Shahbaz Khan (S). Socialdemokraterna Göteborg.
Lokalpolitiken i Göteborg

Khan lämnade sin post på grund av Hermansson

S-politikern Shahbaz Khan lämnade i helgen sin post i kommunstyrelsen i Göteborg utan att ge någon förklaring. Nu berättar han för Göteborgs-Posten att det beror på att han och gruppledaren Ann-Sofie Hermansson har olika syn på det kommunala arbetet.

– Hon är gruppledare och jag känner att jag inte kan fullfölja det arbetet fullt ut. Då är det ändå ärligast att kliva åt sidan och lämna över till någon annan som kan göra det helhjärtat, säger han till tidningen.

Enligt Shahbaz Khan stämmer det inte att han lämnat av ”familjeskäl”, vilket Hermansson sagt är anledningen.

Toppnyheter

Hassan Rouhani/Emmanuel Macron.  TT.
Kärnavtalet med Iran

Rouhani: Alla dörrar öppna för att rädda kärnavtalet

Irans president Hassan Rouhani är beredd att ”lämna alla dörrar öppna” för att rädda kärnavtalet från 2015. Så ska presidenten ha uttryckt sig i ett telefonsamtal med den franske presidenten Emmanuel Macron under torsdagen, enligt Irans statliga television.

Enligt Reuters ska Rouhani också ha uppmanat Europa att påskynda ansträngningarna för att rädda avtalet.

De europeiska länder som undertecknat avtalet har försökt övertyga Iran om att stanna kvar, genom löften om skydd från USA:s ekonomiska sanktioner. Iran har under sommaren överskridit de nivåer av urananrikning som överenskommits.

42 min
En båt från revolutionsgardet. Arkivbild.  Vahid Salemi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Iran: Fartyget smugglade olja – 12 frihetsberövade

Irans revolutionsgarde har beslagtagit en utländsk tanker som ska ha smugglat bränsle från Iran till utländska kunder, rapporterar landets statliga television, enligt flera medier.

Iran uppger att fartyget bärgades i söndags efter att ha skickat ut ett nödanrop – men när gardet fick reda på smugglingen beslagtogs fartyget och tolv personer i besättningen frihetsberövades.

Spänningen i regionen har stigit under den sista tiden, bland annat sedan ett iranskt fartyg beslagtagits av Storbritannien utanför Gibraltar.

3 tim
Läs mer om Kärnavtalet med Iran
Ebolavaccin.  James Akena / TT NYHETSBYRÅN
Ebolaspridningen

Halv miljard fattas – vaccindoser mot ebola kan minskas

Nästan en halv miljard kronor fattas för att WHO ska kunna hantera ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa fullt ut, uppger Världshälsoorganisationens talesperson Ann Harris för SvD.

Harris säger att man nu överväger att minska doserna för att fler ska kunna vaccineras.

Organisationen utlyste under onsdagen ett nödläge och kallade ebolautbrottet ett internationellt hot mot människors hälsa. Sedan utbrottet startade i Kongo-Kinshasa förra sommaren har fler än 1 600 personer dött.

4 min
Sjukvårdspersonal i Goma i Kongo-Kinshasa. OLIVIA ACLAND / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Inflödet av ebolapengar orsakar slitningar i Kongo

Samtidigt som WHO varnar för att en halv miljard kronor saknas för att få bukt med ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa orsakar det plötsliga inflödet av pengar problem i de drabbade områdena, rapporterar AFP.

I Butembo i östra Kongo-Kinshasa glider numera glittrande suvar förbi på gatorna, medan många fortfarande lever på bara några dollar om dagen, något som leder till avundsjuka och våldsamheter. En del av kritiken riktas mot att arbetsvillkoren för de som arbetar med de ebolasmittade kraftigt skiljer sig åt, där lokalbefolkningen tjänar mindre än personal från utlandet.

– Vissa säger att ”ni har kommit från era länder för att tjäna pengar på våra döda”, säger Edgar Mateso, ansvarig för civilsamhället i Butembo.

4 min
Peter Eriksson (MP), samt en bild från östra Kongo.  TT
undefined

MP-ministern vill att fler bidrar i kampen mot ebolan

Biståndsministern Peter Eriksson (MP) vill att fler länder ska bidra med pengar för att bekämpa ebolautbrottet i östra Kongo, säger han till DN.

Nyligen gav Sverige 40 miljoner kronor i extra stöd till Världshälsoorganisationen, WHO, för just bekämpningen av viruset.

– Vi är beredda att gå in med ytterligare insatser om det behövs. I det här läget är det andra som måste i första hand gå in för att fler aktörer behövs på banan, det kan inte bara vara Sveriges ansvar för att klara det här, säger Eriksson.

Han välkomnar även att WHO på onsdagen klassat utbrottet i Kongo som ett internationellt hot mot folkhälsan och hoppas nu på att fler länder förstår allvaret.

5 tim
Läs mer om Ebolaspridningen
Domstolsbyggnaden i Salé i Marocko där förhandlingarna har hållits.  - / AFP
undefined

Advokat: Rättsvidrigt att inte låta de åtalade tala

Flera advokater reagerar på hur rättsväsendet i Marocko hanterar rättegången gällande dubbelmordet på Maren Ueland och och Louisa Vestanger, skriver norska VG.

– Rättsaken är ett brott mot de mänskliga rättigheterna. De tilltalade har inte fått en rättvis rättegång, det är ingen jämvikt mellan parterna, säger advokaten Saskia Ditisheim till VG.

Hon företråder en schweizisk-spansk man som är en av de 24 åtalade och som misstänks vara medlem i den lokala terrorgrupp som misstänks ligga bakom morden.

Även mannens marockanska advokat har kritiserat domarens tillvägagångssätt.

Idag 10:16
Louisa Vesterager och Maren Ueland.  TT, Privat.
undefined

”En allvarlig sak – går garanterat vidare i rätten”

På torsdagen faller domen över de 24 män som åtalats för inblandning i dubbelmordet på danska Louisa Vesterager, 24, och norska Maren Ueland, 28, i Marocko förra året.

De tre huvudåtalade har erkänt morden och åklagaren har yrkat på dödsstraff för dem, rapporterar TT.

Azeddine Kabbaj som är Maren Uelands familjs advokat tror att det kan ta uppemot ett år innan gärningsmännen får sin slutgiltiga dom eftersom domarna väntas överklagas.

– Det här är en allvarlig sak som garanterat går vidare i rättsystemet, säger han till NTB.

Idag 04:23
Läs mer om Turistmorden i Marocko
Asap Rocky. Arkivbild. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gripandet av Asap Rocky

Åklagaren under tidspress om Asap Rockys framtid

Senast i morgon, fredag, måste åklagaren Fredrik Karlsson lämna ett beslut angående rapartisten Asap Rockys framtid, rapporterar Expressen.

Den amerikanska artisten häktades den 5 juli på sannolika skäl misstänkt för misshandel och klockan 11 på fredagen går tidsfristen ut.

Enligt Annika Collin, pressansvarig på Åklagarmyndigheten, kan tre olika scenarion uppstå i morgon. Antingen väcker åklagaren åtal, eller så läggs förundersökningen ner. Åklagaren kan även be om mer tid.

– I det fallet så lämnar åklagaren i sådana fall in en häktningsframställan, och då blir det häktningsförhandling i tingsrätten, säger hon till tidningen.

2 tim
Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg. JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Anne Ramberg ifrågasätter Asap Rockys häktningsskäl

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg kritiserar nu häktningen av världsartisten Asap Rocky som sitter frihetsberövad efter en misstänkt misshandel. Hon menar att flyktfara som skäl för häktning kan ifrågasättas.

– Han är inte misstänkt för grov misshandel utan misshandel i normalgrad och på den grunden skulle aldrig en svensk häktas. Men då har domstolen ansett att det föreligger flyktfara och därför kunnat häkta honom, säger Ramberg till DN.

4 tim
Morgan Johansson tror inte att kritiken gällande häktningen av Asap Rocky påverkar omvärldens bild av Sverige. TT
undefined

Ministern om Asap Rocky-kraven: Alla behandlas lika

Justitieminister Morgan Johansson (S) anser inte att bilden av Sveriges rättsäkerhet påverkas av häktningen av världsstjärnan Asap Rocky. Flera personer, bland annat den tidigare amerikanska ambassadören i Sverige, har uppmanat till att rapparen bör släppas fri.

– Jag tror att man förstår att vi har en ordning där alla behandlas lika, det kvittar vilken profession du har. Det gäller för den här häktade mannen också, säger ministern till TT.

Samtidigt medger han att han tycker häktningstiderna är för långa och är öppen för en diskussion om hur de kan kortas.

Idag 11:12
Läs mer om Gripandet av Asap Rocky
Bild från platsen där rånmordet skedde, samt en bild på Morgan Johansson (S), justitie- och migrations­minister.
Misstänkta rånmordet i Göteborg

Straffet för brott mot knivlagen väntas skärpas

Justitieminister Morgan Johansson (S) vill att straffet för brott mot knivlagen ska skärpas med anledning av rånmordet i Göteborg tidigare i veckan, skriver TT.

Regeringen skärpte nyligen straffet för vapenbrott, men vill gå längre än så.

– Det finns en risk att när man skärper straffen mot just den typen av vapen, att kriminella börjar använda sig av andra typer av vapen och nu talar jag om kniv.

S-ministern framförde även sina kondoleanser.

– Att en ung människas liv ska släckas på det här fullkomligt meningslösa sättet är förstås djupt tragiskt och våra tankar går förstås till de anhöriga.

3 tim
Arkivbild isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dödligt knivvåld vanligare än dödsskjutningar

Efter det brutala rånmordet i Göteborg natten till onsdagen har frågan om knivvåld åter aktualiserats. Mellan åren 2011 och 2017 dödades 267 människor av knivvåld i Sverige, rapporterar SVT som hänvisar till siffror från Brå. Under samma period sköts 190 människor till död.

Trots att skjutningarna har ökat är knivvåldet vanligare. Men det får inte samma mediala uppmärksamhet.

– Ibland kan jag tycka att det är tråkigt att inte den här typen av dödligt våld uppmärksammas i paritet med hur vanligt det är, säger Jonas Öberg, utredare på Brå, till SVT.

Idag 06:41
Läs mer om Misstänkta rånmordet i Göteborg
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisinsatsen i Forsheda

Hotfull man i Forsheda bar inte på riktigt vapen

Vapnet som den man i 25-årsåldern viftade med mot människor i Forsheda i Värnamo kommun sent på onsdagskvällen var inte äkta, utan en replika, rapporterar P4 Jönköping. Mannen greps efter att han uppträtt hotfullt.

Åklagaren Klas Hellgren säger till radion att mannen inte mår bra psykiskt och att det kan vara en orsak till händelsen.

– Han har tydligen själv också ringt polisen, så det är tämligen förvirrat.

När dramat inträffade skickades ett VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) ut med uppmaning till boende att hålla sig inomhus.

2 tim
Arkivbild Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Allmänheten uppmanades stanna inne – man gripen

En man i 25-årsåldern greps i Forsheda i Värnamo natten till torsdagen. Han ska ha gått omkring på orten och hotat människor och riktat ett vapen åt olika håll, skriver TT. Enligt uppgifter till Värnamo Nyheter ska det ha rört sig om en pistol.

Då polisen bedömde att det fanns en risk för att mannen skulle ta gisslan eller skada någon gick ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA, ut som uppmanade allmänheten att hålla sig inomhus.

– Det kom in uppgifter om att folk från allmänheten kom ut i området. På grund av det ville vi få bort så mycket människor som möjligt, säger Lars-Göran Nilseryd, vakthavande befäl vid polisen i region Öst till TT

Idag 03:15
Illustrationsbild.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Insats i Värnamo – folk uppmanades stanna inne

Boende i Forsheda i Värnamo kommun uppmanades under onsdagskvällen att hålla sig inomhus på grund av en pågående polisinsats, enligt ett VMA. Ett vittne ska ha sett en person vifta med ett pistolliknande föremål, skriver Expressen. Strax före midnatt uppgav polisen att faran var över. En man ska ha gripits, uppger ett vittne för Aftonbladet.

Samtliga vägar in till Forsheda var avstängda i samband med polisinsatsen.

På torsdagen meddelade åklagaren att det misstänkta vapnet var en replika, enligt P4 Jönköping.

Igår 21:38
Läs mer om Polisinsatsen i Forsheda