Arkivbild.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges relation med Kina

Kina miljardinvesterar inom den svenska vindkraften

En av de största investerarna inom svensk vindkraft är den statligt ägda kinesiska kärnkraftsbolaget China General Nuclear Power Corporation, CGN. Bolaget står bakom omkring en femtedel av de mångmiljardinvesteringar som görs inom vindkraften, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Oscar Almén, som är Kinaanalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI, menar att det kinesiska ägandet går att använda som påtryckningsmedel.

– Kinas investeringar utanför Kina har en direkt koppling till Kinas nationella säkerhetsintressen, säger han till radion.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Sverige
Fältsjukhuset som byggts i  Stockholmsmässan i Älvsjö Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Krisavtal för intensivvård aktiveras i Stockholm

Krislägesavtalet för intensivvården aktiveras i Region Stockholm, skriver Sveriges Kommuner och regioner i ett pressmeddelande.

– I Region Stockholm ser vi nu att alla befintliga möjligheter i det reguljära kollektivavtalet för att säkra bemanningen i intensivvården är uttömda, säger Joakim Larsson, ordförande i förhandlingsdelegationen i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Det aktiverade avtalet innebär bland annat att den ordinarie arbetstiden höjs till 48 timmar per vecka. Särskild nödfallsövertid kan även tas ut och personalen ges en krisersättning vilket betyder att de får mer än fördubblad lön.

2 tim
Bild tagen utanför Ravlunda skjutfält under den amerikanska samverkansövningen Baltops 2019. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Försvarsmakten skjuter upp militärövningen Aurora

Den stora militärövningen Aurora med 25 000 svenska och internationella deltagare skjuts upp på grund av coronasmittan, meddelar Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

– Påfrestningarna på samhället är just nu stora. Därför är det självklart och naturligt att Försvarsmakten anpassar sin verksamhet, säger produktionschefen Johan Svensson.

Övningen skulle ha anordnats i maj och juni, framför allt i Skåne och Blekinge.

2 tim
JONATHAN NACKSTRAND / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hultqvist: ”Inte rätt tid att genomföra övning nu”

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) är positiv till att försvarets jätteövning Aurora skjuts upp. Övningen skulle egentligen ha ägt rum i maj och juni.

"Sverige utsätts för stora påfrestningar i samband med covid-19-pandemin och det är inte rätt tid att genomföra övningen i sin helhet nu", säger Peter Hultqvist (S) i en skriftlig kommentar som TT tagit del av.

Sverigedemokraternas försvarspolitiske talesperson Roger Richtoff undrar varför beskedet dröjt tills nu.

"Att skjuta upp Aurora är (...) en klok prioritering som dock borde gjorts tidigare", skriver Richtoff i ett uttalande.

38 min
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Spanien
Sjukhus i Spanien där coronasmittade patienter vårdas.  Manu Fernandez / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Spanien

932 dödsfall i covid-19 i Spanien senaste dygnet

I Spanien har 932 personer dött i covid-19 under det senaste dygnet, skriver tidningen El País.

Det är andra dagen i rad som landet redovisar dagliga dödssiffror på över 900 personer. Dagens siffror markerar dock en mindre nedgång jämfört med gårdagen, då 950 personer rapporterades avlidna. Totalt har 10 935 dött till följd av coronaviruset i landet.

Spanien går nu om Italien i antal smittade i coronaviruset. Totalt ligger den siffran nu på över 117 000 personer.

2 tim
 Zahara de la Sierra  Wikimedia
undefined

Spanska byn isolerade sig – har noll coronafall

Bergsbyn Zahara de la Sierra i södra Spanien isolerade sig mot omvärlden i mitten på mars och har hittills inte ett enda bekräftat fall av covid-19, rapporterar CNN.

– Det har gått mer än två veckor, jag ser det som ett gott tecken, säger borgmästaren Santiago Galván.

Det drastiska isoleringsbeslutet har starkt stöd från stadens omkring 1 400 invånare, varav omkring en fjärdedel är över 65 år.

Många som bor i staden hjälper även till med att gemensamt desinficera stadens gator och torg. En av dem är 48-årige Auxi Rascon som berättar för CNN att invånarna känner sig trygga och säkra eftersom de vet att de inte behöver gå ut.

3 tim
Javier Lara med treårige sonen Martin. CAROLINA CORTEZ / TT NYHETSBYRÅN
undefined

29-årig spansk överlevare: Så rädd att smitta mitt barn

Över 10 000 personer har dött i covid-19 i Spanien. Javier Lara som AFP intervjuat är bara 29 år och har tillfrisknat från sjukdomen efter tio dagar på sjukhus. Han beskriver känslorna som paniska när han fick symptomen och var rädd att smitta sin åtta veckor gamla dotter.

– När jag började få symptom sa jag att jag inte skulle vara nära henne eller byta hennes blöjor, säger Javier Lara.

Lara lever hälsosamt och röker inte. Att han skulle bli så pass sjuk att han behövde andningshjälp chockade honom. Majoriteten av de som drabbas är över 60 år gamla.

Spanien är just nu näst värst drabbat i världen sett till hur många som dött, efter Italien där 11 000 personer hittills har mist sina liv i sjukdomen.

Igår 18:20
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Karin Wanngård.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Stockholm i krismöte efter smittan på äldreboenden

I dag vid lunchtid samlas alla politiska partier i Stockholm för ett krismöte med anledning av spridningen av coronaviruset på äldreboenden i staden, skriver DN.

På mötet kommer man att diskutera att omedelbart införa så kallad kohortvård, vilket innebär att smittade på boenden omedelbart sätts i karantän och att specifik personal avsätts för att arbeta enbart med detta.

– Flera delar av stadens arbete kring corona har varit effektivt, men när det gäller äldreomsorgen så ser vi en extrem och mycket oroväckande utveckling, säger oppositionsborgarrådet Karin Wanngård till tidningen.

1 tim
Fältsjukhus byggs upp vid lasarettet i Helsingborg. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen slopar kravet på bygglov för fältsjukhus

Regeringen vill slopa bygglovskravet på fältsjukhus och andra temporära byggnader som upprättas för att hantera coronakrisen, skriver TT.

Förslaget har nu lämnats över till lagrådet. Tanken är att lagen ska träda i kraft i maj och även kunna gälla retroaktivt.

"Kraven på bygglov får inte fördröja eller försvåra regionernas arbete med att anordna vårdplatser”, skriver finansmarknadsminister Per Bolund i ett pressmeddelande.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Forskningsframsteg
Nihlén Fahlquist, illustrationsbild Uppsala universitet, TT
Coronaviruset Forskningsframsteg

Expert varnar: ”Gå försiktigt fram med vaccinet”

Opinion Läkemedelsföretaget Johnson & Johnson siktar på att kunna få ut ett vaccin mot covid-19 i januari. Jessica Nihlén Fahlquist, expert på biomedicinsk etik, manar till försiktighet. I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver hon:

”Det är nu oerhört viktigt att inte ett nytt och relativt oprövat vaccin börjar användas storskaligt innan vi vet tilltäckligt mycket om risker och bieffekter”.

Nihlén Fahlquist konstaterar att det är skillnad på tidigare beprövade vaccin och nya. Även om ett vaccin skulle förbättra folkhälsan finns en risk att individer skadas, menar hon och jämför med massvaccinationen mot svininfluensa 2009 då vaccinet inte hunnits testas i tillräckligt stor skada och där preparatet senare visade sig ha en koppling till narkolepsi.

2 min
Ted S. Warren / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Första vaccinstudien på människor siktar mot fas 2

Den första studien av corona-vaccin på människor kan gå vidare till nästa steg redan i vår. Det uppger bioteknikbolaget Moderna, där Astra Zeneca är storägare, rapporterar CNBC.

– Vi kommer förhoppningsvis att gå vidare till en fas 2-studie och vi räknar med att det sker i vår eller kanske tidig sommar, säger bolagets grundare Noubar Afeyan.

Moderna samarbetar med amerikanska forskningsinstitut i arbetet för att ta fram en vaccinkandidat. De första testerna på människor påbörjades i Seattle i mitten av mars.

Igår 20:40
Coronavirus. Illustration. Stefan Hörberg/Rithuset AB / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lovande resultat från studie på lungsjukdomsläkemedel

En forskningsstudie visar att ett läkemedel som redan testats mot lungsjukdom kan hämma covid-19 genom att minska virusmängden som tar sig in i lungor och andra vävnader. Det uppger Karolinska institutet i ett pressmeddelande. De står tillsammans med forskare vid University of British Columbia (UBC) i Kanada bakom studien.

Enligt forskarna är resultaten lovande för behandling av covid-19-patienter som är i ett tidigt skede av infektionen.

– Vår förhoppning är att dessa resultat kan bidra till utvecklingen av en ny läkemedelsbehandling som kan hjälpa patienter med covid-19, säger Ali Mirazimi, adjungerad professor vid institutionen för laboratoriemedicin vid Karolinska Institutet och en av studiens korresponderande författare.

Igår 18:52
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
USNS Comfort utanför Manhattan. Seth Wenig / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Flytande sjukhuset har bara 20 patienter: ”Ett skämt”

Det flytande jättesjukhuset USNS Comfort anlände i måndags till New York för att avlasta stadens kraftigt ansträngda sjukvårdssystem. Men trots att andra sjukhus går på knäna står de flesta av de 1 000 sängarna på det amerikanska flottfartyget fortfarande tomma. På torsdagen vara bara 20 patienter inskrivna, skriver New York Times.

Chefer på andra sjukhus i staden är upprörda över situationen, som uppges bero på byråkrati. Flottan har upprättat en lista med totalt 49 åkommor, inklusive covid-19, som diskvalificerar patienter från att komma ombord.

– Det är ett skämt, för att tala klarspråk, säger Michael Dowling, chef för New Yorks största sjukhussystem Northwell Health, till New York Times.

3 tim
undefined

Podd: Så kan USA-valet påverkas av coronakrisen

– En dag kommer det att försvinna, det är som ett mirakel.

Så sa USA:s president Donald Trump i slutet av februari när han fick frågor om det nya coronaviruset. Sedan dess har han anklagats för att ha agerat för långsamt när viruset började spridas i USA.

I veckan avsnitt av podden ”Vägen till Vita huset” resonerar Omnis utrikesredaktör Sebastian Hagberg kring hur resultatet i höstens presidentval kan påverkas av Trumps hantering av coronakrisen.

Och så ställer vi oss frågan om årets val ens kommer att kunna genomföras – eller om det kan bli så att det skjuts upp?

Lyssna på podden via länkarna nedan.

2 tim
Två akutsjuksköterskor i New York. Kathy Willens / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svart dygn för dödsfall i USA – begravningsbyråer i New York hinner inte med

USA noterade ytterligare ett svart dygn när man registrerade 1 169 dödsfall i covid-19 under de föregående 24 timmarna.

Det är den högsta dygnssiffran för något land sedan coronakrisen började. Totalt har 5 926 amerikaner dött av sjukdomen. De flesta dödsfallen har skett i New York, en stad där begravningsbyråerna och krematorierna har svårt att hantera alla kroppar, skriver Reuters.

Samtidigt registrerades 30 000 nya bekräftade smittfall, vilket gör att antalet smittade i landet har nått 243 000. Det är nästan en fjärdedel av alla bekräftade fall i världen.

Idag 04:25
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
En öde motorväg i Nigerias största stad Lagos. Sunday Alamba / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Man sköts ihjäl efter att ha brutit utegångsförbud

En man i Nigeria har skjutits ihjäl efter att ha brutit mot utegångsförbudet i staden Warri, uppger nigeriansk polis enligt nyhetsbyrån AFP.

– Incidenten inträffade i går när ungdomar protesterade, säger polistalespersonen Onome Onowakpoyeya till AFP.

Lokala medier skriver att mannen körde en bil utan registreringsskyltar och vägrade stanna när säkerhetsstyrkor försökte stoppa bilen. Efter ett förföljande ska mannen ha skjutits ihjäl när han försökte fly från bilen.

Senatorn Ovie Omo-Agege, som representerar regionen, har enligt AFP fördömt dödsskjutningen och krävt att de ansvariga ska ställas till svars.

42 min
En kista inlindad i plast kör iväg / En annan kista ligger övergiven utanför ett flerfamiljshus i Guayaquil TT
undefined

Bårhusen fulla – militären hämtar döda på gatorna

Militärer och poliser i Ecuadors största stad Guayaquil tvingas hämta mängder av döda kroppar på gator och i bostäder efter att bårhusen överbelastats på grund av coronaviruset.

Ecuador rapporterade på torsdagsmorgonen lokal tid om totalt 120 virusrelaterade dödsfall. Regeringstalespersonen Jorge Wated uppger dock att myndigheterna bara i Guayaquil tagit hand om 150 döda kroppar de tre senaste dagarna, skriver AFP.

Men även sett till de officiella siffrorna har miljonstaden Latinamerikas största utbrott av covid-19.

– Sjukhusen är fulla. De döda kropparna blir liggande i hemmen, för läkarna hinner inte skriva ut dödsattester, säger journalisten Jessica Zambrano till DN.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
Illustrationsbilder. TT
Coronaviruset Svenska vården

Leverantör har höjt pris på handsprit med 900 procent

En leverantör till den svenska staten när det gäller hygien- och städprodukter har gjort ”extrema prishöjningar” sedan coronakrisen slog till, skriver DN. Bland annat har priset på en flaska med 600 milliliter handsprit höjts med drygt 900 procent.

Företaget Procurator Sverige hävdar ”force majeure” mot ramavtalen på grund av den dramatiskt förändrade efterfrågan. Olof Molander vid SKL Kommentus inköpscentral säger till tidningen att leverantörerna inte är några ”lycksökare”.

– Leverantörerna jobbar dag och natt för att lösa dessa behov. Det tycker jag är viktigt att framhålla.

3 tim
Taha Alexandersson.  TT
undefined

Sverige saknar hundratals platser inom intensivvården

På flera håll i landet håller intensivvårdplatserna på att ta slut, rapporterar SVT Nyheter. Enligt Folkhälsomyndighetens prognos över antalet patienter som kan komma att behöva intensivvård räcker inte platserna som det ser ut just nu.

Bedömningen är att det kommer behövas mellan 900 och 1 300 platser när coronapandemin når sin topp. I nuläget saknas mellan 100 och 400 platser, detta trots att man på flera håll skalat upp IVA-platserna.

Socialstyrelsens krisberedskapschef Taha Alexandersson säger att man än så länge har expanderat med drygt 250 platser, om man inte räknar med fältsjukhuset i Älvsjö i Stockholm.

– Men absolut, om man följer moduleringen från Folkhälsomyndigheten kommer inte det att vara tillräckligt.

Igår 19:12
Andreas Hvarfner. SVT
undefined

Läkare: Måste prioritera på ett sätt vi inte är vana vid

Vården i Stockholm kommer att hamna i ett läge där man måste prioritera på ett sätt som man inte är van vid. Det säger Andreas Hvarfner, överläkare på Karolinska sjukhuset, i SVT:s Aktuellt.

Han befarar att intensivvårdplatserna kan ta slut redan i helgen som kommer. Även om platserna utökas kommer det inte att räcka, säger han.

– Vi närmar oss med raska steg ett tak. Blir det inte i helgen så blir det nästa vecka.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger att vården står inför flera tuffa situationer, och att det kan bli aktuellt med hjälp över regiongränserna genom att mindre drabbade regioner stöttar upp de som drabbats hårt.

Igår 19:58
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska jobben
Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

H&M om permitteringarna: ”Kan inte ange exakt antal”

H&M bekräftar att man har inlett ett ”genomförande av korttidsarbete” på de marknader som berörs av coronakrisen. I samband med morgonens kvartalsrapport uppger bolagets nytillträdda vd Helena Helmersson – precis som DI rapporterade i går – att tiotusentals medarbetare kommer att beröras över hela linjen, men att ”ett exakt antal kan inte anges i dagsläget”.

”Vi ser också över behovet av eventuella uppsägningar”, skriver hon.

Dessutom ska lönerna för klädjättens ledning tillfälligt sänkas med 20 procent.

”I ljuset av detta välkomnar jag styrelsens beslut att föreslå årsstämman 2020 att ställa in aktieutdelningen och delar styrelsens övertygelse att det är det bästa att göra för att säkra vår fortsatta handlingsfrihet. För att utöka koncernens likviditetsbuffert utvärderas och förbereds också ett flertal finansieringskällor”, skriver hon.

6 tim
Martin Westfält. Karin Wesslén / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förhandlingarna om las fortsätter trots krisen

Facket och arbetsgivarna planerar att fortsätta sina förhandlingar om ändrade las-regler under våren, rapporterar TT.

Enligt Martin Westfält, chefsförhandlare för Privattjänstemannakartellen PTK, finns för närvarande inga planer på att göra några större ändringar i schemat till följd av coronakrisen. Och han vill inte se att politikerna lägger sig i las-frågan med anledning av pandemin.

– Pandemin påverkar inte grundfundamenta, säger han.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset