar hämnd efter explosionen i Örebro

Polisen i Örebro misstänker att sprängattentatet natten till onsdagen handlade om en uppgörelse i kriminella kretsar. Man riktar nu sitt fokus mot att förhindra ytterligare attentat, rapporterar P4 Örebro.

– Det är vanligt att det ska hämnas efter attentat. Därför är prio ett att förhindra ytterligare attentat, och prio två att utreda det brott som skett, säger Annika Laestadius, som är lokalpolisområdeschef i Örebro, till SR.

En man i 50-årsåldern, som påträffades i närheten av attentatsplatsen, är skäligen misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse.

30 min
Gunnar Appelgren t.v. TT
undefined

Gängexperten: Risk för eskalerad konflikt

Polisen utreder kopplingar mellan onsdagens explosion i Örebro och sprängattentatet i Linköping tidigare i juni. Gängexperten och poliskommissarien Gunnar Appelgren säger till Expressen att det finns likheter mellan tidigare gängkonflikter.

– Backar vi tillbaka i Stockholm för 15 år sedan så var det så kallade porrkungskriget, säger han till tidningen.

Han varnar för att en eventuell konflikt kan eskalera och att det kan ske fler attentat mot platser som ägs av gängen eller där de bedriver verksamhet.

– Det är viktigt för polisen att man frihetsberövar rätt folk där för att kyla av, säger Gunnar Appelgren till tidningen.

En 50-årig man sitter anhållen misstänkt för explosionen i Örebro.

5 min
Bild efter explosionen i Linköping i början av juni/Sprängdådet mot strippklubb i Örebro TT
undefined

Teorin: Sprängdåd i Örebro och Linköping hör ihop

Polisen misstänker att det finns kopplingar mellan det sprängattentat som skedde mot en strippklubb i Örebro natten till onsdagen och sprängattentatet i Linköping i början av juni, rapporterar P4 Örebro. Ett kriminellt nätverk kan kopplas till båda adresserna och i båda fallen rörde det sig om kraftiga detonationer.

– Självklart arbetar vi utifrån den arbetshypotesen för det var också en kraftig sprängladdning och vi jobbar i nära samverkan med polisen i Linköping, säger Annika Laestadius, lokalpolisområdeschef i Örebro, till SR.

En man i 50-årsåldern har anhållits misstänkt för explosionen i Örebro.

4 tim
Läs mer om Explosionen i Örebro