ISK eller kapitalförsäkring? Placera fondsparandet rätt
Den som investerar i aktier eller sparar i fonder behöver ett konto för detta. Sedan 2012 finns ISK, investeringssparkonto, som är designat för att underlätta för de här formerna av sparande och investeringar.
Men ISK är inte alltid det självklara valet. Ibland kan en kapitalförsäkring eller en aktiedepå fungera bättre. Nedan följer en översikt över de olika alternativen:
ISK, investeringssparkonto
I stället för att betala en vinstskatt på 30 procent när du säljer aktier eller fondandelar med vinst, beskattas värdet av ditt innehav årligen med en låg schablonskatt. För närvarande är schablonskatten rekordlåga 0,375 procent av kapitalunderlaget. Det är den lägsta möjliga skatten, förklarar DI. Att den är så låg just nu beror på att statslåneräntan har pressats under nollan.
Kapitalförsäkring
Kapitalförsäkringen schablonbeskattas på samma sätt som ISK. Skillnaden mellan de två kontoformerna är minimal, enligt EFN:s genomgång. För den som äger utländska aktier som ger utdelning kan kapitalförsäkring lämpa sig bättre. Den viktiga skillnaden torde vara att den som har en kapitalförsäkring kan välja vem som ska vara förmånstagare i händelse av dödsfall.
Depå
När man förvarar sina aktier eller fondandelar i en depå betalar man en vinstskatt på 30 procent vid försäljning med vinst. Eventuella förluster kan kvittas mot vinster under ett och samma år. En nackdel med depån är att människor tenderar att styras av vinstskatt, säger Swedbanks privatekonom Arturo Arques till DI. Risken är att man drar sig för att realisera vinst på grund av skatten, och sitter kvar med tillgångar när man egentligen skulle behöva balansera om sin portfölj.
”ISK är gjort för ständiga uppgångar”
En enkel tumregel är att när man räknar med en avkastning på 1,5 procent (eller för närvarande så lite som 1 procent) så är ISK mer förmånligt än depå.
Problemet med ISK är att man betalar en schablonskatt på sitt kapitalunderlag även när det ger negativ avkastning. Sparekonom Frida Bratt varnar för att ISK kan vara en förlustaffär i tider av börsoro, när många säljer av eller viktar om sitt innehav mot lågavkastande räntefonder.
– Politikernas skattehöjningar på ISK har helt utgått från att börsen för alltid ska gå bra och att räntorna för alltid ska vara låga, säger Frida Bratt till Privata Affärer.