Hem
Ibland kan det vara bättre att gå upp en stund än att ligga kvar och kämpa för att somna, säger Fredrik Rickardson, psykolog hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.
SkandiaANNONS

Knepen som får dig att sova bättre

Snurrar du runt timmar i sängen utan att kunna somna?

Vad vi gör innan och efter vi går till sängs kan påverka oss mer än vi tror.

– Ibland kan det vara bättre att gå upp en stund än att ligga kvar och kämpa för att somna, säger Fredrik Rickardson, psykolog hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.

Vår sömn är lika viktig som kost och motion och är avgörande för hjärnans och kroppens återhämtning. Men stress, skärmtid och stillasittande får oss att sova allt sämre. Av alla som kontaktar Skandias Hälsosluss har mer än hälften sömnsvårigheter.

Här är Fredrik Rickardsons tips för att somna och sova bättre:

1. Skaffa fasta rutiner

Vi är vanedjur och behöver fasta rutiner. Prioritera sömnen genom att ta fram ett sömnschema där du planerar när du ska lägga dig och gå upp.

– Att försöka sova igen förlorad sömn på helger gör att det blir svårare att återgå till rutinerna nästa vecka. Dessutom behöver vi oftast inte ta igen förlorad sömn, kroppen reglerar detta själv.

2. Ta tag i problemet

För att komma runt hjärnans motstånd till förändring bör du därför göra saker som ökar dina chanser att förändra dina beteenden.

En bra metod för att bryta mönstret är att göra en lista med positiva målbeteenden som du bockar av när du gjort dem. Gör dessa beteenden så konkreta som möjligt – till exempel läsa 15 minuter, klappa katten 10 minuter och stäng av och lägg undan telefonen.

3. Sömn är ingen prestation

Gör inte sömnen till ytterligare en prestation. Om det inträffar blir det lätt att börja tänka på att du måste sova och på alla råd som ska följas.

– Det i sin tur gör att sängen blir inlärd som en plats där vi oroar oss och upplever stress. Då är det bättre att gå upp en stund och ägna sig åt någon lugn aktivitet och sedan prova igen när du känner dig sömnig, säger Fredrik Rickardson.

Hur är läget?... Egentligen.

Till Skandias Hälsosluss kan alla som har tjänstepension med hälsoförsäkring ringa. Du får hjälp och stöd tidigt för att undvika ohälsa som riskerar att leda till sjukskrivning. Den som ringer får kontakt med en hälso- och rehabvägledare på Sophiahemmet Rehab Center.

Du kan få hjälp och råd av bland annat av psykologer, ergonomer, fysioterapeuter om du exempelvis känner dig nedstämd, har värk, är stressad eller på annat sätt är i riskzonen för att bli sjukskriven. Det spelar ingen roll om problemen beror på jobbet eller är privata.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.